Μπείτε στην κουζίνα μαζί με τα παιδιά και μαγειρέψτε υγιεινά γεύματα!

Το UNCLE BEN’S® ξεκινά μία νέα κοινωνική πρωτοβουλία, το Ben’s BeginnersΤΜ, η οποία στοχεύει να ευαισθητοποιήσει τους γονείς στο θέμα της διατροφής των παιδιών τους και να τους κάνει να επαναπροσδιορίσουν το ρόλο του οικογενειακού γεύματος στην καθημερινότητά τους. Η πρωτοβουλία Ben’s BeginnersΤΜ ενθαρρύνει τους νέους γονείς να μαγειρεύουν στο σπίτι μαζί με τα παιδιά τους, καθώς έτσι τα παιδιά αναπτύσσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες, αλλά και ολόκληρη η οικογένεια απολαμβάνει ποιοτικό χρόνο μαζί!

Σε πανελλαδική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε μαθητικό πληθυσμό ηλικίας 9-12 ετών (μελέτη GRECO), φάνηκε ότι 4 στα 10 παιδιά είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, αναδεικνύοντας ως βασικά προβλήματα τη χαμηλή ποιότητα της διατροφής των παιδιών, την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και την ανεπαρκή ικανότητα των γονιών να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Η ίδια μελέτη δείχνει ότι τα παιδιά που κατανάλωναν 5 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα οικογενειακά γεύματα, είχαν 15% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης υπερβαρότητας και παχυσαρκίας.

Ανταποκρινόμενο σε αυτά τα ανησυχητικά ευρήματα, το UNCLE BEN’S®, ξεκινά μία σειρά από ενέργειες που έχουν σκοπό να ευαισθητοποιήσουν τους γονείς σε θέματα καθημερινής διατροφής της οικογένειας και παράλληλα να φέρουν τα μέλη της οικογένειας πιο κοντά με διασκεδαστικό τρόπο. Το πρόγραμμα Ben’s BeginnersΤΜ ξεκινάει στις 15 Φεβρουαρίου με μία τηλεοπτική καμπάνια, που στοχεύει να ευαισθητοποιήσει τους γονείς σχετικά με το ρόλο – πρότυπο που έχουν για τα παιδιά τους και συγκεκριμένα για τον τρόπο που επηρεάζουν τις διατροφικές τους συνήθειες. Η καμπάνια Ben’s BeginnersΤΜ προτρέπει τους γονείς να μαγειρέψουν μαζί με τα παιδιά και να ανακαλύψουν μαζί την αξία του σπιτικού φαγητού, χαρίζοντάς τους ένα πολύτιμο εφόδιο ζωής.

Παράλληλα, τους καλεί να πάρουν μέρος στο μεγάλο digital διαγωνισμό Ben’s BeginnersΤΜ, ο οποίος έρχεται να επιβραβεύσει τους καλύτερους μικρούς chef αλλά και τους γονείς τους! Έχετε παιδιά ηλικίας 5-12 ετών; Τραβήξτε ένα video ή μία φωτογραφία από την προετοιμασία ενός οικογενειακού γεύματος με ρύζι Uncle Ben’s® και ανεβάστε το στο www.unclebens.gr. Το κοινό θα ψηφίσει τις συμμετοχές της προτίμησής τους, για να αναδείξει τους 10 υποψήφιους που θα μπουν σε κλήρωση. Στο τέλος, ο μεγάλος νικητής θα κερδίσει 3.000€ μετρητά, ενώ ο 2ος και ο 3ος από 1.000€.

Το Uncle Ben’s® λοιπόν καλεί όλους τους γονείς να πάρουν μέρος σε αυτή την κοινωνική πρωτοβουλία, η οποία θα αλλάξει τις διατροφικές τους συνήθειες, για το καλό όλης της οικογένειας!

BeginWithBen_GR_1Μαγειρεύουμε Οικογενειακά… Τρώμε Υγιεινά!

Ιδέες & Tips

Η κουζίνα πρέπει να είναι ένα μέρος, όπου όλη η οικογένεια νιώθει ευπρόσδεκτη. Προσκαλέστε τα παιδιά να σας βοηθήσουν στην κουζίνα, όσο μικρά κι αν είναι. Αναρωτιέστε τι μπορούν να κάνουν; Να μερικές ιδέες, ώστε ακόμα και ο πιο μικρός σεφ να βοηθήσει στην προετοιμασία του γεύματος!

Παιδιά κάτω των 3 ετών:

 Στρώσιμο του τραπεζιού. Το να φέρουν τα μαχαιροπίρουνα είναι ένας εύκολος τρόπος για να συμμετέχουν τα παιδιά στην προετοιμασία του οικογενειακού τραπεζιού.
 Πλύσιμο λαχανικών. Όσο σας βοηθούν με το πλύσιμο, βρείτε την ευκαιρία να τους μιλήσετε για την ασφάλεια των τροφίμων. Επίσης, χωρίς να το συνειδητοποιούν, έτσι συνηθίζουν και το πλύσιμο των χεριών.
 Κόψιμο κορυφών από μυρωδικά. Ζητήστε τους να κόψουν τα φύλλα από ένα ματσάκι βασιλικό ή άλλα μυρωδικά.
 Ξεχάστε για λίγο την τάξη. Η μαγειρική είναι και διασκέδαση. Κάποιες φορές, ο αλευροπόλεμος επιβάλλεται!

