Αρχική InfoBaby Εγκυμοσύνη ΜΗΤΕΡΑ: Καθετηριασμός καρδιάς σε έγκυο χωρίς ακτινοβολία

ΜΗΤΕΡΑ: Καθετηριασμός καρδιάς σε έγκυο χωρίς ακτινοβολία

shutterstock_71134132

Καθετηριασμός καρδιάς σε έγκυο ασθενή χωρίς τη χρήση ακτινοβολίας αλλά με ταυτόχρονες λήψεις εικόνων στον μαγνητικό τομογράφο (μαγνητική καθοδήγηση) πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο νοσοκομείο ΜΗΤΕΡΑ.

Η μέθοδος αυτή εφαρμόστηκε για πρώτη φορά σε έγκυο ασθενή και εξασφάλισε με έγκυρο τρόπο τη διατήρηση της κύησης και την ασφάλεια τόσο της μητέρας όσο και του κυήματος.
Συγκεκριμένα, η ασθενής ευρισκόμενη στην 10η εβδομάδα κύησης προσήλθε λόγω υποψίας συγγενούς καρδιοπάθειας και προσφάτως ανιχνευθείσας πνευμονικής υπέρτασης (υψηλή πίεση στους πνεύμονες, η οποία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή της εγκύου). Προκειμένου να εκτιμηθεί εάν θα ήταν ασφαλές για την ασθενή να συνεχίσει την κύηση, ήταν απαραίτητο να πραγματοποιηθεί καθετηριασμός καρδιάς, ο οποίος γίνεται με τη χρήση ιοντίζουσας ακτινοβολίας. Εντούτοις, λόγω του νεαρού της κύησης, η οποία βρισκόταν ακόμα στη φάση της οργανογένεσης, υπήρχε σοβαρή αντένδειξη ο καθετηριασμός να γίνει με χρήση ακτινοβολίας, λόγω των επιβλαβών συνεπειών αυτής στο κύημα. Για το λόγο αυτό, αποφασίστηκε ο καθετηριασμός της μητέρας να γίνει με ταυτόχρονες λήψεις εικόνων στον μαγνητικό τομογράφο (μαγνητική καθοδήγηση).

Η πράξη πραγματοποιήθηκε από εξειδικευμένη ομάδα, στην αίθουσα μαγνητικού τομογράφου του Νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ στην 14η εβδομάδα κύησης από την κα. Αφροδίτη Τζίφα, την κα. Δήμητρα Λογγίτση (Ακτινολόγο) και τον κ. Κωνσταντίνο Πατρή (Αναισθησιολόγο).

Η Διευθύντρια της Παιδοκαρδιολογικής Κλινικής του Παίδων ΜΗΤΕΡΑ, Καρδιολόγος Συγγενών Καρδιοπαθειών Παίδων και Ενηλίκων, κα Αφροδίτη Τζίφα, με προηγούμενη εμπειρία σε καθετηριασμούς καρδιάς υπό μαγνητική καθοδήγηση στο εξωτερικό δήλωσε: «Καθετηριασμοί καρδιάς αμιγώς υπό μαγνητική καθοδήγηση πραγματοποιούνται σε λίγα και πολύ εξειδικευμένα κέντρα στον κόσμο. Η μέθοδος που εφαρμόσαμε στην ειδικά διαμορφωμένη για τέτοιες περιπτώσεις αίθουσα του ΜΗΤΕΡΑ είχε εξαιρετική έκβαση καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν είχε επέλθει μη αναστρέψιμη βλάβη στους πνεύμονες και έτσι κρίθηκε ασφαλές για την ασθενή να συνεχίσει την κύηση. Σε δεύτερο χρόνο θα αντιμετωπιστεί η καρδιοπάθεια της μητέρας με επεμβατικό καθετηριασμό καρδιάς», είπε χαρακτηριστικά.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.