- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Μήπως και το δικό σας παιδί δεν τρώει ψάρι;

Μιλώντας από την 30ετή πείρα μου πάνω στην διατροφή του παιδιού και του εφήβου και από την κλινική μου εμπειρία στο παιδιατρικό νοσοκομείο που εργάζομαι, θέλω να σας μεταφέρω ότι μια από τις μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζω είναι στο να πείσω πρώτα απ΄ όλα τη μητέρα, να εντάξουμε στο διαιτολόγιο του παιδιού το ψάρι.

Ακόμα όμως και αν η ίδια γνωρίζει τα οφέλη που παρέχονται στην υγεία από την κατανάλωση του ψαριού, το παιδί πολλές φορές αρνείται πεισματικά να το φάει. Πρέπει επομένως να βρούμε και να χρησιμοποιήσουμε νέα όπλα, που και αυτά απαιτούν συνεχή προσπάθεια αξίζει όμως να τα θέσουμε σε χρήση, μιας και τα ψάρια είναι εξαιρετική τροφή τόσο για τα μικρά παιδιά, όσο και για τους ενήλικες.

Γιατί όμως πρέπει τόσο πολύ να επιμείνουμε προκειμένου το ψάρι να γίνει διατροφική συνήθεια των παιδιών μας;

Τα ψάρια όπως οι περισσότεροι από μας σήμερα ξέρουμε,  είναι μια πολύ καλή πηγή ζωικών πρωτεϊνών και επομένως όλων των απαραίτητων για τον οργανισμό του παιδιού αμινοξέων.  Το σημαντικότερο όμως είναι ότι δεν περιέχουν μεγάλα ποσοστά κορεσμένου λίπους, ενώ είναι πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως τα γνωστά πλέον σε όλους μας, ω-3. Τα ψάρια είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες όπως η A, η D και η B3 και σε στοιχεία όπως είναι το ασβέστιο, το νάτριο και ο φωσφόρος.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα πέρα του ότι αυξάνουν την «καλή» μας HDL χοληστερόλη, μειώνουν τις τιμές των τριγλυκεριδίων μας στο αίμα. Μειώνουν ακόμη τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων στα τοιχώματα των αγγείων μας ασκώντας έτσι αντριθρομβωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Τα ψάρια επίσης είναι μία από τις πιο σημαντικές τροφές σε αυτό που αποκαλούμε σήμερα μοντέλο της μεσογειακής διατροφής. Σύμφωνα με το μοντέλο αυτό πρέπει να καταναλώνονται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα από τα παιδιά και τους ενήλικες. Αυτή ακριβώς η συχνότητα κατανάλωσης  τα κάνει να λειτουργούν σαν «διατροφική ασπίδα» έναντι των νοσημάτων της καρδιάς και των αγγείων μας. Με την συχνή κατανάλωση του ψαριού προσφέρουμε στον οργανισμό μας το όφελος,  όχι μόνο των ω-3 λιπαρών οξέων, αλλά και τον περιορισμό του επιβλαβούς για την υγεία μας κορεσμένου λίπους που έχει το κρέας. Ακόμη τα ψάρια σαν τροφή είναι πιο εύκολη στην παρασκευή της και είναι επίσης πιο εύπεπτα από το κρέας, επειδή περιέχουν μικρές ποσότητες συνδετικού ιστού. Ψάρια πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα είναι ο σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες,  η ρέγκα, ο τόνος, η πέστροφα κλπ

Αν το παιδί μας όμως αρνείται κατηγορηματικά να φάει το ψάρι τότε:

Σήμερα βλέπουμε παντού να γίνεται υπερκατανάλωση του κρέατος, που εγκυμονεί κινδύνους από την υψηλή περιεκτικότητα του σε κορεσμένο λίπος  και χοληστερόλη, με μεγάλη επίπτωση στην υγεία μας.

Το κρέας επομένως στη διατροφή του παιδιού πρέπει να το περιορίσουμε και  σαν αντιστάθμισμα να στραφούμε σε μεγαλύτερη κατανάλωση του ψαριού που είναι και αρκετό στις Ελληνικές θάλασσες αλλά και σε τελική ανάλυση έχει και μεγαλύτερη διατροφική αξία.

Χάρης Καλλέργης [1]

Διατροφόλογος – Κλινικός Διαιτολόγος