Μπάνιο στη θάλασσα: Τι πρέπει να προσέχoυμε

Το μπάνιο στη θάλασσα είναι η καλύτερη στιγμή της ημέρας για μικρούς και μεγάλους. Στο ακουσμα της πρότασης «Πάμε για μπάνιο», τα γέλια και οι ζητωκραυγές είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της γλυκιάς προσμονής όλων να βρεθούν στη θάλασσα και να αφεθούν στα καταγάλανα νερά. Πώς θα καταλάβουμε όμως ότι τα νέρα της θάλασσας είναι κατάλληλα για να κολυμπήσουμε, χωρίς να διατρέχουμε τον κίνδυνο να μολυνθούμε από κάποιο βακτήριο;

Το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει αλλά και να ενημερώσει το κοινό για τους κινδύνους που εγκυμονεί η θάλασσα όταν δεν πληροί τις προυποθέσεις υγιεινής και καθαριότητας εξέδωσε συμβουλές και χρήσιμες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουμε πριν πάμε σε μια παραλία .

Να θυμάστε ότι:

*Όταν η θάλασσα πρασινίζει, τότε είναι γεμάτη σάπια φύκια και πλαγκτόν.

*Όταν η επιφάνειά της ιριδίζει, τότε είναι γεμάτη πετρέλαιο, πίσσες, λάδια, απόβλητα βόθρων.

*Όταν οι ακτές είναι γεμάτες σκουπίδια υπάρχει η πιθανότητα και η ίδια η θάλασσα να είναι μολυσμένη.

*Τα ακάθαρτα νερά είναι πάντα εστίες μικροβίων.

*Στο βυθό υπάρχουν μόλυβδος και υδράργυρος που προκαλούν σοβαρές βλάβες στην υγεία.

family-beach-retreats-lΟ δεκάλογος του σωστού λουομένου

1. Να μην κολυμπάτε σε νερά που το χρώμα τους είναι βαθύ πράσινο.

2. Να μην μπαίνετε στη θάλασσα που έχει πετρέλαιο, λάδια, απόβλητα βόθρων. Οι βρωμιές αυτές προκαλούν καρκίνο της μήτρας, νεοπλασίες και χρόνιες δερματίτιδες.

3. Να μην ρυπαίνετε και να καθαρίζετε τις παραλίες από τα σκουπίδια.

4. Να μην αναδεύετε τη θάλασσα όταν υπάρχει λάσπη στο βυθό. Η λάσπη της, προδίδει την ύπαρξη μόλυβδου και υδραργύρου, που με την ανατάραξη του βυθού μπορεί να μπουν στον οργανισμό μας από το στόμα και τους πόρους του σώματος.

5. Να μην εκτελείτε τις σωματικές τους ανάγκες μέσα στη θάλασσα.

6. Πριν κολυμπήσετε αλείψτε τις πιο εμφανείς περιοχές του σώματός σας με αγνό ελαιόλαδο.

7. Σε περίπτωση που σας τσιμπήσει τσούχτρα αν δεν έχετε μαζί σας αμμωνία υγρή να χρησιμοποιήσετε άμμο καθαρή ή φύκια της θάλασσας, τοποθετώντας επί δεκάλεπτο ένα στρώμα στο σημείο του τσιμπήματος.

8. Στην περίπτωση που θέλετε να απαλλαγείτε από τις τσούχτρες, ας απασχοληθείτε με το να τις ψαρεύετε. Το ψάρεμά τους, όμως, θέλει προσοχή. Ας προσπαθήσετε με το εσωτερικό της παλάμης σας να τις μαζέψετε μαζί με το νερό.

9. Οι καλύτερες ώρες για το άθλημα της κολύμβησης είναι οι πρωινές και οι απογευματινές, επειδή ο οργανισμός δεν είναι απασχολημένος τότε με την πέψη και μπορεί να αφιερωθεί πιο άνετα σε μια κουραστική προσπάθεια.

10. Όταν ο καιρός είναι βόρειος, βορειοανατολικός στο Σαρωνικό, να κολυμπάτε μόνο από το Σούνιο μέχρι τη Βουλιαγμένη, ενώ όταν είναι βορειοδυτικός ή νότιος, τότε οι βόρειες περιοχές από το Δασκαλειό μέχρι τον Ωρωπό είναι απαλλαγμένες από τσούχτρες.

Family-Vacation-PlanningΠοιες θάλασσες είναι ακατάλληλες για κολύμπι

Το ποσοστό των ακτών που σύμφωνα με τους ελέγχους του ΠΑΚΟΕ κρίνονται ακατάλληλεςγια κολύμβηση διότι δεν πληρούν τα πρότυπα για την ποιότητα των υδάτων και αναμένεται να αναρτηθούν πινακίδες που θα αναγράφουν «απαγορεύεται η κολύμβηση» είναι οι εξής:

– Όλα τα λιμάνια, μόνιμα αγκυροβόλια, ναυπηγεία, διυλιστήρια, διαλυτήρια πλοίων κ.α.

– Οι παραλίες από το Φάρο Αυλίδας μέχρι Χαλκούτσι σε ποσοστό 58,62%

– Οι παραλίες από το Χαλκούτσι έως τους Άγιους Αποστόλους σε ποσοστό 63,15%.

– Η περιοχή από τον Πειραιά έως Καβούρι με ποσοστό ακατάλληλων ακτών 65,21%.

– Στην περιοχή του Σαρωνικού από την Βουλιαγμένη έως το Σούνιο βρέθηκαν ακατάλληλες παραλίες σε ποσοστό 21,42%.

– Ανατολική Αττική από τον Σχινιά έως το Λαύριο κρίθηκε το 29,27% των ακτών ακατάλληλο σε σύνολο 41 ακτών που αναλύθηκαν.

– Δυτική Αττική από το Πέραμα έως την Κόρινθο το ποσοστό των ακατάλληλων ακτών ανέρχεται σε 70,21%

– Το λιμάνι της Ραφήνας, σε όλο το μήκος της εξωτερικής πλευράς του.