Μητέρες, γυναίκες, πρωτοπόροι: 12 εμβληματικές μαμάδες που άλλαξαν τον κόσμο

Οι μητέρες σε όλο τον κόσμο μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα από όσα μπορεί κανείς να συλλάβει στο μυαλό του.

Με την κυριολεκτική έννοια του όρου, δημιουργούν τον κόσμο που ζούμε και τον γεμίζουν με ανθρώπινα πλάσματα, αφού είναι εκείνες που τίκτουν. Κάνουν, επίσης ό,τι βάλει ο νους τους, καθώς οι μητέρες είναι ισχυρές, οργανωτικές και ασταμάτητες, όταν θέσουν έναν στόχο.

Οι μητέρες είναι γυναίκες με καριέρα, όνειρα και ταλέντα πέρα από το να γεννούν παιδιά, κάτι που παραβλέπει μερικές φορές ο κόσμος.

Είτε ο στόχος είναι η διευθυνση μίας εταιρείας, είτε να σώσουν τον κόσμο, οι μητέρες μπορούν να το διαχειριστούν μεγαλώνοντας απλά υπέροχους ανθρώπους. Όλες επιδεικνύουν αδιαμφισβήτητη ικανότητα να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα, ακλόνητη αποφασιστικότητα και πολλές φορές υπερδυνάμεις.

Κοντολογίς, οι μαμάδες είναι απίθανες. Όπως οι παρακάτω 12 σημαντικές προσωπικότητες και μητέρες που πραγματικά άλλαξαν ή θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο για τα παιδιά και για όλους τους ανθρώπους.

Ρουθ Μπέιντερ – Γκίνσμπεργκ

Ήταν μητέρα δύο παιδιών και τοποθετήθηκε από τον Μπιλ Κλίντον επί προεδρίας του ως επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου. των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι μόλις η δεύτερη γυναίκα που διορίζεται σε αυτή τη θέση. Πέρασε τη ζωή της με έναν στόχο: την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών. «Αγωνιστείτε για τα πράγματα που νοιάζεστε, αλλά κάντε το με έναν τρόπο που θα κάνει και τους άλλους να σας ακολουθήσουν», έλεγε η Γκίνσμπεργκ.

Η εμβληματική δικαστής έφυγε από τη ζωή τον Σεπτέμβριο, όμως άφησε πίσω της έναν θρύλο που άγγιξε χιλιάδες ανθρώπους όλα αυτά τα χρόνια που έδινε δικαστικές μάχες.

Ντολόρες Χουέρτα

Μητέρα 11 παιδιών, η Μεξικανο-Αμερικανίδα Ντολόρες Χουέρτα, ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οποία μαζί με τον Σεζάρ Τσάβς ίδρυσαν αυτό που έγινε η Ένωση Αγροτών της Αμερικής. Πάντα ήταν αρχηγός και συνήγορος εργατών, μεταναστών και γυναικών. Στη Χουέρτα ανήκει η θρυλική φράση “Si, se puede”, (Yes, we can), που έγινε σύνθημα της Ένωσης.

Μαρί Κιουρί

Δεν χρειάζεται καν συστάσεις. Η Κιουρί ήταν η πρώτη γυναίκα που κέρδισε Νόμπελ για την ανακάλυψη του ραδίου. Σε συνεργασία με τον σύζυγό της, Πιερ Κιουρί, ανακάλυψε το ράδιο και μελέτησε τα φαινόμενα της ραδιενέργειας. Ανακάλυψε επίσης το πολώνιο και υπήρξε η πρώτη γυναίκα που έγινε καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Σορβόνη. Τιμήθηκε δυο φορές με το Βραβείο Νόμπελ για τη Φυσική και τη Χημεία.

Και όλα αυτά τα πραγματοποίησε ενώ μεγάλωνε μόνη της της δύο κόρες της, αφότου ο σύζυγός της σκοτώθηκε σε τροχαίο. Μία μόνη μητέρα, που αποδεικνύει ότι αυτές οι μαμάδες είναι σούπερ ήρωες.

Μισέλ Ομπάμα

Η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, μητέρα δύο κοριτσιών, χρησιμοποίησε την χρονική διάρκεια της θητείας του συζύγου της στον Λευκό Οίκο για να αλλάξει τη ζωή των παιδιών σε ολόκληρη τη χώρα, κάνοντας τα υγιεινά τρόφιμα διαθέσιμα και προσβάσιμα σε όλα τα παιδιά.

Άννα Τζάρβις

Αφού έχασε εννέα από τα 13 παιδιά της, η Αν Τζάρβις έγινε αρχηγός ακτιβιστικής κοινότητας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σκοπός της ήταν να βοηθήσει άλλες μαμάδες και εμπνεύστηκε την Ημέρα της Μητέρας. Το αρχικό μήνυμα της γιορτής ήταν να τιμήσει όσες γυναίκες έχασαν τα παιδιά τους στον πόλεμο και το δώρο τους ήταν άσπρα γαρύφαλλα, το αγαπημένο της λουλούδι, καθώς σύμφωνα με την ίδια συμβόλιζε την αλήθεια, την αγνότητα και την μητρική αγάπη.

