Μπορώ να κάνω κάτι για να αντιμετωπίσω τον HPV με φυσικό τρόπο;

Ο ιός HPV των ανθρωπίνων θηλωμάτων, που προκαλεί τα κονδυλώματα καθώς και κυτταρολογικές αλλοιώσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, είναι το πιο κοινό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Τόσο κοινό που εκτιμάται ότι οι περισσότεροι σεξουαλικά ενεργοί άνθρωποι το έχουν κολλήσει ή μεταφέρει κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό, κάθε γυναίκα να γνωρίζει τι ακριβώς είναι και τι κάνει αυτός ο ιός, για να ελέγχεται και να προφυλάσσεται, ιδιαίτερα αν είναι μητέρα που πρέπει κάποια στιγμή να ενημερώσει σωστά και τα παιδιά της.

Υπάρχουν περισσότερα από 100 διαφορετικά είδη του ιού HPV, όμως μόνο μερικά από αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλοκές όπως κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων ή καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου και του αιδοίου.

Ο τακτικός έλεγχος (ο γιατρός σας θα κρίνει κάθε πότε θα πρέπει να ελεγχθείτε και με ποιον τρόπο, δηλαδή μόνο με Παπ τεστ ή συνδυαστικά με HPV DNA test ή/ και κολποσκόπηση) και η άμεση αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, είναι ο μόνος τρόπος να προφυλάξετε την υγεία σας και να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τον ιό.

Ο ιός, εφόσον κάποιο άτομο μολυνθεί με αυτόν, στην πραγματικότητα δε φεύγει ποτέ από τον οργανισμό, απλά άλλοτε “κοιμάται” – και αυτό μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια, άλλοτε είναι πολύ ενεργός και δημιουργεί προβλήματα.

Αυτό που πρέπει κάθε γυναίκα να γνωρίζει είναι πως αν βρεθεί θετική για τον ιό HPV, δε σημαίνει απαραίτητα πως αυτό θα εξελιχθεί σε καρκίνο. Στο ιατρείο μας θεωρούμε πολύ σημαντικό μία γυναίκα να καταλαβαίνει ακριβώς τι σημαίνει ένα παθολογικό (θετικό) αποτέλεσμα ώστε να μην ανησυχεί χωρίς λόγο.

Αποτελέσματα από πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι το 50 τοις εκατό περίπου των ατόμων που έχουν μολυνθεί με HPV θα καθαρίσουν τον ιό μέσα σε έξι με οκτώ μήνες– και 90 τοις εκατό περἰπου θα αυτο-θεραπευτούν μέσα σε δύο χρόνια. Βέβαια είναι πολύ σημαντικό ο έλεγχος να έχει πραγματοποιηθεί σωστά, σύμφωνα με το ιστορικό και τα δεδομένα της κάθε γυναίκας εξατομικευμένα.

Είναι μόνο όταν το ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι σε θέση να καταπολεμήσει τη λοίμωξη από τον ιό που ορισμένα στελέχη του ιού HPV μπορεί να επιμείνουν και να οδηγήσουν σε καρκίνο.

Οι γυναίκες αλλά και οι άντρες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο του ιού HPV με τον εμβολιασμό. Επειδή όμως τα εμβόλια λειτουργούν μόνο αν το άτομο δεν έχει ακόμα μολυνθεί, οι ειδικοί λένε ότι είναι καλύτερο για τα παιδιά να εμβολιαστούν πριν γίνουν σεξουαλικά ενεργά.

Δεν υπάρχει θεραπεία για τον ιό HPV, με την πραγματική έννοια της λέξης, όμως υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το σώμα σας να καθαρίσει τον ιό, και να μειώσετε τις πιθανότητες να επιμείνει ως μόλυνση και να μετατραπεί σε καρκίνο. Η ερώτηση “μπορώ να κάνω κάτι για να αντιμετωπίσω τον ιό HPV με φυσικό τρόπο” είναι από τις πιο συχνές σας ερωτήσεις στο ιατρείο μας και αποτελεί μία πραγματική πρόκληση, καθώς όπως προανέφερα πρόκειται για ένα πολύ κοινό νόσημα.

Τι μπορείτε να κάνετε μόνες σας

Καρχάς, οι γυναίκες που έχουν διαγωσθεί με HPV, θα πρέπει να αποφεύγουν το κάπνισμα, και εάν καπνίζουν, σκόπιμο είναι να σταματήσουν. Δεύτερον, πρέπει να αποφευχθεί η από του στόματος χορήγηση αντισυλληπτικών χαπιών. Αυτό γιατί υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι το αντισυλληπτικό χάπι μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα ο HPV να εξελιχτεί σε καρκίνο.

Έτσι, εάν λαμβάνετε ήδη αντισυλληπτικά και έχετε διαγνωσθεί με HPV, πρέπει να αποφασίσετε με το γιατρό σας αν πρέπει να σταματήσετε τη λήψη τους και ποια είναι η κατάλληλη μέθοδος αντισύλληψης για εσάς.

Καθώς το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι η πρώτη γραμμή άμυνας κατά του HPV, ενισχύοντάς το μπορείτε να το βοηθήσετε να καταπολεμήσει τον ιό με φυσικό τρόπο.Υπάρχουν αρκετές βιταμίνες που έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να συμμαχήσουν μαζί σας για αυτό τον σκοπό.

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, και ειδικά το Φυλλικό Οξύ και η Β12, είναι πλέον απαραίτητες και καλό είναι να λαμβάνετε ένα συμπλήρωμα καθημερινά, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας. Μια μελέτη στο «Cancer Epidemiology, Biomarkers και Prevention» διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με χαμηλότερα επίπεδα φυλλικού οξέος ήταν πιο πιθανό να έχουν λοιμώξεις από HPV υψηλού κινδύνου.
Επίσης συμπλήρωμα βιταμίνης Ε, που αποτελείται όμως από μεικτές τοκοφερόλες, ώστε να περιέχει σίγουρα τη γάμμα τοκοφερόλη γιατί αυτή είναι που πραγματικά χρειαζόμαστε για την αντιμετώπιση του ιού. Επίσης, οι βιταμίνες A και C, όπως η Ε, είναι αντιοξειδωτικές ουσίες, που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «International Journal of Gynecologic Cancer » διαπίστωσε ότι οι ασθενείς που πήραν πολυβιταμίνες που περιλαμβάνονται αυτά τα συμπληρώματα είχαν χαμηλότερο ιικό φορτίο του ιού HPV.

Εννοείται πως μία ιδανική διατροφή πλούσια στα πιο πάνω θρεπτικά στοιχεία πρέπει να είναι η βάση, όμως μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί μία έξτρα βοήθεια.

Τέλος, δεν υπάρχει τίποτα που να τρέφει πιο πολύ τον ιό HPV από το στρες. Χωρίς άλλη δικαιολογία, βρείτε τρόπους να το αντιμετωπίσετε όσο πιο αποτελεσματικά μπορείτε, και δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία να αυτο-θεραπευτεί. Μαζί με το γιατρό σας κάντε ένα πλάνο σωστής παρακολούθησης ώστε η παρουσία του ιού στον οργανισμό σας να μη σας προκαλεί φόβο αλλά να σας κάνει πιο υπεύθυνες για την υγεία σας.

Από τη Χαρούλα Μαθιοπούλου Μπιλάλη BSc MMedSc

www.bilalisgynaikologos.gr
www.hpvpaptest.gr