Μπουτάκια κοτόπουλο με πέστο μυρωδικών και γιαούρτι

Οι συνταγές μας για το κοτόπουλο που τρώνε με ευχαρίστηση όλα τα παιδιά δεν εξαντλούνται και πάντα ψάχνουμε νέους τρόπους για να τους το σερβίρουμε. Σήμερα σας προτείνουμε μια light εκδοχή του που μπορείτε να τη γευτείτε χειμώνα αλλά και καλοκαίρι.

Ο βασιλικός εκτός από το χαρακτηριστικό άρωμα και τη γεύση του, περιέχει φυλλικό οξύ και βιταμίνη C, ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο. Eπιπλέον, διαθέτει κάποιες θεραπευτικές ιδιότητες, γνωστές από την αρχαιότητα, όπως μεταξύ άλλων ότι βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και ανακουφίζει από τις ημικρανίες. Είναι ιδανικός για σαλάτες, μαγειρεμένα ζαρζαβατικά, ψάρι και κοτόπουλο. Mπορούμε, όμως, να τον χρησιμοποιούμε και το χειμώνα, έστω και αποξηραμένο, για να νοστιμίζουμε τα φαγητά μας.  Προσθέστε το βασιλικό λίγο πριν γίνει το φαγητό, για να διατηρηθεί το άρωμα, η γεύση και τα συστατικά του.

Υλικά

4 μπουτάκια κοτόπουλο
1 κρεμμύδι
2 καρότα
1 ντομάτα
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

για το πέστο

1 μάτσο βασιλικό / αποξηραμένο βασιλικό
1 μάτσο ρίγανη
1 χούφτα αμύγδαλα ανάλατα, χωρίς τη φλούδα
4 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
150 γρ γιαούρτι
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:

Βάζουμε στο μούλτι όλα τα υλικά για το πέστο και τα πολτοποιούμε. Κρατάμε 2 κουταλιές από το μίγμα για το σερβίρισμα. Βουτάμε τα μπουτάκια κοτόπουλου στο πέστο και τα τρίβουμε για να πάει παντού και να ποτίσει τη σάρκα τους. Τα αφήνουμε στην άκρη για τουλάχιστον μισή ώρα. Κόβουμε τα λαχανικά σε κομμάτια . Τα βάζουμε σε ένα ταψί. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Τοποθετούμε τα μπουτάκια πάνω στα λαχανικά, περιχύνουμε με το πέστο όπου μαρινάραμε το κοτόπουλο και με ένα φλιτζάνι νερό. Ψήνουμε το φαγητό μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου. Σερβίρουμε τα μπουτάκια περιχύνοντάς τα με λίγο από το φρέσκο πέστο.