Αρχική InfoMommy Υγεία Μορφωμένοι και νέοι οι Έλληνες καπνιστές

Μορφωμένοι και νέοι οι Έλληνες καπνιστές

women-smoking_00243709

Ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν και από την αντίστοιχη μελέτη –Παγκόσμια Μελέτη Ενηλίκων για το κάπνισμα, Global Adult Tobacco Survey- για τους ενήλικους καπνιστές στη χώρα μας. Σύμφωνα με αυτήν, περίπου  3,5 εκατ. Έλληνες καπνίζουν συστηματικά και σταθερά, με τον κύριο όγκο των καπνιστών να ανήκει στην πιο παραγωγική ηλικία, 18 έως 44, καθώς σε αυτή την ηλικιακή γκάμα βρίσκεται το 65% των καπνιστών. Κατά μέσο όρο καπνίζουν 20 τσιγάρα την ημέρα.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, με βάση την έρευνα πάντα, ότι μόνο 2 στους 10 καπνιστές έκανε προσπάθεια διακοπής τους τελευταίους μήνες. Από την άλλη, 5 στους 10 καπνιστές προγραμματίζουν ή σκέφτονται να διακόψουν το κάπνισμα, ενώ 4 στους 10 δεν ενδιαφέρονται καθόλου για τη διακοπή του.

Σχεδόν όλοι οι καπνιστές έχουν προσπαθήσει να το κόψουν μόνοι τους, ενώ το 18,9% ζήτησε και βοήθεια ειδικού. Η προσπάθεια απέδωσε για το 13%. Επίσης, σχεδόν όλοι οι καπνιστές δηλώνουν ότι θέλουν να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος, ιδίως η απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι καπνιστές θεωρούν πως η απαγόρευση θα λειτουργήσει αποτρεπτικά και περιοριστικά για τους ίδιους και θα τους βοηθήσει να ελέγξουν την καπνιστική τους συνήθεια.

Υψηλό ποσοστό των καπνιστών είναι εξαρτημένοι από τη νικοτίνη: το 72,2% δηλώνει πως αισθάνεται την ανάγκη να καπνίσει –και το κάνει- το πρώτο τσιγάρο μέσα στο πρώτο μισάωρο από το πρωινό ξύπνημα (αυτό είναι το επιστημονικό κριτήριο για τη διαπίστωση της εξάρτησης).

Από το σύνολο των καπνιστών, το 51,1% είναι άνδρες και το 25,7% είναι γυναίκες. Η πλειοψηφία των καπνιστών είναι μορφωμένοι και έχουν πανεπιστημιακή μόρφωση. Εξού και το γςεγονός ότι 92,4 εξ αυτών πιστεύει ότι το κάπνισμα προκαλεί σοβαρές ασθένειες. Επίσης, το 84,9% πιστεύει ότι η έκθθεση στο παθητικό κάπνισμα προκαλέι προβλήματα υγείας στους μη καπνιστές.

Σε ό,τι αφορά την κατανομή των καπνιστών με βάση την κατοικία, το υψηλότερο ποσοστό καπνιστών καταγράφεται στην Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου (καπνίζει το 44, 5% του πληθυσμού), και από τα μικρότερα χωρίς φυσικά να είναι μικρό στην Αττική (37%).


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.