Αρχική InfoMommy Υγεία «Μy Pharmacy»: Τώρα το φαρμακείο σου είναι φαρμακείο όλων

«Μy Pharmacy»: Τώρα το φαρμακείο σου είναι φαρμακείο όλων

mypharmacyΤο “My Pharmacy” είναι μια εφαρμογή  που προορίζεται για κινητά και tablets, διατίθεται δωρεάν μέσω των διαδικτυακών “καταστημάτων” για application και έχει αντικείμενο την αποδοτικότερη διαχείριση των φαρμάκων που έχουν προμηθευτεί οι καταναλωτές και τη μείωση του όγκου αυτών που καταλήγει στον κάδο των αχρήστων.

Η εφαρμογή αυτή δημιουργήθηκε από μια ομάδα μαθητών των εκπαιδευτηρίων Κωστέα- Γείτονα στα πλαίσια του διαγωνισμού «Εικονική Επιχείρηση» που οργανώνει το Σ.Ε.Ν.* (Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων). Η ομάδα των μαθητών οδηγήθηκε στον σχεδιασμό και τη δημιουργία αυτού παρατηρώντας την οικιακή κατανάλωση φαρμάκων και την επιβάρυνση προς το περιβάλλον μετά τη λήξη τους. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα πορίσματα του Yπουργείου Yγείας, που αποκαλύπτει ότι φάρμακα αξίας ενός δισεκατομμυρίου ευρώ πετιούνται ετησίως στα σκουπίδια στην Ελλάδα επειδή έχουν λήξει. Έτσι γεννήθηκε το “My Pharmacy”.

Οι βασικές λειτουργίες του είναι η διατήρηση αρχείου αποθεμάτων των διαθέσιμων φαρμάκων, η ειδοποίηση του καταναλωτή για την επικείμενη λήξη τους και ο εντοπισμός του κοντινότερου τόπου συγκέντρωσης διαθέσιμων φαρμάκων προς όφελος ασθενών κοινωνικών ομάδων.

medical-pillsΠώς λειτουργεί η εφαρμογή

Αφού ο καταναλωτής θα έχει προμηθευτεί τα φάρμακά του, θα επιλέγει (μέσω αναζήτησης) από μια λίστα φαρμάκων όπως τηρείται από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, το συγκεκριμένο φάρμακο που θέλει να καταχωρήσει στην εφαρμογή. Παράλληλα, στην ίδια σελίδα, θα τοποθετεί την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης του. Τέλος πατώντας το κουμπί “αποθήκευση” το φάρμακο αυτό θα καταχωρείται στη λίστα μ’ όλα τα φάρμακα που αυτός διαθέτει, καταταγμένα με βάση την προτεραιότητα λήξης τους. Με αυτόν τον τρόπο ο καταναλωτής θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να γνωρίζει όλα τα φάρμακα που κατέχει και θα γνωρίζει ποια απ’αυτά πρόκειται να λήξουν στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Όταν πλησιάζει η λήξη ενός φαρμάκου, το οποίο έχει καταχωρηθεί στην εφαρμογή, ο καταναλωτής θα ειδοποιείται, ανάλογα με το χρονικό διάστημα που έχει ο ίδιος ορίσει. Στη συνέχεια, θα έχει τη δυνατότητα, εκτός των άλλων, να εντοπίζει εύκολα τον κοντινότερο σε αυτόν τόπο συγκέντρωσης φαρμάκων όπου και θα παραδίδει αυτά προς διάθεση σε συνανθρώπους μας που τα έχουν άμεση ανάγκη, επιδεικνύοντας την αλληλεγγύη του προς αυτούς.

Σε συνεργασία με το tedxathens και πιο συγκεκριμένα με την ομάδα που ασχολείται με το human grid,  δημιουργείται ένας «Χάρτης» με “καρφιτσωμένους” τους τόπους συγκέντρωσης φαρμάκων προς άμεση διάθεση (όπως φιλανθρωπικά ιδρύματα, νοσοκομεία κλπ).

Να σημειωθεί ότι ο χρήστης  μπορεί εύκολα να διαγράψει ένα συγκεκριμένο φάρμακο είτε επειδή το έχει καταναλώσει έγκαιρα είτε επειδή το έχει δωρίσει σε κάποιον από τους χώρους αυτούς.

Γιατί να την επιλέξουμε

Η χρήση της εφαρμογής “My Pharmacy” από ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μπορεί να συμβάλλει στην μείωση του κόστους για τα φάρμακα, τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε κρατικό. Αλλά και προς το περιβάλλον, αν λάβουμε υπ’όψιν ότι περίπου το 70% των φαρμάκων που έχουν λήξει πετάγονται στα σκουπίδια, με αποτέλεσμα να δημιουργούν μακροπρόθεσμα προβλήματα στο περιβάλλον αλλά και στο βιολογικό κύκλο. Το “My Pharmacy”, συνδυάζει την αποδοτικότερη διαχείριση των φαρμάκων μέσα από την λειτουργία ενός δικτύου έγκαιρης διάθεσης “share my pharmacy” σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που χρειάζονται φαρμακευτική περίθαλψη. Αποτέλεσμα αυτού είναι να μειώνεται ο όγκος των απορριπτόμενων φαρμάκων, και κατά συνέπεια και οι αρνητικές επιβαρύνσεις που προκαλούν αυτά στο περιβάλλον.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.