Πριγκίπισσα Νταϊάνα

Η αγαπημένη και αδικοχαμένη «πριγκίπισσα του λαού» χρησιμοποίησε το βασιλικό της στάτους για το φιλανθρωπικό της έργο. Στήριξε πολλά νοσοκομεία παίδων, ενώ βρέθηκε στο πλευρό πάσης φύσεως αδυνάτων. Έχασε τραγικά τη ζωή της σε τροχαίο δυστύχημα στο Παρίσι, τον Αύγουστο του 1997.

Αλμπέρτα Γουίλιαμς Κινγκ

Μητέρα τριών παιδιών, το ένα εκ των οποίων ήταν η θρυλική μορφή του αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Έπαιζε μουσική και ήταν μέλος ακτιβιστικών οργανώσεων γυναικών. Ήθελε πάντα να μεγαλώσει όμορφους ανθρώπους με αίσθηση αυτοσεβασμού και τούς δίδασκε την αξία της ισότητας και της αποφυγής των διακρίσεων. Έκανε ξεκάθαρο στα παιδιά της, ότι ήταν κατά των διακρίσεων και αρνιόταν να τα μεγαλώσει με αισθήματα αντιπάθειας για οποιονδήποτε.

Μαρία Έιτελ

Μόνη μητέρα η Μαρία Έιτελ είναι πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Nike Foundation, όπως επίσης και πρόεδρος του Girl Effect, που βοηθά κορίτσια που ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Υποστηρίζει με σθένος τη δύναμη των κοριτσιών και θέλει να αλλάξει τον κόσμο εμπνέοντας τα νεαρά κορίτσια.

Χάριετ Τάμπμαν
Harriet Tubman

Ήταν μητέρα ενός παιδιού και είχε λάβει το προσωνύμιο «Μαύρη Ζαν Ντ΄Αρκ». Ήταν Αμερικανίδα πολιτική ακτιβίστρια, υπέρμαχος της κατάργησης της δουλείας. Αν και γεννήθηκε σκλάβα, δραπέτευσε και έκανε 13 αποστολές για τη διάσωση περίπου 75 σκλαβωμένων ανθρώπων, χρησιμοποιώντας το δίκτυο ακτιβιστών κατά της δουλείας με το κωδικό όνομα Υπόγειος Σιδηρόδρομος. Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, υπηρέτησε ως μια ένοπλη ανιχνευτρια και κατάσκοπος για το Στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών. Στα τελευταία της χρόνια, η Tubman ήταν ακτιβιστρια στον αγώνα για το δικαίωμα ψήφου των γυναικών.

Μάγια Αγγέλου

Αμερικανίδα ποιήτρια, συγγραφέας, ακτιβίστρια κοινωνικών δικαιωμάτων και φυσικά μητέρα. Δούλεψε στο πλευρό του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Jr. και ήταν μία υψηλής εκτίμησης εκπρόσωπος των Μαύρων, κυρίως για το λογοτεχνικό της έργο. Το 2010 ο Μπαράκ Ομπάμα της απένειμε το Μετάλλιο της Ελευθερίας, μία ύψιστη τιμή του αμερικανικού κράτους. Το πραγματικό της όνομα είναι Μαργκερίτ Άνι Τζόνσον, ωστόσο διατήρησε το ελληνικό επώνυμο του δεύτερου συζύγου της, του ελληνικής καταγωγής Τος Άγγελος.

Sooinn Lee

Είναι διευθύνουσα σύμβουλος και συνιδρύτρια του Enuma. Αυτή η εκπαιδευτική εταιρεία που υποστηρίζει παιδιά με ειδικές ανάγκες, που συχνά αγνοούνται από την εκπαιδευτική βιομηχανία. Η ταλαντούχα σχεδιάστρια παιχνιδιών εμπνεύστηκε από τον μικρό γιο της που είναι παιδί με ειδικές ανάγκες για να δημιουργήσει έναν τρόπο να βοηθηθεί τόσο εκείνος, όσο και άλλα τέτοια παιδιά να γίνουν ανεξάρτητα.

Σάνον Γουότς

Μητέρα 5 παιδιών, είναι ιδρύτρια του Moms Demadn Action, μίας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης για τους νόμους που αφορούν την οπλοχρησία και την οπλοκατοχή. Ίδρυσε την οργάνωση μετά την τραγωδία στο σχολείο Sandy Hook το 2012, όταν ένοπλοι σκότωσαν 26 δασκάλους και μαθητές.

Αυτό που ήθελε και εξακολουθεί να το θέλει είναι να διασφαλίσει, ότι δεν θα συμβεί ποτέ ξανά κάτι αντίστοιχο σε οποιοδήποτε παιδί.

Με πληροφορίες από cafemom.com