Μητρικός θηλασμός στην Ελλάδα: Η παιδίατρος – νεογνολόγος Λαμπρινή Μπαγλατζή μάς ενημερώνει

Μητρικός θηλασμός: Στην αλληλεπίδραση αυτή βρίσκονται δύο και γνωρίζουμε ότι στο μωρό μπορεί να προσφέρει μόνο θετικά! Τι συμβαίνει όμως με την άλλη πλευρά;

Τον τελευταίο καιρό μεγάλη συζήτηση γίνεται γύρω από αυτό το ζήτημα, τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο μωρό η άρνησή του, αλλά και το κατά πόσο θα πρέπει μια γυναίκα να το κάνει δημόσια, ποιο είναι το εύλογο διάστημα που πρέπει να θηλάζει και αν αυτό πρέπει να γίνεται αποκλειστικά.

Στις παραπάνω ερωτήσεις μπορεί κανείς, είτε άντρας είτε γυναίκα, να απαντήσει με βάση τις δικές τους εμπειρίες, γνώσεις, απόψεις. Η απάντηση, λοιπόν, είναι υποκειμενική και έγκειται κατά κύριο λόγο στην προσωπικότητα και τις επιλογές ή γνώσεις της κάθε μαμάς, του κάθε ζευγαριού, της κάθε οικογένειας.

Ας δούμε, όμως, τι υποστηρίζει η κα. Λαμπρινή Μπαγλατζή, Παιδίατρος – Νεογνολόγος, για τον μητρικό θηλασμό και τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτή τη φορά στη γυναίκα-μαμά!

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συστήνει τον αποκλειστικό θηλασμό για τουλάχιστον το πρώτο εξάμηνο της ζωής του βρέφους και σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία η χώρα μας βρίσκεται σε πολύ χαμηλά ποσοστά.

Αρχικά, γιατί πιστεύετε πως κάτι τέτοιο συμβαίνει;

«Πραγματικά, τα ποσοστά αποκλειστικού μητρικού θηλασμού στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλά, αν και καινούργια στατιστικά δεδομένα δείχνουν μια στροφή των Ελληνίδων μαμάδων στο θηλασμό με αύξηση των αντίστοιχων ποσοστών. Ο λόγος των χαμηλών ποσοστών; Ο πολυδιάστατος ρόλος της μητέρας στη σύγχρονη εποχή, η γρήγορη επιστροφή στην εργασία των νέων μαμάδων, το εγκατεστημένο πρότυπο του μωρού της διαφήμισης με το μπιμπερό και την πιπίλα, αλλά θα προσέθετα και την άγνοια. Λίγες είναι οι μητέρες που ενημερώνονται για τα πλεονεκτήματα του θηλασμού πριν γεννήσουν! Ρωτάμε στο μαιευτήριο: «Θα θηλάζετε;» και η απάντηση είναι: «Δεν ξέρω»!

Διαβάστε τη συνέχεια στο infowoman.gr