Τι αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στα παιδιά.
Σε έξαρση βρίσκεται αυτή την περίοδο η μηνιγγίτιδα στην Ελλάδα, με τα κρούσματα να ακολουθούν το ένα το άλλο και τον ΕΟΔΥ να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Η συγκεκριμένη φλεγμονή παραμένει μια σοβαρή απειλή για την υγεία, καθώς η νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Network Open αποκαλύπτει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της στην υγεία των παιδιών.
Η μελέτη δείχνει ότι ένα στα τρία παιδιά που πάσχουν από βακτηριακή μηνιγγίτιδα ζουν με μόνιμες νευρολογικές αναπηρίες λόγω της μόλυνσης.
Αν ένα τρίχρονο παιδί παρουσιάζει προβλήματα στην αντίληψη, κινητικές δυσκολίες, ελλείψεις ή επιδείνωση στην όραση ή ακοή, αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή του. Αυτές οι μόνιμες αναπηρίες γίνονται ένα βάρος τόσο για το ίδιο το άτομο, καθώς οι εν λόγω ασθενείς χρειάζονται υποστήριξη στην υγεία για το υπόλοιπο της ζωής τους.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από το Σουηδικό μητρώο ποιότητας για τη βακτηριακή μηνιγγίτιδα μεταξύ του 1987 και του 2021, συγκρίνοντας περίπου 3.500 άτομα που νόσησαν από βακτηριακή μηνιγγίτιδα ως παιδιά με περίπου 32.000 ταιριαστούς ελέγχους από τον γενικό πληθυσμό.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι διαγνωσμένοι με βακτηριακή μηνιγγίτιδα έχουν συνεχώς υψηλότερη επιδημιολογική εμφάνιση νευρολογικών αναπηριών όπως καταστροφή στη γνωστική λειτουργία, επιληψία, ελλείψεις στην όραση ή ακοή, κινητικές δυσκολίες, διαταραχές συμπεριφοράς ή δομική ζημιά στο κεφάλι.
Διαβάστε επίσης:
Ομόφυλα ζευγάρια: Έξι δεδομένα για τα παιδιά τους (μέσα από έρευνες)
Παρατηρώντας τα μάτια: Η αναπτυξιακή διαφορά στα αυτιστικά παιδιά
Έρευνα: Μία στις δέκα έγκυες που νόσησαν με Covid-19 μπορεί να αναπτύξει long Covid