Αρχική InfoBaby 0-36 μηνών Μπορεί ο θηλασμός να προστατεύσει τα μωρά από λευχαιμία;

Μπορεί ο θηλασμός να προστατεύσει τα μωρά από λευχαιμία;

ca0812breastfeeding_284300Τα μωρά που θηλάζουν μπορεί να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης παιδικής λευχαιμίας, σύμφωνα με νέα μελέτη. Πιο συγκεκριμένα, τα βρέφη που τρέφονται με μητρικό γάλα για τουλάχιστον έξι μήνες έχουν 19% μειωμένη πιθανότητα να διαγνωστούν με καρκίνο σε σχέση με τα μωρά που δεν θηλάζουν.

Η λευχαιμία είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου μεταξύ των παιδιών, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 30% όλων των καρκίνων της παιδικής ηλικίας. Ο θηλασμός προτείνεται ως η πιο υγιεινή επιλογή για τη σίτιση των βρεφών μέχρι την ηλικία των έξι μηνών. Ωστόσο, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Χάιφα στο Ισραήλ ζητούν να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για την εκπαίδευση των νέων μαμάδων σχετικά με τα οφέλη του θηλασμού για την υγεία των παιδιών, ενώ θα πρέπει επίσης να καταστεί ευκολότερο για τις γυναίκες να το κάνουν δημόσια.

Οι συγγραφείς των οποίων η μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Pediatrics, αναφέρουν ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το μητρικό γάλα μπορεί να βοηθήσει τα μωρά να αποφύγουν την λευχαιμία. Το πιο κοινό σημείο αναφοράς είναι η μεταφορά χημικών ουσιών που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα των βρεφών. Οι επιστήμονες στήριξαν τα ευρήματά τους σε στοιχεία που συγκέντρωσαν από 18 διαφορετικές μελέτες σε όλο τον κόσμο: "Επειδή ο πρωταρχικός στόχος της δημόσιας υγείας είναι η πρόληψη της νοσηρότητας, οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να διδάσκονται τα πιθανά οφέλη του θηλασμού για την υγεία, τα οποία θα πρέπει επίσης να ανακοινώνονται στο ευρύ κοινό, όχι μόνο στις μητέρες, έτσι ώστε ο θηλασμός να καταστεί κοινωνικά πιο αποδεκτός".

"Τα οφέλη του θηλασμού για τα παιδιά είναι καλά εδραιωμένα. Τα μωρά που θηλάζουν έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ωτίτιδες, διάρροια ή παιδική παχυσαρκία. Αυτή η τελευταία εξέλιξη δεν αποτελεί μόνο μια πολύ σημαντική ανακάλυψη, αλλά προσθέτει επιπλέον βάρος στα οφέλη του θηλασμού", αναφέρει ο Dr. Colin Michie από το Βασιλικό Κολέγιο Παιδιατρικής και Παιδικής Υγείας. Από την πλευρά του, ο καθηγητής Chris Bunce εμφανίστηκε ιδιαίτερα καθησυχαστικός απέναντι στις μητέρες που δεν θηλάζουν: "Δεν θέλουμε οι μητέρες που δεν μπορούν ή έχουν επιλέξει να μη θηλάσουν να ανησυχήσουν από τα αποτελέσματα της έρευνας. Η παιδική λευχαιμία είναι ευτυχώς πολύ σπάνια και τα αποδεικτικά στοιχεία για τα προστατευτικά οφέλη του θηλασμού δεν είναι τόσο σαφή όπως αποδεικνύεται, παρά το γεγονός ότι η έρευνα αυτή αποτελεί μια ολοκληρωμένη ανάλυση πολλών διαφορετικών μελετών".


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.