Αρχική Infokids Διατροφή & Fitness Μην υποβάλλετε τα παιδιά σε περιοριστικές δίαιτες, υπονομεύουν την ανάπτυξή τους!

Μην υποβάλλετε τα παιδιά σε περιοριστικές δίαιτες, υπονομεύουν την ανάπτυξή τους!

451493335-1Υπονομεύουν την ανάπτυξη των παιδιών οι περιοριστικές δίαιτες για την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας όταν γίνονται χωρίς ιατρική παρακολούθηση. «Οι διατροφικοί περιορισμοί χωρίς ιατρική παρακολούθηση δεν έχουν καμία θέση σε παιδιά. Η χρήση προϊόντων ειδικής διατροφής χωρίς ιατρική παρακολούθηση μπορεί να αποβεί καταστροφική σε παιδιά» επισημαίνει η παιδογαστρεντερολόγος, καθηγήτρια Κλινικής Διατροφής στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Θωμαή Καραγκιόζογλου -Λαμπούδη.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι κλινικά σημαντικές διατροφικές ελλείψεις δεν είναι άγνωστες στα παιδιά του δυτικού κόσμου, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Καραγκιόζογλου-Λαμπούδη, με αφορμή ανακοίνωσή της με θέμα «Ειδικές δίαιτες είναι ασφαλείς στα παιδιά;», που παρουσιάζει στο 53ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο. Παράλληλα, τονίζει ότι σε υψηλότερο κίνδυνο βρίσκονται συγκεκριμένες ομάδες παιδικού πληθυσμού που βρίσκονται σε ειδικές δίαιτες, που ορίστηκαν για την αντιμετώπιση ιατρικών προβλημάτων, όπως αλλεργίες και δυσανεξίες, ή γενικά περιοριστικές δίαιτες για την αντιμετώπιση γαστρεντερικών διαταραχών, παχυσαρκίας, νευρολογικών και αναπτυξιακών διαταραχών (όπως οι κετογόνες δίαιτες για τα παιδιά με επιληψία).

«Σε ιδιαίτερο κίνδυνο βρίσκονται τα παιδιά εκείνα στα οποία ο περιορισμός επιβάλλεται από το περιβάλλον τους , κυρίως τη μητέρα, χωρίς ιατρική συμβουλή, με βάση πληροφορίες κυρίως από ΜΜΕ και διαδίκτυο. Στις περιπτώσεις αυτές, οι διατροφικές ελλείψεις δεν σχετίζονται με αδυναμία πρόσβασης σε τροφή, αλλά ίσως με αδυναμία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και κυρίως με αδυναμία πρόσβασης σε σωστή πληροφόρηση. Οι διατροφικές ελλείψεις και οι μεταβολικές διαταραχές προκύπτουν από το γεγονός ότι οι δίαιτες αυτές είναι περιοριστικές από τη φύση τους και ανατρέπουν την ισορροπία στη διατροφή», πράγμα που υπονομεύει την αύξηση και την ανάπτυξη των παιδιών, τονίζει.

Επίσης, εξηγεί ότι η εφαρμογή τέτοιων ειδικών διαιτών απαιτεί τη συστηματική υποστήριξη των παιδιών από εξειδικευμένους επαγγελματίες οι οποίοι: -θα επιλέξουν την κατάλληλη δίαιτα, -θα αντικαταστήσουν τα τρόφιμα που εξαιρέθηκαν με άλλα ανάλογα, -θα διορθώσουν τις μεταβολικές διαταραχές, -θα φροντίσουν για την αποκατάσταση της διατροφικής ισορροπίας με συμπληρώματα και -θα παρακολουθούν το παιδί εξασφαλίζοντας με διορθωτικές κινήσεις την απρόσκοπτη ανάπτυξή του.

Διαβάστε επίσης:

Πώς μπορώ να μιλήσω στο παιδί μου για το αυξημένο βάρος του;

Παιδική παχυσαρκία: Γιατί οι γονείς αφήνουν τα παιδιά τους να παχύνουν;

Δίαιτα ή διατροφή στο παχύσαρκο παιδί;

Ο δεκάλογος της υγιεινής διατροφής για να μεγαλώσουμε γερά παιδιά


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.