Αρχική Infokids Διατροφή & Fitness Μπορούν τα σχολικά διαλείμματα να μειώσουν την παιδική παχυσαρκία;

Μπορούν τα σχολικά διαλείμματα να μειώσουν την παιδική παχυσαρκία;

Όλοι χρειάζονται διάλειμμα - τα παιδιά ακόμη περισσότερο. Μάλιστα, μελέτες δείχνουν ότι το διάλειμμα στο σχολείο αυξάνει την επίδοση και την απόδοση των παιδιών, καθώς μπορούν κατά τη διάρκειά του να εφαρμοστούν καινοτόμα προγράμματα. Το σχολικό διάλειμμα, διάρκειας 1 ώρας καθημερινά, θεωρείται συνάμα ότι είναι ένας τρόπος καταπολέμησης του προβλήματος της παιδικής παχυσαρκίας, ενώ έχει φανεί ότι το ελεύθερο παιχνίδι που συνοδεύει το διάλειμμα είναι σημαντικό και για τη γνωσιακή, κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού.

Παράλληλα, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι στο σχολικό περιβάλλον υπάρχει λιγότερη καθιστική δραστηριότητα σε σχέση με το περιβάλλον εκτός σχολείου και μπορεί με τα κατάλληλα προγράμματα άθλησης να αυξηθεί σημαντικά η σωματική δραστηριότητα των παιδιών και να μειωθεί η εμφάνιση της παιδικής παχυσαρκίας, αναφέρει ο Παναγιώτης Α. Βαραγιάννης, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Σε αυτό συμβάλλει και η κατανάλωση υγιεινών σνακ (σπιτικό ή από νόμιμο κυλικείο) κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, η οποία συμβάλλει:

στη διατήρηση σε σταθερά επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα
στην ελάττωση της διάρκειας της ασιτίας ρυθμίζοντας έτσι την όρεξη
στην υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφικής συμπεριφοράς

Έτσι, πολλοί είναι οι γονείς που επικρίνουν την τάση, σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, που θέλει να ελαττώνει ή ακόμη και να εξαφανίζει το χρόνο του σχολικού διαλείμματος και να αφιερωθεί σε περισσότερο χρόνο διδασκαλίας ή προετοιμασίας μαθημάτων. Πολλοί είναι οι σύλλογοι και οι οργανισμοί που πιέζουν τους νομοθέτες να εξασφαλίσουν περισσότερο χρόνο (τουλάχιστον 1 ώρα) στο διάλειμμα, αλλά και περισσότερο ελεύθερο παιχνίδι για τα παιδιά στο σχολείο.

Πάντως, η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής (Α.Α.Π.) τονίζει τα πλεονεκτήματα του διαλείμματος, «καθώς αντιπροσωπεύει ένα βασικό σχεδιασμένο διάλειμμα από το αυστηρό γνωσιακό πλαίσιο και προσφέρει χρόνο για ξεκούραση, παιχνίδι, συνεργασία, φαντασία, σκέψη, κίνηση, εκτόνωση και κοινωνικοποίηση. Βοηθάει επίσης τα παιδιά να «καθαρίσουν» το μυαλό τους για την υπόλοιπη μέρα. Έτσι, μετά το διάλειμμα τα παιδιά ή μετά από μια σύντομη διακοπή ή ανάπαυλα οι έφηβοι έχουν μεγαλύτερη ικανότητα παρακολούθησης και εκμάθησης», υποστηρίζει η Ακαδημία.

Διάλειμμα στο σχολείο

Τι προσφέρουν τα διαλείμματα;

Αλλά, όσο σημαντικό είναι στη γνωσιακή ανάπτυξη το διάλειμμα, άλλο τόσο είναι σημαντικό στην ανάπτυξη των ικανοτήτων κοινωνικοποίησης και επικοινωνίας στο χώρο παιχνιδιού - κάτι που συνήθως δεν διδάσκεται μέσα στην τάξη. «Το διάλειμμα είναι το μοναδικό μέρος στο σχολείο, ίσως και το μοναδικό μέρος στην κοινωνική ζωή, όπου τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους ικανότητες με τους συνομηλίκους τους», δήλωσε ο R. Murray ένας από τους συγγραφείς της αναφοράς της Α.Α.Π.

Από την άλλη πλευρά, το μάθημα της γυμναστικής στο σχολείο δεν προσφέρει τα ίδια οφέλη όπως το διάλειμμα, διότι προσφέρει μόνο ένα αθλητικό πρόγραμμα γυμναστικής, μέρος ενός δομημένου εκπαιδευτικού προγράμματος σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον. Η κα. Turner υποστηρίζει ότι τα παιδιά χρειάζονται μια ευκαιρία «απλά να βγουν έξω να παίξουν και να περάσουν καλά» και να απολαύσουν την κίνηση, πράγμα το οποίο δεν συμβαίνει στο κανονικό μάθημα γυμναστικής. «Τα παιδιά χρειάζονται χρόνο σε ένα πιο ελεύθερο περιβάλλον για να φανερώσουν τη δημιουργικότητά τους και να μάθουν πραγματικά πώς είναι να μοιράζονται και να συνυπάρχουν με τους γύρω τους».

Δεν πρέπει να παραληφθεί ότι είναι βασικό να εξασφαλίζεται η επίβλεψη από εξειδικευμένους ενήλικες, οι οποίοι ενθαρρύνουν τα παιδιά για αθλητικές δραστηριότητες, επιβάλλουν κανόνες - πλαίσιο δράσης, διαθέτουν και συντηρούν ασφαλή τον εξοπλισμό και προλαμβάνουν φαινόμενα εκφοβισμού ή επιθετικής συμπεριφοράς.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι το σχολικό περιβάλλον έχει χρησιμοποιηθεί σε ποικίλα προγράμματα παρέμβασης μείωσης του φαινομένου της παιδικής παχυσαρκίας και η πραγματικότητα είναι ότι εκμεταλλευόμενοι όλες τις παροχές και τις συνθήκες που επικρατούν στο σχολείο (ακόμη και το διάλειμμα) τα αποτελέσματα θα είναι περισσότερο ενθαρρυντικά.

Σε συνεργασία με το medNutrition.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.