Μοσχάρι μπρεζέ με αρακά και καρότο

Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι αυτής της εβδομάδας και μαγειρεύουμε μοσχάρι μπρεζέ με αρακά και καρότο. Mια κλασική μαμαδίστικη συνταγή που θα γλείφουμε τα δάχτυλα μας οικογενειακώς!

Υλικά
Για το μοσχάρι

60 γρ. Ελαιόλαδο
500 γρ. Μοσχάρι ελιά (σε κύβους πάχους 3-4 εκ)
80 γρ. Κρεμμύδι (σε χοντρά καρέ)
50 γρ. Καρότο (σε χοντρά καρέ)
30 γρ. Σέλερι (σε χοντρά καρέ)
50 γρ. Πελτέ ντομάτας
600 ml Ζωμό κρέατος
1 Φύλλο δάφνης
Θυμάρι κλωνάρια
30 γρ. Βούτυρο
Αλάτι

Για τα λαχανικά

15 γρ. Ελαιόλαδο
75 γρ. Καρότο (σε μέτρια καρέ)
75 γρ. Αρακά
75 γρ. Πράσο (σε μέτρια καρέ)
50 γρ. Ζωμό κρέατος
15 γρ. Βούτυρο
Αλάτι

Εκτέλεση

Για το μοσχάρι

Αλατίζουμε το μοσχάρι από όλες τις πλευρές. Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε τη μισή ποσότητα του ελαιόλαδου και σοτάρουμε το μοσχάρι μέχρι να πάρει καλό χρώμα από όλες τις πλευρές. Τα κρατάμε σε μιαν άκρη και πετάμε τα λίπη από την κατσαρόλα.

Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το καρότο με το κρεμμύδι μέχρι να πάρουν έντονο χρώμα. Προσθέτουμε το σέλερι και συνεχίζουμε ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και συνεχίζουμε για 2 λεπτά ακόμα.

Ρίχνουμε τον ζωμό, φέρνουμε σε βρασμό και προσθέτουμε το κρέας. Φέρνουμε σε βρασμό και αμέσως χαμηλώνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και μαγειρεύουμε σκεπασμένο μέχρι να μαλακώσει το μοσχάρι. Σουρώνουμε τον ζωμό και τον τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα. Ξεχωρίζουμε τα κομμάτια του μοσχαριού, τα επαναφέρουμε στην κατσαρόλα που τα μαγειρέψαμε αρχικά και τα κρατάμε στην άκρη.

Φέρνουμε τον ζωμό σε βρασμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να συμπυκνωθεί και να δέσει (ξαφρίζοντας και αφαιρώντας το λίπος κατά τη διάρκεια). Προσθέτουμε το βούτυρο στον συμπυκνωμένο ζωμό και μαγειρεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Ρίχνουμε τον ζωμό στην κατσαρόλα με το κρέας, προσθέτουμε τα λαχανικά και ανακατεύουμε.

Για τα λαχανικά

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο και ιδρώνουμε το καρότο με το πράσο μέχρι να μαλακώσουν. Αλατίζουμε και προσθέτουμε τον αρακά, και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε τον ζωμό και το βούτυρο και ανακατεύουμε ώστε να ομογενοποιηθεί.

Διαβάστε επίσης:

Μακαρόνια φούρνου με κρέμα τυριού και σπανάκι

Χοιρινές μπριζόλες με μυρωδικά

Σπανακοτυροπιτάκια με κοτόπουλο