Μοσχάρι με λαχανικά στο φούρνο

Το μοσχάρι είναι ένα κρέας που πάντα έχει την τιμητική του στα οικογενειακά τραπέζια. Μπορεί οι ειδικοί να συστήνουν περιορισμένη κατανάλωση του κόκκινου κρέατος στο διατροφολόγιο μας αλλά είναι γεγονός ότι το μοσχαρίσιο κρέας αποτελεί μία από τις καλύτερες πηγές σιδήρου. Είναι απολύτως απαραίτητο στα παιδιά και τους εφήβους γιατί τους παρέχει τις άφθονες πρωτεΐνες που απαιτούνται για την ανάπτυξη του σκελετού και των μυών. Επίσης, εξασφαλίζει την απαραίτητη ποσότητα πρωτεϊνών που χρειάζεται να κατανώνει ένας ενήλικος (0,8g την ημέρα ανά kg σωματικού βάρους). Φτωχό σε θερμίδες, αλλά πλούσιο σε πρωτεΐνες, το μοσχαρίσιο κρέας αποδίδει 175 θερμίδες στα 100 του γραμμάρια. Προσφέρει στον οργανισμό σίδηρο και φώσφορο.

Υλικά

1-1/2 κιλό μοσχαρίσια ελιά ή στήθος
4 κ.σ. ελαιόλαδο
3 φλ. ζεστό νερό
2 σκ. σκόρδο
3 πατάτες
3 χρωματιστές πιπεριές
3 κρεμμύδια
3 ντομάτες ώριμες ή 2 συσκευασίες ψιλοκομμένες
250 γρ. φασολάκια πλατιά φρέσκα ή κατεψυγμένα
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
πιπέρι
αλάτι
2 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό

Εκτέλεση

Κόβουμε το κρέας σε μεγάλα κομμάτια. Ζεσταίνουμε 2-3 κουταλιές από το συνολικό ελαιόλαδο και το ροδίζουμε για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε 3 φλ. νερό ζεστό.Σκεπάζουμε και βράζουμε το κρέας σε μέτρια φωτιά για 35-40′. Καθαρίζουμε όλα τα λαχανικά και τα κόβουμε σε φέτες. Σε γάστρα ή βαθύ ταψί κάνουμε μια στρώση όλες τις πατάτες, από πάνω βάζουμε σε μια στρώση όλο το κρέας. Κάνουμε μια στρώση τα κρεμμύδια σε φέτες, μια στρώση τις πιπεριές σε φέτες, τα φασολάκια ολόκληρα και τέλος, μια στρώση τις ντομάτες σε φέτες. Τοποθετούμε τα σκόρδα στο φαγητό. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό. Περιχύνουμε ταψί με 1 φλ. ζωμό από αυτό που βράσαμε το κρέας, ραντίζουμε με το ξύδι και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. Βάζουμε λαδόκολλα στην επιφάνεια και καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο, σφραγίζοντας όλες τις άκρες. Ψήνουμε σε δυνατό προθερμασμένο φούρνο στους 250ºC στις αντιστάσεις για 30′ και χαμηλώνουμε στους 160ºC. Σιγοψήνουμε το φαγητό σε χαμηλό φούρνο για περίπου 2.45′ ώρες. Αφήνουμε να σιγοψηθεί στο φούρνο για τα επόμενα 30′, να λιώσει η φέτα και να μείνει σχεδόν με το λάδι του.