Αρχική Infokids Διατροφή & Fitness Μήπως το παιδί σας ζυγίζει περισσότερο απ' όσο θα έπρεπε;

Μήπως το παιδί σας ζυγίζει περισσότερο απ' όσο θα έπρεπε;

withing-smart-kid-scale-Αν ναι, τότε ανήκει σ’ εκείνη την κατηγορία παιδιών που ονομάζονται παχύσαρκα. Αν το παιδί σας ακολουθεί ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε λίπη και θερμίδες και δεν αθλείται, τότε κινδυνεύει να γίνει παχύσαρκο, κι αυτό, γιατί προσλαμβάνει περισσότερες θερμίδες από ό,τι του χρειάζονται για να εξοικονομήσει ενέργεια. Υπάρχουν παράγοντες οι οποίοι σε συνέργεια οδηγούν στην αύξηση του βάρους και κατ’ επέκταση, στην παχυσαρκία. Τέτοιοι παράγοντες είναι: το διαιτολόγιο, δηλαδή η κατανάλωση φαγητών πλούσιων σε θερμίδες, γλυκών κι αναψυκτικών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, καθώς και η κατανάλωση έτοιμων προκατασκευασμένων φαγητών επισημαίνουν οι επιστημονικοί συνεργάτες της Ελληνικής Εταιρείας Προαγωγής και Αγωγής Υγείας (ΕΕΠΑΥ)

Η καθιστική ζωή στα παιδιά, κάτι στο οποίο τα ωθεί ο σύγχρονος τρόπος ζωής, καθώς μένουν αρκετές ώρες μέσα στο σπίτι, βλέποντας τηλεόραση και χρησιμοποιώντας τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, παίζοντας παιχνίδια στο βίντεο και η μη ενασχόληση με κάποιο άθλημα ή η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας συνεισφέρουν στην αύξηση του βάρους.

Επίσης, αν το παιδί σας προέρχεται από μια οικογένεια που αποτελείται από υπέρβαρα άτομα, τότε μπορεί να έχει γενετική προδιάθεση να πάρει βάρος, ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον όπου η υψηλή σε θερμίδες τροφή είναι πάντα διαθέσιμη κι η φυσική δραστηριότητα δεν ενθαρρύνεται. Μερικά παιδιά τα οποία δυσκολεύονται να χειριστούν τα προβλήματά τους ή να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους, όπως το άγχος ή την ανία και καταλήγουν να έχουν ψυχολογικές διαταραχές τις οποίες προσπαθούν να ξεπεράσουν καταφεύγοντας σε συνθήκες όπως το φαγητό.

Επιπλέον, κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες, όπως το χαμηλό εισόδημα αναγκάζει τους γονείς να απασχολούνται πολλές ώρες έξω από το σπίτι με αποτέλεσμα να μειώνεται ο χρόνος παρασκευής των φαγητών και να καταλήγουν στην κατανάλωση έτοιμων τροφών.

Ένα παχύσαρκο παιδί κινδυνεύει μελλοντικά να εμφανίσει διαβήτη τύπου II, υπέρταση, υψηλή χοληστερίνη, καρδιαγγειακά προβλήματα, ορθοπεδικές επιπλοκές, άσθμα και άλλα αναπνευστικά προβλήματα, διαταραχές στον ύπνο, καθώς και ψυχοκοινωνικές διαταραχές.

overweight-kids

Τα παιδιά πειράζουν ή φοβίζουν και δρουν με απειλές προς τους συνομήλικούς τους που είναι υπέρβαροι, με αποτέλεσμα τα υπέρβαρα παιδιά να υποφέρουν από χαμηλή αυτοεκτίμηση και να υπάρχει ο κίνδυνος να εμφανίσουν κατάθλιψη. Ένα καταθλιπτικό παιδί μπορεί να χάσει το ενδιαφέρον του για οποιαδήποτε δραστηριότητα, να κοιμάται περισσότερο από ό,τι συνήθιζε ή να κλαίει πολύ.

Μερικά καταθλιπτικά παιδιά μπορεί να κρύβουν την κατάθλιψη τους και να εμφανίζουν συναισθηματική ανισορροπία χωρίς να εκφράζουν τι νιώθουν ή στην κυριολεξία προσπαθώντας να δείξουν ότι δε νιώθουν τίποτα, καταλήγοντας δηλαδή σε συναισθηματική ισοπέδωση.

