Μηνιγγίτιδα: Ποια είναι τα πρώιμα σημάδια της;

Ένας οδηγός για έγκαιρη αναγνώριση της φλεγμονής.

Η μηνιγγίτιδα είναι μια απειλητική για τη ζωή φλεγμονή των μεμβρανών (μήνιγγες) που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων της είναι πολύ σημαντική για την όσο το δυνατόν πιο άμεση ιατρική παρακολούθηση.

Ενώ η μηνιγγίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί διαφορετικά ανάλογα με την αιτία (βακτηριακή, ιογενής, μυκητιακή ή παρασιτική), κάποια πρώιμα συμπτώματα είναι κοινά σε όλους τους τύπους. Η αναγνώριση αυτών των σημαδιών μπορεί να σε βοηθήσει στην άμεση και πιο αποτελεσματική θεραπεία. Ακολουθεί ένας οδηγός για την αναγνώριση των πρώιμων συμπτωμάτων της μηνιγγίτιδας:

Πυρετός: Ένα από τα κύρια σημάδια της μηνιγγίτιδας είναι ο πυρετός. Μια ξαφνική εμφάνιση υψηλού πυρετού, που συχνά συνοδεύεται από ρίγη, παρατηρείται συνήθως σε άτομα με μηνιγγίτιδα. Η ανοσολογική απόκριση του σώματος στη μόλυνση συνήθως οδηγεί σε αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος.

Πονοκέφαλος: Οι σοβαροί, επίμονοι πονοκέφαλοι είναι ένα άλλο πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι μηνιγγίτιδας. Αυτοί οι πονοκέφαλοι μπορεί να είναι έντονοι και να διαφέρουν από τους συνηθισμένους πονοκεφάλους ως προς τη σοβαρότητα και τη διάρκειά τους. Μπορεί να επιδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου και συχνά περιγράφονται ως παλλόμενοι.

Δυσκαμψία του λαιμού: Η δυσκαμψία του αυχένα, γνωστή και ως αυχενική ακαμψία, είναι ένα κλασικό σύμπτωμα μηνιγγίτιδας. Οι ασθενείς μπορεί να δυσκολεύονται ή να είναι επώδυνο να μετακινήσουν τον λαιμό τους προς τα εμπρός λόγω φλεγμονής των μηνίγγων. Αυτή η ακαμψία συνοδεύεται συχνά από ενόχληση ή πόνο όταν προσπαθείτε να αγγίξετε το πηγούνι στο στήθος.

Φωτοευαισθησία: Η ευαισθησία στο φως παρατηρείται συνήθως σε ασθενείς με μηνιγγίτιδα. Τα έντονα φώτα μπορεί να επιδεινώσουν τους πονοκεφάλους και να προκαλέσουν δυσφορία στα μάτια. Τα άτομα μπορεί να προτιμούν περιβάλλοντα με χαμηλό φωτισμό και μπορεί να αισθάνονται δυσφορία ή πόνο όταν εκτίθενται σε έντονο φως.

Ναυτία και εμετός: Η μηνιγγίτιδα μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικά συμπτώματα όπως ναυτία και εμετό. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ανεξάρτητα ή σε συνδυασμό με άλλα πρώιμα σημάδια της πάθησης. Η ναυτία και ο εμετός μπορεί να συμβάλλουν στην αφυδάτωση, επιδεινώνοντας περαιτέρω την κατάσταση του ασθενούς.

Αλλαγή της ψυχικής κατάστασης: Αλλαγές στην ψυχική κατάσταση, συμπεριλαμβανομένης της σύγχυσης, της ευερεθιστότητας, του λήθαργου και της δυσκολίας συγκέντρωσης, μπορεί να συμβούν στα αρχικά στάδια της μηνιγγίτιδας. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να είναι μικρές αρχικά, αλλά ενδεχομένως να εξελιχθούν γρήγορα εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία. Οι ασθενείς μπορεί να φαίνονται αποπροσανατολισμένοι ή νυσταγμένοι.

