«Με πιάνουν τα γέλια όταν μιλάμε για το τεκμήριο της αθωότητας. Όταν οι εγκληματικές ενέργειες και οι τρόποι με τους οποίους μεταχειρίστηκαν το κορίτσι μας και οι βασανισμοί που δέχτηκε είναι πασιφανείς, τότε για ποιο τεκμήριο της αθωότητας μιλάμε;»» ανέφερε ο πατέρας της Ελένης Τοπαλούδη μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ αναφερόμενος στην αίτηση αναίρεσης που κατέθεσαν οι κατηγορούμενοι για την δολοφονία και τον βιασμό της Ελένης Τοπαλούδη.
Στις αιτήσεις τους στον Άρειο Πάγο οι δύο κατηγορούμενοι κάνουν λόγο για ακυρότητα και έλλειψη ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας, ότι δεν τηρήθηκε η δίκαιη δίκη και δεν υπήρξε σεβασμός στο τεκμήριο αθωότητας για τα ελαφρυντικά.
Απορρίφθηκαν τα αιτήματα αναίρεσης της ποινής των καταδικασθέντων
Υπενθυμίζεται ότι ο 26χρονος Ροδίτης και ο 24χρονος συγκατηγορούμενός του καταδικάστηκαν τελεσίδικα σε ισόβια κάθειρξη 15 συν 15 έτη για την δολοφονία και τον βιασμό της Ελένης Τοπαλούδη, χωρίς ελαφρυντικά.
Για τα ελαφρυντικά η εισαγγελική λειτουργός τόνισε πως ορθώς απορρίφθηκαν τα αιτήματά τους για ελαφρυντικά. Δεν προκύπτει, είπε χαρακτηριστικά, ότι τέλεσαν αυτές τις πράξεις λόγω ανωριμότητας της ηλικίας τους. Το δικαστήριο τεκμηριώνει απολύτως την απόφασή του, τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Κονταξή.
Από την πλευρά τους, οι δύο συνήγοροι των καταδικασθέντων υποστήριξαν αναλυτικά τους λόγους αναίρεσής τους, που όμως δεν έγιναν δεκτοί.
Ο πατέρας της Ελένης Τοπαλούδη μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ αναφερόμενος στην αίτηση αναίρεσης της απόφασης του Εφετείου των δύο καταδικασθέντων για τη δολοφονία της άτυχης φοιτήτριας, τους κατακεραύνωσε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως «αυτά τα δύο μπουμπούκια ήταν γνωστά στην κοινωνία της Ρόδου».
«40 δίκες και 45 μαζί με τον Άρειο Πάγο είναι συνολικά εκείνες που πραγματοποιήθηκαν. Αν αναλογιστείτε επί 2.000 χιλιόμετρα από το Διδυμότειχο, θα ήταν σαν να κάναμε τον γύρο του κόσμου δύο φορές με το αυτοκίνητό μας.
Αυτά τα έξοδα κανένας δεν έχει αφήσει στην οικογένεια μας και ούτε στις υπόλοιπες οικογένειες που δυστυχώς θα βρεθούν και αυτές στην ίδια μοίρα με τη δικιά μας να φτάσουν οι εγκληματίες μέχρι τον Άρειο Πάγο
. Το έχουν αυτό το δικαίωμα, δεν το αρνείται κανένας. Αλλά όμως επιτέλους η πολιτεία να ενσκήψει και στα προβλήματα και κυρίως στα οικονομικά, δεν μιλάω για τα ψυχικά, που κάθε φορά ζητιανεύουμε για να έρθουμε στην Αθήνα για τα δικαστήρια» και πρόσθεσε
«Πού είναι αυτό το ρημάδι κράτος για τις οικογένειες των θυμάτων. Καλά κάνει και δέχεται τις ενστάσεις, τα εφετεία και τους Άρειος Πάγος για τους εγκληματίες, αλλά όμως να υπάρχει μία προϋπόθεση.
Να καταβάλλετε εσείς οι εγκληματίες το ποσό για όλα τα δικαστικά έξοδα, για τους αρεοπαγίτες, για τους δικαστές, για τις οικογένειες των θυμάτων και μετά να δέχεστε εσείς σαν κράτος να γίνει ένσταση, το Εφετείο ή ο Άρειος Πάγος. Εκεί θα δοθεί η μαγκιά σας.
Όχι να πληρώνουμε και εμείς ως Έλληνες φορολογούμενοι τον δωρεάν δικηγόρο του εγκληματία του παιδιού μας».
«Γιατί να μην μπει ο όρος γυναικοκτονία; Γιατί να μην μπει ο όρος οικογενειοκτονία στον Ποινικό κώδικα; Τι σημαίνει οικογενειοκτονία; Έχουν δολοφονήσει τις οικογένειές μας, όχι μόνο τα παιδιά μας»
τόνισε ο τραγικός πατέρας σημειώνοντας πως «δεν το αντιλαμβάνεται κανένας, για να έρθει κάποια ποινή στους εγκληματίες και γι αυτό, για την οικογενειοκτονία» ενώ πρόσθεσε πως
«υπάρχουν κάποιοι δικηγορίσκοι που μέσα στις δικαστικές αίθουσες δολοφονούν, ξαναβιάζουν τις ψυχές μας, τις ψυχές των παιδιών μας. Να μπει επιτέλους ένας εθνικός φραγμός σε κάθε τέτοιο δικηγορίσκο που προσβάλει ξανά τη μνήμη του παιδιού μας».
