Αρχική InfoBaby 12-36 μηνών Μητέρες θα θηλάσουν ταυτοχρόνως και δημοσίως σε 39 πόλεις της Ελλάδας (3/11)

Μητέρες θα θηλάσουν ταυτοχρόνως και δημοσίως σε 39 πόλεις της Ελλάδας (3/11)

breastfeeding-in-publicΤην Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, η οποία έχει καθιερωθεί διεθνώς από το 1992 από την WABA (Παγκόσμια συμμαχία για την προώθηση του θηλασμού), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την UNICEF, γιορτάζει η Ελλάδα από την 1η έως και τις 7 Νοεμβρίου. Στα πλαίσια της εβδομάδας θηλασμού, το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας διοργανώνει την ερχόμενη Κυριακή τον 4ο Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό σε συνολικά 39 πόλεις της χώρας.

Από τις 11:00 έως τις 14:00 μητέρες θηλάζουσες και μη, εγκυμονούσες, φίλοι και συγγενείς των προαναφερόμενων θα έχουν την ευκαιρία πέρα από το θηλάσουν τα μωρά τους, να ανταλλάξουν πληροφορίες, να ενημερωθούν αλλά και να προωθήσουν τον μητρικό θηλασμό.

Οι πόλεις που θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση είναι οι Άρτα, Βέροια, Βόλος, το Ζάππειο για την Αττική, Ρόδος για τα Δωδεκάνησα, Έδεσσα, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καβάλα, Καρδίτσα, Καστοριά, Κέρκυρα, Κιλκίς, Κοζάνη, Κομοτηνή, Κόρινθος, Μύκονος, Νάξος, Σαντορίνη, Σύρος, Λαμία, Λάρισα, Λέσβος, Καλαμάτα για τη Μεσσηνία, Ναύπλιο, Ξάνθη, Ορεστιάδα, Πάτρα, Πρέβεζα, Πτολεμαΐδα, Πύργος, Ρέθυμνο, Σέρρες, Τρίκαλα, Φλώρινα, Χαλκίδα και Χανιά.

moms-breastfeeding-in-publicUNICEF: Ο Μητρικός Θηλασμός αποτελεί την οικονομικότερη και αποτελεσματικότερη σωτήρια παρέμβαση στην ιστορία

Με την ευκαιρία της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού 2013,  η UNICEF Ελλάδος σε συνεργασία με το Σύλλογο Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Αθηνών και την Ελληνική Ψυχοπροφυλακτική Εταιρεία, αναπτύσσουν εκστρατεία ευαισθητοποίησης που περιλαμβάνει ενημερωτικό υλικό για κλινικές, νοσοκομεία, φορείς και υπεύθυνους υγείας συνηγορώντας για την παροχή της μέγιστης δυνατής στήριξης στη θηλάζουσα μητέρα κάτω από το σύνθημα «Υποστήριξη του Μητρικού Θηλασμού - Κοντά στις μητέρες». Με την εκστρατεία αναδεικνύεται η αξία του μητρικού θηλασμού για την προστασία της υγείας του παιδιού.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, λιγότερα από τα μισά παιδιά κάτω των έξι μηνών επωφελούνται από τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό και γι αυτό το λόγο είναι κρίσιμης σημασίας η αποτελεσματική προώθηση της φυσικής αυτής πρακτικής.

«Δεν υπάρχει καμιά άλλη παρέμβαση στην υγεία που να έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο στα μωρά και τις μητέρες, όπως είναι αυτή του μητρικού θηλασμού και η οποία να κοστίζει τόσο λίγο στα κράτη», δηλώνει η Αναπληρώτρια Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF, Geeta Rao Gupta. «Ο μητρικός θηλασμός είναι ο "πρώτος εμβολιασμός" του μωρού και η πιο αποτελεσματική και οικονομική σωτήρια παρέμβαση που υπήρξε ποτέ».

Τα παιδιά που έχουν τραφεί αποκλειστικά με μητρικό γάλα, ιδιαίτερα στις πιο φτωχές χώρες, έχουν 14 φορές περισσότερες πιθανότητες να επιζήσουν τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους από τα παιδιά που δεν έχουν τραφεί αποκλειστικά με μητρικό γάλα. Επιπλέον, η έναρξη του θηλασμού από την πρώτη ώρα μετά τη γέννηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου του νεογνού μέχρι και 45. Ο μητρικός θηλασμός υποστηρίζει επίσης τη μαθησιακή ικανότητα του παιδιού αυξάνοντας μέχρι και 7,5 μονάδες τον δείκτη IQ και βοηθάει στην πρόληψη της παχυσαρκίας και χρόνιων ασθενειών στη μετέπειτα ζωή του. Πρόσφατες έρευνες στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο καταδεικνύουν τη μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων που απορρέει από το μητρικό θηλασμό, για την οικογένεια, τα συστήματα υγείας και τους εργοδότες, δεδομένου ότι τα παιδιά που θηλάζουν αρρωσταίνουν σπανιότερα συγκριτικά με εκείνα που δεν θηλάζουν.

breast_1953107aΠαρότι υπάρχουν πολλά ανάλογα τεκμηριωμένα οφέλη του μητρικού θηλασμού, σε παγκόσμιο επίπεδο, μόνο το 39% των παιδιών κάτω των έξι μηνών θήλασαν αποκλειστικά το 2012. Αυτό το παγκόσμιο ποσοστό βελτιώθηκε ελάχιστα κατά τις περασμένες δεκαετίες, εν μέρει, λόγω μεγάλων χωρών στις οποίες τα ποσοστά θηλασμού είναι μικρά, αλλά και εξ αιτίας της γενικής έλλειψης υποστηρικτικού περιβάλλοντος για τις θηλάζουσες μητέρες. Χώρες με υποστηρικτική πολιτική και ολοκληρωμένα πανεθνικά προγράμματα, έχουν καταφέρει να αυξήσουν σημαντικά τα ποσοστά του μητρικού θηλασμού.

Αν και ο μητρικός θηλασμός είναι μια φυσική και ενστικτώδης πράξη, είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για να μπορέσει να γίνει κανόνας. Στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες για την ενημέρωση των νέων γονιών και αρκετά νοσοκομεία, δημόσια και ιδιωτικά, καθώς επίσης ο Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Αθηνών και η Ελληνική Ψυχοπροφυλακτική εταιρεία, έχουν ξεκινήσει όχι μόνο να ενημερώνουν τις μέλλουσες μητέρες για τα οφέλη του μητρικού θηλασμού και να τις διευκολύνουν στην άσκηση αυτής της πρακτικής, αλλά και να προσφέρουν εξειδικευμένα εκπαιδευτικά σεμινάρια στους επαγγελματίες υγείας. Ήδη, δύο νοσοκομεία έχουν ανακηρυχθεί από τη UNICEF ως «Φιλικά προς τα Βρέφη», που σημαίνει ότι τηρούν τα 10 βήματα για το Μητρικό Θηλασμό που θεσπίστηκαν από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και τη UNICEF.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.