Αρχική InfoMommy Υγεία Μπορεί η "ορμόνη της αγάπης" να μας οδηγήσει στο ψέμα;

Μπορεί η "ορμόνη της αγάπης" να μας οδηγήσει στο ψέμα;

dreamstime_2399543Είναι γνωστή ως η ορμόνη της αγάπης και συνήθως συνδέεται με την εμπιστοσύνη και το ισχυρό δέσιμο.

Ωστόσο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ωκυτοκίνη μπορεί πραγματικά να οδηγήσει τους ανθρώπους στο ψέμα, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα προσωπικά τους συμφέροντα.

Σε σύγκριση με τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα και τους χορηγήθηκε κάποιο εικονικό φάρμακο, εκείνα που έλαβαν την ορμόνη ωκυτοκίνη είπαν πιο ακραία ψέματα και με λιγότερο δισταγμό.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές σχεδίασαν μια απλή εφαρμογή στον υπολογιστή και ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να παίξουν εικονικά το παιχνίδι κορώνα ή γράμματα και στη συνέχεια να αναφέρουν τα ευρήματά τους.

breastfeeding

Οι μισοί από τους 60 υγιείς άνδρες ψεκάστηκαν με μία μικρή δόση ωκυτοκίνης και οι υπόλοιποι με το εικονικό φάρμακο μόλις 30 λεπτά πριν από το παιχνίδι. Τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences αποκάλυψαν ότι οι άνδρες και στις δύο ομάδες εμφανίστηκαν να ψεύδονται, αλλά εκείνοι που είχαν ψεκαστεί με ωκυτοκίνη το έκαναν σε μεγαλύτερο βαθμό.

Η ορμόνη ωκυτοκίνη συγκεντρώνεται στο σώμα μας σε υψηλές ποσότητες κατά τη διάρκεια θετικών κοινωνικών αλληλεπιδράσεων, όπως όταν ερωτευόμαστε ή δείχνουμε ιδιαίτερη συμπάθεια προς κάποιο άτομο.

Επίσης, η ωκυτοκίνη απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του τοκετού, ενεργοποιώντας την παραγωγή του μητρικού γάλακτος και πλημμυρίζοντας τον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια του θηλασμού, ενισχύοντας το δέσιμο ανάμεσα στη μητέρα και το μωρό.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.