«Μου κλέψατε τα όνειρά μου!»: Ο πύρινος λόγος της Greta Thunberg και το ειρωνικό σχόλιο του Donald Trump

Όλος ο πλανήτης μιλά σήμερα για την 16χρονη ακτιβίστρια και πρωτοστάτη του αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, η οποία μίλησε χθες στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στη Νέα Υόρκη.

«Όλο αυτό είναι λάθος. Δεν θα έπρεπε να είμαι εδώ. Θα έπρεπε να είμαι στο σχολείο στην άλλη άκρη του ωκεανού» είπε ξεκινώντας την ομιλίας της η παθιασμένη έφηβη, η οποία συνέχισε ακόμα πιο επιθετικά «Πώς τολμάτε; Μου κλέψατε τα όνειρά μου, τα παιδικά μου χρόνια με τις άδειες λέξεις σας, κι όμως είμαι από τους τυχερούς. Άνθρωποι υποφέρουν, άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας των συστημάτων σας που καταρρέουν. Είμαστε στην αρχή μιας μαζικής εξαφάνισης και το μόνο για το οποίο νοιάζεστε είναι το χρήμα και η οικονομική σας ανάπτυξη. Πώς τολμάτε;»

Η Thunberg συνέχισε λέγοντας πως η επιστήμη είναι σαφής εδώ και χρόνια αναφορικά με την καταστροφή του πλανήτη κι όμως οι ηγέτες δεν κάνουν όσα απαιτούνται, δεν δίνουν λύσεις για να ανατραπεί η κατάσταση. Και το γεγονός, ότι το πλάνο είναι στα επόμενα χρόνια να μειωθούν οι εκπομπές αερίων δεν αρκεί για να αυξηθούν οι πιθανότητες να σωθεί ο πλανήτης και να αποτραπούν οι αλυσιδωτές αντιδράσεις φυσικών φαινομένων που ξεφεύγουν από τον ανθρώπινο έλεγχο. Η δε γενιά της, τα παιδιά μας δηλαδή, θα χρειαστεί να ζήσουν με τις επιπτώσεις αυτής της απραξίας των ηγετών.

«Μας απογοητεύετε», είπε και έκλεισε: «Αλλά οι νέοι άνθρωποι αρχίζουν να καταλαβαίνουν την προδοσία σας. Τα μάτια όλων των μελλοντικών γενεών είναι στραμμένα πάνω σας. Κι αν αποφασίσετε να μας εγκαταλείψετε, δεν θα σας το συγχωρήσουμε ποτέ. Δεν θα σας αφήσουμε να γλυτώσετε από αυτό. Εδώ και τώρα τραβάμε τη γραμμή και η αλλαγή θα έρθει, είτε σας αρέσει είτε όχι».

Δείτε εδώ ολόκληρη την ομιλία:

Και η αλλαγή έρχεται…

Την περασμένη Παρασκευή, δεκάδες χιλιάδες μαθητές σε όλο τον κόσμο, άφησαν τα σχολικά μαθήματα και πραγματοποίησαν πορεία προς στήριξη του κινήματος Fridays for Future. Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή στις πορείες της Ν. Υόρκης, αλλά και στην πρωτεύουσα της Αυστραλίας, όπου παρευρέθηκαν άτομα όλων των ηλικιών και οικογένειες με μωρά που στηρίζουν την Greta Thunberg και το ευγενές της μήνυμα:

Στην πλατεία Συντάγματος εκατοντάδες μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου κινήθηκαν με πλακάτ και πανό, με ευφάνταστα μηνύματα, όπως «40 βαθμοί, λιώνει η Ανταρκτική/ η λύση είναι μία, πάμε στην πορεία» και «Για να σας δώσουμε ένα μάθημα, χάνουμε τα δικά μας». Την ίδια μέρα, αντίστοιχες πορείες πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα.

Μιλώντας για χαμένα μαθήματα, βέβαια, δεν είναι λίγοι αυτοί που αμφισβητούν τις αγνές προθέσεις των μαθητών να διασπείρουν το μήνυμα της προστασίας του πλανήτη και να ευαισθητοποιήσουν ακόμα περισσότερους, και αντιμετωπίζουν τις Fridays for Future ως μέρες «κοπάνας». Στον αντίποδα, βέβαια, ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης έδωσε τις ευλογίες του στους μαθητές που θέλησαν να μην πάνε στο σχολείο την περασμένη Παρασκευή για να βρεθούν στην πορεία, ενώ ο υπουργός Παιδείας της Ιταλίας Λορέντζο Φιοραμόντι έγραψε χαρακτηριστικά στη σελίδα του στο Facebook: «Έχω ζητήσει από τα σχολεία να θεωρήσουν δικαιολογημένες τις απουσίες των μαθητών που θα συμμετάσχουν στην παγκόσμια κινητοποίηση κατά της κλιματικής αλλαγής».

Αλλά μένει ακόμα πολύς δρόμος!

Ο πλανήτης, ωστόσο, σήμερα δεν μιλά μόνο για την Greta Thunberg και τον λόγο της, αλλά και για το μένος που φαίνεται να υπάρχει ανάμεσα στην ίδια και τον Donald Trump. Συγκεκριμένα, δεν θα μπορούσε να μείνει ασχολίαστο το βλέμμα της έφηβης προς τον Πρόεδρο της Αμερικής, όταν ο ίδιος μπήκε στην αίθουσα της Συνόδου:

…Ούτε βέβαια το ειρωνικότατο tweet του Trump, αμέσως μετά την ομιλία της έφηβης:

«Μοιάζει να είναι ένα χαρούμενο κορίτσι με ένα λαμπρό και υπέροχο μέλλον. Χάρηκα πολύ που την είδα!»

Όλα αυτά, βέβαια, δεν μας κάνουν εντύπωση, αφού από την πρώτη στιγμή της εκλογής του, ο Trump έχει τεθεί ενάντια στα μέτρα που προσπάθησε να πάρει ο τέως Πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, για το κλίμα. Ας μην ξεχνάμε, ότι ο ίδιος είπε «όχι» στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, συνεχίζοντας έτσι να στηρίζει το λόμπυ της βιομηχανίας άνθρακα, ενώ μέχρι στιγμής έχει πάρει πολλά ακόμα μέτρα εναντίον του περιβάλλοντος.

Και δεν είναι μόνο ο Trump και τα διάφορα βιομηχανικά λόμπυ που η 16χρονη έφηβη έχει απέναντί της. Ακόμα και απλοί πολίτες την ειρωνεύονται, την αμφισβητούν ή και τη βρίζουν για την στάση της, για την υπερπροβολή της, για το γεγονός ότι στόχος της είναι να… πουλήσει και ότι πίσω της κρύβονται άλλα συμφέροντα. Ποια δεν ξέρουμε. Στοιχεία που να στηρίζουν όλα αυτά δεν έχουμε δει ακόμα.

Εμείς προς το παρόν βλέπουμε ένα 16χρονο κορίτσι που εδώ και έναν χρόνο έχει καταφέρει όσα λίγα 16χρονα θα μπορέσουν ποτέ: Να στρέψει τα βλέμματα πάνω του, όχι επειδή πέταξε έξω τα οπίσθιά του και κυνήγησε καριέρα μέσω του GNTM, αλλά επειδή τα «χώνει» κατάμουτρα σε αυτούς που δίνουν πράσινο φως στην εξάντληση κάθε φυσικού πόρου αυτού του ταλαίπωρου πλανήτη.

Ας ελπίσουμε, λοιπόν, να γλυτώσει αυτό το παιδί, για να συνεχίσει να υπάρχει ελπίδα…