Αρχική InfoMommy Υγεία Μπορεί η κατανάλωση ζάχαρης να προκαλέσει απώλεια μνήμης;

Μπορεί η κατανάλωση ζάχαρης να προκαλέσει απώλεια μνήμης;

sugarΜια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη θα μπορούσε να είναι επιζήμια όχι μόνο για την περιφέρεια της μέσης μας αλλά και για τον εγκέφαλο, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Παλαιότερες έρευνες έχουν συνδέσει τα ζαχαρούχα τρόφιμα με την παχυσαρκία, αλλά νέα μελέτη αναφέρει ότι οι κίνδυνοι που συνδέονται με μια διατροφή πλούσια σε ζάχαρη, θα μπορούσε να έχει πιο σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία.

Ομάδα ερευνητών από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Charité στο Βερολίνο διαπίστωσε ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και υδατανθράκων βλάπτει τόσο τη φυσική δομή του εγκεφάλου όσο και τη λειτουργία του.  Ως μέρος της νέας μελέτης, θέλησαν να εξακριβώσουν κατά πόσον η γλυκόζη έχει αρνητική επίδραση στη μνήμη ανθρώπων που δεν πάσχουν από διαβήτη.

Αφού εξέτασαν τους δείκτες της γλυκόζης σε 141 υγιείς ενήλικες -χωρίς εμφανή σημάδια διαβήτη- οι οποίοι υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία για να εξεταστεί η δομή του ιππόκαμπου του εγκεφάλου τους, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης συνδέονται με άσχημη μνήμη σε υγιείς ενήλικες και θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμα και σε φαινόμενα άνοιας.

Στο παρελθόν, οι ειδικοί είχαν διαπιστώσει ότι τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα συνδέονται με μικρότερο ιππόκαμπο, η περιοχή εκείνη του εγκεφάλου που χρησιμοποιείται για να ανακαλέσουμε στη μνήμη μας διάφορα γεγονότα από το παρελθόν.

Ωστόσο, ο νευρολόγος και συγγραφέας της μελέτης Agnes Flöel αναφέρει ότι: “ H μελέτη δεν μπορεί να επιβεβαιώσει μια αιτιώδης σχέση μεταξύ της υγείας του εγκεφάλου και της υπερβολικής κατανάλωσης ζάχαρης”, ενώ τονίζει την ανάγκη περαιτέρω έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι διατροφικές συνήθειες και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τον ανθρώπινο εγκέφαλο.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.