Αρχική Infokids Υγεία Μητέρα και κόρες κινδυνεύουν να πεθάνουν ακόμη και από έναν ξαφνικό ήχο - Η σπάνια καρδιακή πάθηση που τις ταλαιπωρεί

Μητέρα και κόρες κινδυνεύουν να πεθάνουν ακόμη και από έναν ξαφνικό ήχο - Η σπάνια καρδιακή πάθηση που τις ταλαιπωρεί

Η 28χρονη Lisa Mitchell από το Ντόρσετ πάσχει από μια σπάνια καρδιακή νόσο που ονομάζεται σύνδρομο του βραχέος διαστήματος QT, πράγμα που σημαίνει ότι η καρδιά της θα μπορούσε να σταματήσει να χτυπάει ακόμη και αν αυτή σοκαριστεί ή τρομάξει από τον ήχο ενός συναγερμού.

Θωρείται μάλιστα ότι αυτό το σύνδρομο προκάλεσε και το θάνατο του παππού της γυναίκας, Alex Mitchell ο οποίος είχε γίνει γνωστός ως ο «άνθρωπος που πέθανε γελώντας» κατά τη διάρκεια γνωστής τηλεοπτικής εκπομπής. Η γυναίκα από το Ηνωμένο Βασίλειο ανακάλυψε πρόσφατα ότι την ίδια πάθηση κληρονόμησαν και οι δύο κόρες της, η επτάχρονη Ellie και η 4χρονη Amelie. Αυτό σημαίνει ότι τα δύο κορίτσια θα μπορούσαν να χάσουν τη ζωή τους ακόμη και από πολύ δυνατά γέλια, σύμφωνα με τη μητέρα τους.

Μιλώντας στην Daily Star αποκάλυψε: «Οτιδήποτε θα μπορούσε να το προκαλέσει, από ένα κινητό μέχρι ένα ξυπνητήρι. Ο τύπος της πάθησης που έχω συχνά προκαλεί προβλήματα από συναισθήματα οπότε το γέλιο θα μπορούσε να είναι μια από τις αιτίες. Όταν έμαθα για την ασθένειά μου, μου πήρε πολύ χρόνο να την καταλάβω και ειδικά να συνειδητοποιήσω ότι δυνητικά την είχα μεταφέρει στα παιδιά μου».

Η γυναίκα ανακάλυψε ότι είχε το συγκεκριμένο σύνδρομο όταν υπέστη μια σχεδόν θανατηφόρα καρδιακή ανακοπή, ενώ χαλάρωνε στο σπίτι της πριν από τέσσερα χρόνια. Οι γιατροί πιστεύουν ότι η κατάσταση, η οποία προκαλεί αρρυθμίες, μπορεί να είναι το κλειδί και για τον μυστηριώδη θάνατο του παππού της ο οποίος είχε γίνει τότε πρωτοσέλιδο για τον ξαφνικό θάνατό του γελώντας. Η κόρη του είχε πει ότι ο παππούς της είχε πεθάνει από μια από τις πιο παράξενες ασθένειες χωρίς βέβαια να γνωρίζει ότι την είχε κληρονομήσει. Αργότερα και μετά από εξετάσεις οι γιατροί ανακάλυψαν ότι το σύνδρομο είχαν και άλλα μέλη της οικογένειας του Mitchell ενώ ακόμη μια γυναίκα είχε πάθει καρδιακή προσβολή όταν ήταν ξαπλωμένη στο κρεβάτι της.

Η γυναίκα πρέπει πλέον να παίρνει θεραπεία για το υπόλοιπο της ζωής της αλλά όπως λέει δεν σκοπεύει να αφήσει την ασθένεια να την καταβάλει. «Δεν θα αφήσω την πάθηση να με σταματήσει από το να ζήσω τη ζωή μου και το ίδιο θα συμβεί και για τα παιδιά μου», πρόσθεσε.

mahdsmafdh4

Ας μάθουμε περισσότερα για το σύνδρομο του βραχέος διαστήματος QT

Εκατοντάδες χιλιάδες άτομα πεθαίνουν αιφνίδια κάθε χρόνο ανά την υφήλιο, ενώ περίπου το 5% - 10% δεν εμφανίζει κλινικά ή παθολογοανατομικά ευρήματα, τα οποία θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την επέλευση του μοιραίου επεισοδίου εξηγεί ο Κωνσταντίνος Δ. Μάλλιος, Καρδιολόγος. Έτσι, ο θάνατός τους μοιάζει με «κεραυνό εν αιθρία», αφού πρόκειται για γεγονός μη αναμενόμενο και παρουσιάζεται σε άτομα με «υγιές» καρδιαγγειακό σύστημα. Στις παρόμοιες περιπτώσεις, η θανατηφόρος αρρυθμία είναι η κοιλιακή μαρμαρυγή, η οποία θεωρείται το αποτέλεσμα ηλεκτρικής μυοκαρδιακής απορρύθμισης, λόγω λειτουργικής διαταραχής των διαύλων των ιόντων Κ και Να (διαυλοπάθεια). Η διαταραχή αυτή, η οποία είναι γενετική ανωμαλία μεταβιβαζόμενη κληρονομικά κατά τον αυτοσωματικό επικρατούντα ή υπολειπόμενο χαρακτήρα, μπορεί να προκαλέσει ηλεκτρική αστάθεια, που υπό την επίδραση διαφόρων παραγόντων ενδέχεται να οδηγήσει στην έκλυση κακοήθων κοιλιακών αρρυθμιών και κατ᾽ επέκταση στον αιφνίδιο θάνατο.

Η πιθανότητα αιφνίδιου θανάτου είναι αυξημένη και μάλιστα σε ορισμένες οικογένειες αγγίζει το 31%, ενίοτε δε αποτελεί την πρώτη και μοναδική εκδήλωση και είναι συνήθως το αποτέλεσμα κοιλιακής μαρμαρυγής. Αιφνίδιος θάνατος έχει παρατηρηθεί σε όλες τις ηλικίες και ιδιαίτερα στις μορφές SQT1 και SQT2 του συνδρόμου, ενώ δε διασαφηνίστηκε ακόμη αν οι πάσχοντες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατά τη διάρκεια της έντονης ψυχικής διέγερσης, της σωματικής άσκησης, ή της αυξημένης παρασυμπαθητικής δραστηριότητας ή του ύπνου.

Ο αυξημένος κίνδυνος του αιφνίδιου θανάτου που διατρέχουν οι ασθενείς και η αναποτελεσματική κατά κανόνα φαρμακευτική αγωγή οδήγησαν στην εμφύτευση σε αυτούς του μόνιμου βηματοδότη-απινιδωτή. Παρά τον περιορισμένο αριθμό των ασθενών που υποβλήθηκαν μέχρι τώρα σε εμφύτευση και τη μικρή σχετικά χρονική περίοδο της παρακολούθησής τους, τα αποτελέσματα φαίνονται ικανοποιητικά. Έτσι, η εμφύτευση μόνιμου απινιδωτή θεωρείται σήμερα η θεραπεία εκλογής για τους συμπτωματικούς ασθενείς, παρά τον ελλοχεύοντα κίνδυνο για απόδοση απρόσφορων εκφορτίσεων λόγω υπεραίσθησης του επάρματος T. Η φαρμακευτική αγωγή, η οποία αποτελεί την εναλλακτική λύση για τους ασθενείς μικρής ηλικίας ή για εκείνους που αρνούνται την εμφύτευση του απινιδωτή, αποδείχτηκε ουσιαστικά ανεπαρκής.

avoid-heart-attack-orig


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.