Αρχική InfoBaby Εγκυμοσύνη Mommyrexia: Η διατροφική διαταραχή που πλήττει εγκύους και νέες μαμάδες

Mommyrexia: Η διατροφική διαταραχή που πλήττει εγκύους και νέες μαμάδες

Γνωρίζετε τι είναι οι διατροφικές διαταραχές; Σίγουρα έχει τύχει να ακούσετε για την ψυχογενή ανορεξία, τη βουλιμία ή τα επεισόδια υπερφαγίας! Όμως, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία τάση των γυναικών που βρίσκονται πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την εγκυμοσύνη, να έχουν μία υπερβολική ενασχόληση με το βάρος τους, αναφέρει η Εύα Σταυρίδη, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος.

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει κάποιος επίσημος ιατρικός όρος για τη συγκεκριμένη διαταραχή. Μπορεί να τη δείτε ως "mommyrexia" ή "pregorexia". Φανταστείτε μια μέλλουσα μαμά, η οποία αυτοπεριορίζεται σε υπερβολικό βαθμό με το φόβο μην πάρει πολλά κιλά και «χαλάσει» το σώμα της ή μια νέα μαμά που βιάζεται να χάσει τα κιλά της εγκυμοσύνης σε χρόνο-dt και ζει με αυτό το άγχος κάθε λεπτό της ημέρας!

Σημαντικά σημάδια που μπορεί να περιλαμβάνει η συγκεκριμένη διαταραχή:

• Η υπερβολική συζήτηση γύρω από την εγκυμοσύνη χωρίς να υφίσταται
• Η μεγάλη σημασία στην κατανάλωση θερμίδων
• Το λεγόμενο skipping meals, δηλαδή η επιδίωξη για παράλειψη γευμάτων
• Η υπερβολική άσκηση
• Η διαρκής ενασχόληση και το άγχος για την εικόνα σώματος
• Τα «αντισταθμιστικά» μέσα στην κατανάλωση φαγητού, όπως εμετοί, χρήση καθαρτικών ή υπερβολική άσκηση, που ούτως ή άλλως παραπέμπουν σε κάποιες κατηγορίες διατροφικών διαταραχών

Οι πιθανές επιπτώσεις

Όπως καταλαβαίνετε, οι επιπτώσεις είναι αναμενόμενο να ποικίλλουν, αναλόγως το βαθμό της νέας αυτής διαταραχής: Από χαμηλό βάρος γέννησης του παιδιού, ελλείψεις σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, κακή ψυχολογία μητέρας, κίνδυνος διακοπής θηλασμού μέχρι και επιπλοκές στην κύηση σε πολύ ακραίες περιπτώσεις.

Η κατάλληλη αύξηση βάρους στην εγκυμοσύνη!

Στον παρακάτω πίνακα θα δείτε τις συστάσεις για την κατάλληλη και ασφαλή αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αναλόγως το βάρος σας πριν την εγκυμοσύνη:

board

Να θυμάστε πως το σημαντικότερο είναι η άφιξη του μωρού σας! Σε καμία περίπτωση αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφήσετε τον εαυτό σας, την υγεία σας και να πάρετε πολλά κιλά! Αντιθέτως, όσο πιο σωστά φροντίζετε την υγεία σας, τόσο καλύτερα θα αναπτύσσεται το έμβρυο, τόσο πιο θρεπτικό μητρικό γάλα θα παράγετε και τόσο καλύτερα θα αισθάνεστε κι εσείς η ίδια!

Παρ΄όλα αυτά, εάν νιώθετε ανασφάλεια για το πώς να χειριστείτε το βάρος σας και τη διατροφή σας σε αυτή τη φάση, μη διστάσετε να ζητήσετε τη συμβουλή κάποιου ειδικού διατροφής, ώστε να σας καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!

Σε συνεργασία με το medNutrition.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.