Μητσοτάκης: Τα σχολεία θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά γιατί τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρόβλημα ελέγχεται

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμα που απηύθυνε πριν από λίγο προς τον ελληνικό λαό ανακοίνωσε τη νέα δέσμη μέτρων που θα ενεργοποιηθούν από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου και για έναν μήνα ώστε να καμφθεί η διασπορά του κορωνοϊού.

Αυτά είναι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν

Από την Τρίτη το πρωί και για ένα μήνα τίθεται σε ισχύ ένα πρόγραμμα βάσει του οποίου η επικράτεια χωρίζεται, πλέον, σε δύο ζώνες αντί για τέσσερις: Επιτήρησης και Αυξημένου  Κινδύνου.

Τι θα ισχύσει στις Ζώνες Επιτήρησης

Στην πρώτη εντάσσονται όλοι οι νομοί που μέχρι τώρα παρουσίαζαν σχετικά λίγα κρούσματα, αυτοί δηλαδή που μέχρι σήμερα είναι στο «πράσινο» και το «κίτρινο». Εκεί θα ισχύουν τα γνωστά μέτρα, κάποια από τα οποία διευρύνονται. Και είναι τα  εξής:

  • Χρήση μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
  • Περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 12:00 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί.
  • Εφαρμογή τηλε-εργασίας 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
  • Και πλήρης τηλε-εκπαίδευση στα πανεπιστήμια.
  • Όχι συναθροίσεις. Και, βέβαια, πάντα αποστάσεις και προσωπική υγιεινή.

Τι ισχύει στη Ζώνη Αυξημένου Κινδύνου

Στη ζώνη Αυξημένου Κινδύνου εντάσσονται οι περιοχές που μέχρι σήμερα βρίσκονται όχι μόνο στο «κόκκινο», αλλά και στο «πορτοκαλί». Δηλαδή όλη η Βόρεια Ελλάδα αλλά και η Αττική, από την επόμενη εβδομάδα.

  • Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης, πλην της κατ’ οίκον διανομής φαγητού και της παραλαβής από το κατάστημα.
  • Το ίδιο θα ισχύει και για τους χώρους ψυχαγωγίας, πολιτισμού και άθλησης: Μπαρ, καφέ, κινηματογράφοι, μουσεία και θέατρα, όπως και κλειστά γυμναστήρια.
  • Σε αντίθεση με την άνοιξη, ωστόσο, δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού.

Με άλλα λόγια, οι νέοι κανόνες, που θα ισχύσουν από τις 6:00 το πρωί της Τρίτης, επικεντρώνονται στις δύο εστίες που, διαπιστωμένα, ευνοούν τη μετάδοση του ιού: Στη διασκέδαση και την κινητικότητα των πολιτών.

Κανονικά η λειτουργία των σχολείων

Συνεχίζεται κανονικά σε ολόκληρη την επικράτεια η λειτουργία του λιανεμπορίου και των σχολείων. Και παραμένουν ανοιχτές υπηρεσίες, όπως τα ξενοδοχεία και τα κομμωτήρια. Γιατί εκεί τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρόβλημα ελέγχεται.

Yπενθυμίζεται ότι και στο προηγούμενο διάγγελμα ο πρωθυπουργός είχε αναφερθεί στη λειτουργία των σχολείων αναφέροντας ότι εκεί λόγω της αυστηρής τήρησης των μέτρων ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού ελαχιστοποιείται λέγοντας χαρακτηριστικά “Προσέξτε: Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι στις στιγμές της ανεμελιάς γινόμαστε πιο ευάλωτοι στον ιό. Αντίθετα, στα σχολεία, όπου τηρούνται σχολαστικά τα μέτρα, οι κίνδυνοι αποδεικνύεται ότι είναι πολύ μικρότεροι.”