Εξάνθημα: Σε ορισμένες περιπτώσεις μηνιγγίτιδας, ιδιαίτερα βακτηριακής μηνιγγίτιδας, μπορεί να εμφανιστεί ένα χαρακτηριστικό εξάνθημα. Αυτό το εξάνθημα μπορεί να αποτελείται από μικρές, κόκκινες ή μοβ κηλίδες που δεν ξεθωριάζουν. Η παρουσία ενός τέτοιου εξανθήματος απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.

Επιληπτικές κρίσεις: Επιληπτικές κρίσεις μπορεί να εμφανιστούν σε ορισμένες περιπτώσεις μηνιγγίτιδας, ιδιαίτερα όταν η μόλυνση εξαπλώνεται στον εγκεφαλικό ιστό. Οι κρίσεις μπορεί να εκδηλωθούν ως ανεξέλεγκτες μυϊκές κινήσεις, απώλεια συνείδησης ή αλλοιωμένη συμπεριφορά. Είναι ενδεικτικά σοβαρής νευρολογικής προσβολής και απαιτούν επείγουσα ιατρική παρέμβαση.

Νταλούκας: «Αδικία για τα παιδιά άνω των 18 μηνών, για τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες»

Λίγους μήνες νωρίτερα εγκρίθηκε η δωρεάν διάθεση του εμβολίου σε παιδιά έως 18 μηνών, αφήνοντας εκτός μια σημαντική ηλικιακή ομάδα.

Ο κ. Νταλούκας επισημαίνει πως ο «κόφτης» που έχει μπει από τον ΕΟΠΥΥ στο εμβόλιο, να μην χορηγείται δωρεάν στις ηλικίες άνω των 18 μηνών είναι άδικος για τα παιδιά που έχουν ξεπεράσει αυτή την ηλικιακή ομάδα.

«Υπάρχει μια “αδικία” για τα παιδιά που είναι πάνω από 18 μηνών και θα πρέπει να το πληρώσουν το εμβόλιο να το κάνουν, αλλά τι να κάνουμε; Δεν γινόταν κάτι καλύτερο φαίνεται. Άλλωστε η ένταξη ενός εμβολίου στο πρόγραμμα δεν σημαίνει αποζημίωση απαραίτητα από το κράτος. Εξετάζονται πολλές παράμετροι για να ληφθεί αυτή η απόφαση. Εμείς πάντως και μέχρι 18 μηνών που εγκρίθηκε, το κρίνουμε ως σημαντικό και το χαιρετίζουμε», τονίζει ο ίδιος.

Προσθέτει δε πως καλό θα ήταν μελλοντικά να λάβουν δωρεάν το εμβόλιο και οι έφηβοι και νεαροί ενήλικες, οι οποίοι αποτελούν τη δεύτερη ηλικιακή ομάδα που κινδυνεύει περισσότερο από τις θανατηφόρες επιπτώσεις του μηνιγγιτιδόκοκκου Β’.

«Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες είναι μια δεύτερη κατηγορία, που βέβαια δεν ξέρουμε αν έχουμε επαρκή επιδημιολογικά στοιχεία για να το υποστηρίξουμε. Εμείς πάντως λέμε ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να δοθεί και στους εφήβους και νεαρούς ενήλικες», καταλήγει ο γιατρός.

Διαβάστε επίσης: 

Μηνιγγίτιδα: 1 στα 3 παιδιά που νοσούν παρουσιάζει αυτή την μόνιμη επιπλοκή

Τρία κρούσματα μηνιγγίτιδας σε φοιτητές στην Πάτρα – Ο ΕΟΔΥ μιλά για έξαρση κρουσμάτων

Μηνιγγίτιδα: Πώς θα προφυλάξετε τα παιδιά – Τα προληπτικά μέτρα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ

Ροή Ειδήσεων