ΕΛΕΝΗ ΤΟΠΑΛΟΥΔΗ: ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ, Η ΔΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ
Η υπόθεση του βιασμού και της δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη, το Νοέμβριο του 2018 στην Ρόδο, συγκλόνισε το πανελλήνιο και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις φεμινιστικών κινημάτων και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόσο εντός αλλά και εκτός συνόρων. Ο όρος «γυναικοκτονία» χρησιμοποιήθηκε ευρέως για την αμεσότερη περιγραφή της δολοφονίας, με κύριο σκοπό την ευαισθητοποίηση κατά της έμφυλης βίας εις βάρος των γυναικών.
Η Ελένη Τοπαλούδη ήταν φοιτήτρια Μεσογειακών Σπουδών στη Ρόδο με καταγωγή από το Διδυμότειχο Έβρου. Στις 28 Νοεμβρίου 2018 βιάστηκε ομαδικώς και δολοφονήθηκε από δύο άντρες.
Το άψυχο σώμα της βρέθηκε την ίδια ημέρα από λιμενικούς στην περιοχή «Φώκια», λίγες ώρες αφότου δύο νεαροί αντέδρασαν μπροστά στην άρνησή της να συνευρεθεί σεξουαλικά μαζί τους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ιατροδικαστικής μελέτης, η Ελένη βιάστηκε ομαδικώς πριν δεχθεί ισχυρό χτύπημα στο κεφάλι, το οποίο την έκανε να χάσει τις αισθήσεις της αφού της προκάλεσε κάταγμα στο κρανίο και εγκεφαλική αιμορραγία. Οι δύο άνδρες στη συνέχεια τη μετέφεραν σε κοντινή περιοχή και την πέταξαν ζωντανή στη θάλασσα. Τότε έχασε εντελώς τις αισθήσεις της και τελικά πνίγηκε στη θάλασσα.
Η σύλληψη των δραστών
Λίγες ώρες μετά την ανεύρεση της σορού ξεκίνησε έρευνα, η οποία οδήγησε στα ίχνη των δύο νεαρών, καθώς στο αυτοκίνητο του ενός βρέθηκε DNA της Ελένης Τοπαλούδη.
Παράλληλα, εξετάστηκε οπτικοακουστικό υλικό που οδήγησε στον εντοπισμό τους στις 5 Δεκεμβρίου 2018. Οι δύο άνδρες ομολόγησαν τις πράξεις τους, αλλά ο αλβανικής καταγωγής νεαρός κατέθεσε ότι μετά το χτύπημα η Ελένη τούς παρακαλούσε να την πάνε στο νοσοκομείο και το ίδιο προέτρεπε και εκείνος, αλλά ο 21χρονος Έλληνας τον πίεσε να την πετάξουν στα βράχια ζωντανή.
Η ΔΙΚΗ
Η δίκη των δύο κατηγορουμένων ξεκίνησε στις 13 Ιανουαρίου 2020 με τους δύο νεαρούς να προσπαθούν διαρκώς επιρρίψουν ευθύνες ο ένας στον άλλο. Η εκδίκαση της υπόθεσης διήρκησε σχεδόν 5 μήνες στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών και με την ολοκλήρωση της υπόθεσης στις 15 Μαΐου 2020, ανακοινώθηκαν οι ποινές.
Σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση, τόσο ο κατηγορούμενος αλβανικής καταγωγής όσο και ο Ροδίτης, καταδικάστηκαν σε ισόβια και 15χρόνια κάθειρξη για τα κακουργήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και του ομαδικού βιασμού.
Τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022 όμως αναβίωσε στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών η υπόθεση της δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη με παρόντα στο εδώλιο μόνο τον 24χρονο κατηγορούμενο, ελληνικής καταγωγής, αφού ο 22χρονος συγκατηγορούμενος του, αλβανικής καταγωγής, έκανε γνωστό πως δεν επιθυμεί να παρίσταται στο δικαστήριο.
Τρεις μήνες αργότερα, στις 20 Μαΐου η ετυμηγορία των δικαστών του Μικτού Ορκωτού Εφετείου της Αθήνας, οι οποίοι δεν αναγνώρισαν κανένα ελαφρυντικό στους δύο κατηγορουμένους για τον ομαδικό βιασμό και τη δολοφονία της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη, στη Ρόδο το Νοέμβριο του 2018 ήταν ισόβια και δεκαπέντε έτη κάθειρξης.
Διαβάστε επίσης:
Ο ΕΟΦ απαγόρευσε την κυκλοφορία γνωστού συμπληρώματος διατροφής – Ανιχνεύθηκε υδράργυρος