- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Μόνο αντικρούμενες είναι οι απόψεις των ειδικών για το άνοιγμα των σχολείων και της αγοράς

Κι ενώ η υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης διασταυρώνουν τα ξίφη τους στην προσπάθειά τους να πείσουν ειδικούς και κυβέρνηση ότι οι κάτω από την αρμοδιότητά τους υπηρεσίες πρέπει να επαναλειτουργήσουν, οι γιατροί κάθε ειδικότητας που εμπλέκονται σε αυτή την πανδημία φαίνεται πως περιπλέκουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Ορισμένοι, όπως η κ. Παγώνη, ο κ. Βασιλακόπουλος, ο κ. Δερμιτζάκης από το πανεπιστήμιο της Γενεύης υποστηρίζουν την άποψη ότι πρέπει να επιχειρηθεί άνοιγμα της κοινωνίας με σαφή και σωστή τήρηση των μέτρων.

Σχετικά άρθρα: Μακρή: “Γυμνάσια και Λύκεια θα ανοίξουν πρώτα, με self test κορωνοϊού σε μαθητές κάθε Δευτέρα” [1]

Υπάρχουν ειδικοί που πιστεύουν ότι ο κόσμος πλέον είναι σε οριακή φάση σε ό,τι αφορά την ψυχολογία του και τα προβλήματα ψυχιατρικής φύσεως τους επόμενους μήνες θα είναι πολλά.

Ο καθ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης, παρ’ όλα αυτά, εξέφρασε την άποψη ότι οποιαδήποτε συζήτηση για άνοιγμα θα πρέπει να γίνει από τις 12 Απριλίου και μετά και όχι από τις 5 του μήνα.

Μιλώντας στο Open ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ υπογράμμισε ότι το όποιο άνοιγμα θα πρέπει να γίνει με αυστηρές προϋποθέσεις και με εφαρμογή όλων των μέτρων και κυρίως αυτό του self test, το χαρακτήρισε «το νούμερο 1 όπλο» κατά της διασποράς του ιού τη δεδομένα στιγμή, μετά το εμβόλιο.

«Τα μοντέλα δείχνουν ότι είμαστε ακριβώς στην κορύφωση» τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης και πρόσθεσε ότι περιμένει την εκτόξευση των κρουσμάτων στα 3.700-3.800 στις 8 του Απρίλη και την περαιτέρω πίεση του ΕΣΥ με τις διασωληνώσεις των ασθενών να φτάνουν ακόμα ψηλότερα, περί τις 760-770. Υποστήριξε, δε, ότι προκειμένου να μείνουν σε αυτό το επίπεδο οι αριθμοί «πρέπει να εφαρμόσουμε αυτά που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Self test, απολύμανση αέρος στα μαγαζιά. Και στην εστίαση το βλέπουν θετικά να το προωθήσουν».

Ο καθηγητής του ΑΠΘ εκτίμησε, παράλληλα, ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα σημειωθούν διακυμάνσεις στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας. «Στις 8 Απριλίου βλέπουμε τη μέγιστη τιμή, που περιμένουμε 3.700-3.800 κρούσματα. Μετά αρχίζει να κατεβαίνει η καμπύλη. Προφανώς θα έχουμε και ημερήσιες διακυμάνσεις, ανάλογα και με τον αριθμό των τεστ. Αν έχουμε έναν ρεαλιστικό αριθμό τεστ, θα έχουμε πτώση».

Απαντώντας αναφορικά με πιθανό άνοιγμα του λιανεμπορίου, ο κ. Σαρηγιάννης εκτίμησε ότι «είναι μεγάλο λάθος να μιλάμε για 5 Απριλίου, το έχω πει και στους εμπορικούς συλλόγους. Θα έπρεπε να μιλάμε για τις 12 Απριλίου. Είναι εφικτό να προλάβουμε και το Πάσχα αν ανοίξουν τότε τα μαγαζιά. «Ακουσα ότι λένε οι έμποροι ότι θα κάνουν κινητοποιήσεις αν δεν ανοίξουν στις 5 Απριλίου. Αυτό είναι αυτοκτονικό, θα υπάρξει μεγαλύτερη διασπορά» είπε ο καθηγητής και συνέστησε αυτοσυγκράτηση.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία πρότεινε να επιστρέψει μόνο η Γ’ Λυκείου, λόγω Πανελλαδικών. «Καταλαβαίνω την πίεση να ανοίξει η Γ’ Λυκείου λόγω Πανελλαδικών. Θα μπορούσε να ανοίξει. Ετσι μπορούν να απλωθούν και οι μαθητές σε μεγαλύτερο χώρο», επεσήμανε.

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη μετακίνηση από νομό σε νομό, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης τόνισε ότι «καλύτερα να το κρατήσουμε κλειστό όσο μπορούμε για να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες επιπτώσεις».