Αρχική InfoBaby Προετοιμασία Εγκυμοσύνης Μπορώ να μείνω έγκυος αμέσως μετά από μια αποβολή;

Μπορώ να μείνω έγκυος αμέσως μετά από μια αποβολή;

Woman  taking pregnancy test"Έχω υποβληθεί πρόσφατα σε λαπαροσκόπηση λόγω ενδομητρίωσης. Σε ένα μήνα έμεινα έγκυος. Στην 7η μέρα καθυστέρησης πήγα στο γυναικολόγο και μου είπε πως βλέπει το γονιμοποιημένο ωάριο στη μήτρα. Δύο μέρες μετά, είχα αίμα περιόδου και έτσι ξαναπήγα στο γυναικολόγο, αλλά το υπερηχογράφημα δεν έδειξε κάτι. Ο γιατρός λέει ότι τέτοιες περιπτώσεις δεν καταγράφονται ως αποβολή και το μωρό «έφυγε» από τον οργανισμό χωρίς να χρειάζεται ιατρική παρέμβαση. Μπορώ να ξαναρχίσω προσπάθειες μόλις καθαρίσω από το αίμα της αποβολής; Υπάρχει περίπτωση η αποβολή να έγινε λόγω της λαπαροσκόπησης;"

Απαντά ο Δρ. Ντίνος Μαυρομουστάκης M.D. Μαιευτήρας / Γυναικολόγος

Καταρχάς, ήθελα να γνώριζω κατά πόσον η λαπαροσκόπηση επιβεβαίωσε την ενδομητρίωση, ή αν υπήρχε ενδομητριασική κύστη ωοθήκης που αφαιρέθηκε, διότι πολύ συχνά μετά την καυτηρίαση των εστιών της ενδομητρίωσης, απαιτείται και κάποια συμπληρωματική θεραπεία για κάποιο χρονικό διάστημα, με χάπια ή με ενέσεις που γίνονται μια φορά τον μήνα, ώστε να εξασφαλιστεί η διατήρηση μιας προσεχούς εγκυμοσύνης.

Όσον αφορά την πρόσφατη εγκυμοσύνη σας, την 7η ημέρα «καθυστέρησης», αυτό που διακρίνεται στο υπερηχογράφημα, ειναι μόνο ο αρχόμενος «σάκκος κυήσεως», όχι το έμβρυο (το γονιμοποιημένο ωάριο είναι εξαιρετικά μικρό για να φανεί στους υπερήχους, μόνο στο μικροσκόπιο φαινεται).  Οι πιο συχνές αιτίες μιας τόσο «γρήγορης» αποβολής είναι κυρίως χρωμοσωμικής προέλευσης, δλδ. κάποιο τυχαίο γενετικό «λάθος» που μάλλον δεν θα επαναληφθεί. Οι προσπάθειες για νέα εγκυμοσύνη μπορούν να επαναληφθούν άμεσα, αν και θα συμβούλευα να περιμένετε ακόμα ένα με δύο κύκλους, δεδομένου ότι, όπως είπαμε πιο πάνω, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η ενδομητρίωση θεραπεύτηκε πλήρως.

Η λαπαροσκόπηση που προηγήθηκε, δεν ευθύνεται για την αποβολή. Δεν νομίζω να έχετε ξανά αποβολή αν και υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις κάτω από ένα κεφάλαιο της μαιευτικής, που ονομάζεται «καθ'έξιν αποβολές» που χρήζει ιδιαίτερης έρευνας, συμπεριλαμβανομένου και του σπερμοδιαγράμματος.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.