Αρχική Infokids Αποδράσεις Ταξίδια Μοναδικές σπηλιές πάγου στην Ισλανδία!

Μοναδικές σπηλιές πάγου στην Ισλανδία!

1

Είναι προσωρινές κατασκευές που εμφανίζονται στην άκρη των παγετώνων.

Φαίνονται απίστευτα όμορφες στο εσωτερικό. Το συγκεκριμένο σπήλαιο βρίσκεται στην παγωμένη λιμνοθάλασσα του παγετώνα Svínafellsjökull στο Skaftafell, στην Ισλανδία.

2

Αυτό το μπλε του πάγου μπορείτε  να το  δείτε  μόνο υπό ορισμένες συνθήκες. Μπορεί να παρατηρηθεί το χειμώνα μετά από μακρές περιόδους βροχής όταν το επιφανειακό στρώμα του παγετώνα έχει φύγει.

3

Μπορεί να δει κανείς σε πάγο σπηλιές, όπως αυτή και σε επιπλέοντα παγόβουνα που έχουν πρόσφατα μεταφερθεί.

4

Η βροχή και το νερό από την τήξη στην επιφάνεια του παγετώνα διοχετεύονται σε ρεύματα που εισέρχονται στον παγετώνα σε ρωγμές. Ο καταρράκτης δημιουργεί μια τρύπα στον παγετώνα, τα νερά μεταφέρονται προς χαμηλότερα υψόμετρα σχηματίζοντας μεγάλες σπηλιές πάγου με μια έξοδο στο άκρο του παγετώνα, ενώ η κορυφή του σπηλαίου παρουσιάζει το βαθύ μπλε χρώμα.

5

Λόγω της ταχείας κίνησης του παγετώνα -  περίπου 1 m ανά ημέρα σε ανώμαλο έδαφος- ο  πάγος ραγίζει  σε μια βαθιά κάθετη ρωγμή, που ονομάζεται cerrac.  Αυτό επιτρέπει στο  φως να εισέλθει στο σπήλαιο και από τα δύο άκρα με αποτέλεσμα τον ομοιογενή φωτισμό.

Τις φωτογραφίες έχει τραβήξει ο Orvar Thorgeirsson


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.