Παιδιά 3 έως 5 ετών:

 Χρησιμοποιήστε κουπ-πατ. Και όχι μόνο για κουλουράκια. Κάντε το γεύμα διασκεδαστικό χρησιμοποιώντας τα κουπ-πατ για το ψωμί ή ακόμα και για να δώσετε σχήμα στο ρύζι καθώς το σερβίρετε στο πιάτο.
 Προσθήκη υγρών συστατικών. Δοκιμάστε πόσο σταθερά είναι τα χέρια τους ζητώντας να προσθέσουν τα υγρά συστατικά της συνταγής. Μοιράστε το περιεχόμενο μεγάλων συσκευασιών σε μικρότερα δοχεία, βοηθώντας να τα σηκώσουν πιο εύκολα.
 Ντυθείτε κατάλληλα για την περίσταση. Τα παιδιά λατρεύουν τις στολές και φυσικά, οι μικροί σεφ δεν αποτελούν εξαίρεση. Βάλτε τα παιδιά στο ρόλο με μια μικρή ποδιά και ένα καπέλο σεφ.
 Χρήστε τα επίσημο γευσιγνώστη! Κάντε τα παιδιά σας να δοκιμάσουν περισσότερα φαγητά, χρήζοντάς τα επίσημο γευσιγνώστη του σπιτιού. Ζητήστε τους να δοκιμάσουν μία μικρή μπουκιά από όλα τα πιάτα του γεύματος. Ακούστε τα σχόλιά τους και προσπαθήστε να υιοθετήσετε τις προτάσεις τους.

shutterstock_160903832Παιδιά 6 έως 8 ετών:

 Κοπή μυρωδικών με ψαλίδια ασφαλείας. Στην αρχή του σχολικού έτους θυμηθείτε να αγοράσετε ένα ακόμα ψαλίδι ασφαλείας για την κουζίνα.
 Καθάρισμα πορτοκαλιών, βραστών αυγών ή λαχανικών.
 Δοκιμή σε όλα τα στάδια! Δώστε τους να δοκιμάσουν κάθε φορά που προσθέτετε ένα συστατικό στο φαγητό. Έτσι, θα τα βοηθήσετε να καταλάβουν πώς κάθε συστατικό επηρεάζει τη γεύση του φαγητού κάνοντάς το πιο νόστιμο!
 Κάντε τα μαθηματικά παιχνίδι. Αφήστε τα παιδιά να βοηθήσουν στο ζύγισμα και το μέτρημα των υλικών της συνταγής αλλά και στο ανακάτεμα των σωστών ποσοτήτων.

Παιδιά 9 έως 11 ετών:

 Οργανώστε το γεύμα. Ζητήστε τους να οργανώσουν το γεύμα. Βεβαιωθείτε ότι συμπεριέλαβαν λαχανικά, υδατάνθρακες και πρωτεΐνη.
 Άνοιγμα κονσερβών και χρήση μικρών οικιακών συσκευών. Πάντα κάτω από την επίβλεψή σας, αφήστε τα να χρησιμοποιήσουν μικρές και απλές οικιακές συσκευές.
 Γαστρονομικές δοκιμές. Δοκιμάστε συνταγές από όλο τον κόσμο και μιλήστε στα παιδιά σας για άλλους πολιτισμούς και γεωγραφία, ενώ παράλληλα εμπλουτίζετε το γαστρονομικό τους λεξιλόγιο.
 Κάντε μαζί τα ψώνια! Πάρτε τα μαζί σας στο μανάβικο και διαλέξτε μαζί φρέσκα προϊόντα.

Παιδιά άνω των 12 ετών:

 Ρύζι και λαχανικά στον ατμό. Αφήστε τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν τον ατμομάγειρα και να μαγειρέψουν ρύζι και λαχανικά σε μια συσκευή.
 Μια συνταγή μόνο για εκείνα. Βρείτε κάτι απλό π.χ. μία σαλάτα ή ένα συνοδευτικό, και αφήστε το παιδί σας να το ετοιμάσει μόνο του από την αρχή ως το τέλος.
 Καθάρισμα. Εκμεταλλευτείτε δύο έξτρα χέρια βοήθειας. Αφήστε τα μέχρι και να σαπουνίσουν τα πιάτα.
 Η ώρα της μαγειρικής τους ανήκει. Αφήστε το παιδί σας να αποφασίσει τι θα φτιάξετε μαζί, ακόμα κι αν είναι πίτσα.

Γίνετε δημιουργικοί με τα παιδιά σας στην κουζίνα! Αφήστε τα να βάλουν τα χέρια τους σε ένα κουρκούτι ή στη ζύμη και να δοκιμάσουν διαφορετικά μείγματα. Όσο περισσότερο διασκεδάζουν μαζί σας στην κουζίνα, τόσο πιθανότερο είναι να συνεχίσουν να μαγειρεύουν μεγαλώνοντας.