Επίσης τα παχύσαρκα παιδιά τείνουν να είναι ανυπόμονα και λιγότερο κοινωνικά από ό,τι τα φυσιολογικά σε βάρος παιδιά. Από τη μια μεριά, αυτό οδηγεί στο να συμπεριφέρονται διασπαστικά στην τάξη και από την άλλη μεριά, αυτό μπορεί να προκαλέσει τη μη συμμετοχή τους στην τάξη ολοκληρωτικά. Το άγχος και η ανυπομονησία, επίσης, σχετίζονται με τη μάθηση. Η ανησυχία, η οποία σχετίζεται με το σχολείο, μπορεί να δημιουργήσει ένα φαύλο κύκλο, στον οποίο, καθώς η ανησυχία μεγαλώνει, μειώνεται η απόδοση του παιδιού στο σχολείο. Συνεπώς, για να μην υπάρξουν αυτά τα προβλήματα σ’ ένα παιδί είναι απαραίτητο οι γονείς να χρησιμοποιήσουν μεθόδους διατήρησης ή μείωσης του βάρους του παιδιού τους.

o-OVERWEIGHT-CHILD-facebook

Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει το παιδί σας να ακολουθεί ένα υγιεινό διαιτολόγιο και να αυξήσει τη φυσική του δραστηριότητα.

Η επιτυχία εξαρτάται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από τη δέσμευση τη δική σας να βοηθήσετε το παιδί σας να ακολουθήσει αυτές τις αλλαγές και να τις μετατρέψει σε καθημερινές συνήθειες.

Το να αποκτήσει συνήθειες υγιεινής διατροφής και συνήθειες άσκησης του σώματος αποτελούν δύο όψεις του ίδιου νομίσματος: όταν σκέφτεστε το ένα θα πρέπει οπωσδήποτε ταυτόχρονα να σκέφτεστε και το άλλο.

Οι γονείς είναι αποκλειστικά εκείνοι που αγοράζουν ή μαγειρεύουν το φαγητό. Έτσι, επιλέξτε φρούτα και λαχανικά περισσότερο από ότι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίπη.

Μη χρησιμοποιείτε ποτέ το φαγητό ως ανταμοιβή ή τιμωρία. Αγοράζετε ροφήματα χωρίς ζάχαρη ή συντηρητικά και προτιμάτε τους χυμούς φρούτων.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το παιδί σας να προσλαμβάνει λιγότερες θερμίδες και να έχει ταυτόχρονα αίσθημα κορεσμού. Καθίστε όλη μαζί η οικογένεια για φαγητό και χρησιμοποιήστε την ώρα αυτή για να μοιραστείτε τα νέα σας. Αποθαρρύνετε την κατανάλωση φαγητού ή σνακς μπροστά στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή, γιατί έτσι δεν μπορείτε να γνωρίζετε τι ποσότητες καταναλώνετε.

Περιορίστε τον αριθμό των γευμάτων έξω από το σπίτι, ιδιαίτερα στα καταστήματα γρήγορου φαγητού των οποίων τα φαγητά είναι γεμάτα λιπαρά και υψηλά σε περιεκτικότητα θερμίδων.

Ενθαρρύνετε τη φυσική δραστηριότητα και γενικότερα την άθληση. Βρείτε δραστηριότητες στις οποίες θα συμμετέχετε κι οι ίδιοι και ποτέ μην κάνετε μια δραστηριότητα να δείχνει ως τιμωρία ή αγγαρεία.

Πηγαίνετε το παιδί σας για γενικές εξετάσεις μια φορά το χρόνο, ενισχύστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, δώστε έμφαση στα θετικά της άσκησης και να είστε υπομονετικοί στην καθοδήγηση των παιδιών σας για την απόκτηση υγιεινών συνηθειών.

Τέλος, να μιλάτε με τα παιδιά σας, να γίνετε καλοί ακροατές των προβλημάτων τους και να θέτετε στόχους μαζί τους, αλλά και να τα βοηθάτε να τους επιτύχουν.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.