Μωρό που γεννήθηκε με AIDS «νίκησε» τον ιό μετά από ένα χρόνο θεραπείας

Ένα κοριτσάκι από τη Νότια Αφρική που γεννήθηκε οροθετικό και φαίνεται να απαλλάχθηκε από τον ιό του AIDS ύστερα από ένα χρόνο θεραπείας, ζει εδώ και 8,5 χρόνια χωρίς φαρμακευτική αγωγή και έχει προκαλέσει έκπληξη στην επιστημονική κοινότητα.

Οι οροθετικοί ασθενείς χρειάζεται συνήθως να συνεχίσουν δια βίου την αγωγή με αντιρετροϊκά φάρμακα προκειμένου να μη νοσήσουν από AIDS, αλλά το παιδί αυτό εξακολουθεί να μη λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, είναι σχεδόν 10 ετών σήμερα και δεν έχει εμφανίσει σημάδια της νόσου.

Το γεγονός αυτό προσφέρει ελπίδα στους 37 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, οι οποίοι έχουν μολυνθεί από τον ιό που προκαλεί το AIDS. Ωστόσο, οι ειδικοί συνιστούν επιφυλακτικότητα, εξηγώντας ότι η περίπτωση αυτή είναι εξαιρετικά σπάνια: «Είναι μια περίπτωση που προκαλεί περισσότερα ερωτήματα από αυτά που απαντά», δήλωσε η Λίντα-Γκέιλ Μπέκερ, ερευνήτρια στο Desmond Tutu HIV Centre της Νότιας Αφρικής και πρόεδρος της International AIDS Society.

Το παιδί συμμετείχε σε κλινική δοκιμή κατά την οποία οι ερευνητές εξέτασαν τις επιπτώσεις της θεραπείας σε οροθετικά βρέφη κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους, στη συνέχεια διέκοψαν τη θεραπεία και έπειτα ξεκίνησαν την αντιρετροϊκή θεραπεία και την παρακολούθηση για το αν τέθηκε υπό έλεγχο ο HIV. Στη μεγάλη πλειονότητα των ασθενών με HIV, ο ιός πολλαπλασιάζεται στον οργανισμό αν σταματήσουν τη θεραπεία, όμως αυτό δεν συνέβη με τη 10χρονη.

Διαβάστε τη συνέχεια στο infokids.com.cy