Μωράκι 8 μηνών με σπάνια πάθηση κατάφερε να θεραπευτεί ύστερα από έξι επεμβάσεις

263BB3AD00000578-2975576-image-m-52_1425298056197Το μικρό κοριτσάκι της φωτογραφίας κατάφερε να θεραπευτεί από μια σπάνια ασθένεια που έκανε το γάλα που πίνει να «εκτοξεύεται» από τη μύτη της. Η Georgie Yorke γεννήθηκε με μια γενετική ανωμαλία, κατά την οποία ο οισοφάγος δεν ήταν συνδεδεμένος με το στομάχι της. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που η μητέρα της προσπαθούσε να την ταΐσει με το μπιμπερό, το γάλα ερχόταν πίσω από τη μύτη και το στόμα της.

Το χαριτωμένο μωρό υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, προκειμένου οι γιατροί να συνδέσουν τον οισοφάγο στην τραχεία μόλις 22 ώρες μετά τον τοκετό στις 10 Ιουλίου 2014. Σήμερα, η μικρή Georgie είναι 8 μηνών και πλέον βρίσκεται εκτός νοσοκομείου, απολαμβάνοντας τη ζωή στο σπίτι με τους γονείς της!

263BB3B900000578-0-image-m-39_1425296602989«Υποβλήθηκα εσπευσμένα σε επείγουσα καισαρική τομή κι έτσι δεν είχα καταφέρει να κρατήσω το μωρό στην αγκαλιά μου από την πρώτη στιγμή. Όταν προσπάθησα να την ταΐσω εκείνο το βράδυ, το γάλα άρχισε να βγαίνει από τη μύτη και το στόμα της και να πηγαίνει παντού, όπως συμβαίνει όταν πίνουμε χωρίς αναπνοή ένα ανθρακούχο αναψυκτικό. Νόμιζα ότι ήταν δικό μου λάθος, ότι κάτι δεν είχα κάνει σωστά. Αλλά όταν η μαία ήρθε να με βοηθήσει, συνειδητοποίησε ότι κάτι άσχημο συνέβαινε και η αναπνοή της Georgie δεν ήταν σωστή», αναφέρει η μητέρα της μικρής.

Τελικά, οι γιατροί διέγνωσαν ατρησία οισοφάγου και τραχειοοισοφαγικό συρίγγιο, δύο καταστάσεις που μπορεί να υπάρξουν ξεχωριστά, όμως το σύνηθες είναι ο συνδυασμός τους. Η ατρησία οισοφάγου είναι η συγγενής ανωμαλία, κατά την οποία ο οισοφάγος δεν είναι ένας ενιαίος σωλήνας, αλλά λείπει ένα τμήμα του μικρό ή μεγαλύτερο στην πορεία του μέσα στο θώρακα. Τραχειοοισοφαγικό συρίγγιο ονομάζουμε την επικοινωνία, που φυσιολογικά δεν υπάρχει ανάμεσα στην τραχεία και τον οισοφάγο.

263BB3A900000578-0-image-a-37_1425296373941Το νεογέννητο υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση που διήρκεσε πέντε ώρες και πέρασε έξι ημέρες στη μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών στο Νοσοκομείο Παίδων Great North στο Newcastle. Από την πρώτη εγχείρηση κι έπειτα, η Georgie υποβλήθηκε σε ακόμα πέντε επεμβάσεις και έχουν προγραμματιστεί κι άλλες, αλλά αυτή τη στιγμή αναπτύσσεται σωστά.

«Το τραχειοοισοφαγικό συρίγγιο είναι μια ανωμαλία κατά την οποία ο οισοφάγος δεν αναπτύσσεται σωστά, οδηγώντας ουσιαστικά σε δύο τυφλές απολήξεις. Οι ασθενείς υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση, όπου τα δύο άκρα ράβονται μαζί, και συνήθως αναρρώνουν γρήγορα. Όταν η πρώτη απόπειρα του μωρού στη σίτιση συνοδεύεται από βήχα και αναγούλες, οι γιατροί περνούν ένα σωληνάκι από τη μύτη στο στομάχι και στέλνουν το μωρό για ακτινογραφία. Εάν το σωληνάκι κολλήσει στο στήθος και δεν φτάσει στο στομάχι, τότε το παιδί πάσχει από τραχειοοισοφαγικό συρίγγιο», αναφέρει ο Bruce Jaffray, Παιδοχειρουργός στο Νοσοκομείο Παίδων Great North.