Αρχική InfoMommy Υγεία «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια» 2ος χρόνος Πανελλαδικής Εκστρατείας Ενημέρωσης σε 60 δήμους της χώρας

«Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια» 2ος χρόνος Πανελλαδικής Εκστρατείας Ενημέρωσης σε 60 δήμους της χώρας

Η Ελλάδα διατηρεί την πρώτη θέση στην κατανάλωση αντιβιοτικών διεθνώς και συγχρόνως κατέχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μικροβιακής αντοχής σε παγκόσμια κλίμακα, με αποτέλεσμα, ο κίνδυνος τα αντιβιοτικά να καταστούν αναποτελεσματικά στην αντιμετώπιση σοβαρών και θανατηφόρων λοιμώξεων, να είναι πλέον μία πραγματικότητα. Παράλληλα, πληθαίνουν παγκοσμίως οι φωνές που μιλούν για το «τέλος των θαυμαστών φαρμάκων», που είναι τα αντιβιοτικά.

Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, η Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας, η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, παρουσιάζουν το νέο πρόγραμμα της ενημερωτικής καμπάνιας για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών και την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, από 20 Ιανουαρίου έως 27 Φεβρουαρίου 2016, σε 26 Δήμους της χώρας, υπό την Αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Τα αντιβιοτικά είναι πολύτιμα φάρμακα και η διάσωσή τους αποτελεί μονόδρομο, με καθολική ευθύνη: κυβερνήσεων, εθνικών οργανισμών, παραγόντων υγείας, επιστημονικών εταιρειών και των ίδιων των καταναλωτών. Το μήνυμα προς τον πολίτη είναι σαφές: Η μείωση της κατανάλωσης οδηγεί με ασφάλεια στη μείωση της αντοχής. Μέσω της γνώσης, οι ίδιοι οι πολίτες θα ξανακάνουν τα αντιβιοτικά χρήσιμα.

Στη χώρα μας, σύμφωνα με πρόσφατες στατιστικές, ένας στους δύο ενήλικες παίρνει άχρηστα αντιβιοτικά για βήχα, πονόλαιμο και συνάχι, δηλαδή για ιώσεις, στις οποίες δεν είναι δραστικά τα αντιβιοτικά. Επίσης, ένας στους τέσσερις (25%) τα προμηθεύεται χωρίς συνταγή, ενώ το 1/3 αποθηκεύει αντιβιοτικά στο σπίτι του για «ώρα ανάγκης», πρακτικές που οδηγούν στην ανάπτυξη αντοχής των μικροβίων σε αυτά. Επιπλέον, η Ελλάδα υστερεί δραματικά στον προληπτικό εμβολιασμό κατά της γρίπης, όπως και έναντι του πνευμονιοκόκκου για ενήλικες. Η τήρηση των υποδείξεων από τους γιατρούς και κυρίως η διαρκής και συστηματική ενημέρωση του Έλληνα πολίτη μπορούν να συμβάλουν στον περιορισμό της κατανάλωσης και στην πρόληψη των λοιμώξεων.

Η παρούσα Πανελλαδική Εκστρατεία Ενημέρωσης, εξ ολοκλήρου εθελοντική, χωρίς τη χρηματοδότηση Ευρωπαϊκών ή άλλων πόρων, αποτελεί κοινή προσπάθεια των τεσσάρων ανωτέρω φορέων σε ένα εθνικό θέμα υψηλού υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Οι στόχοι της κατατείνουν στο να διαλύσουν τους μύθους και να αναδείξουν τις αλήθειες σχετικά με τις συνέπειες από την άσκοπη χρήση των αντιβιοτικών, τη διάκριση ανάμεσα στις ιογενείς και τις μικροβιακές λοιμώξεις, τη διασπορά των ανθεκτικών μικροβίων στο περιβάλλον, την αξία της πρόληψης των λοιμώξεων μέσω του εμβολιασμού και τελικά, την επίγνωση ότι η υπερκατανάλωση μπορεί να στερήσει από τον ασθενή τον πολυτιμότερο σύμμαχό του, το ίδιο το αντιβιοτικό.

Η σημασία, ωστόσο, αυτής της μεγάλης κινητοποίησης σε όλο τον ελληνικό πληθυσμό, μέσω των Δήμων επικεντρώνεται στην ανάγκη προσέλευσης και συμμετοχής των δημοτών, ώστε να υιοθετήσουν οι ίδιοι πιο υπεύθυνη στάση ως προς τη χρήση των αντιβιοτικών και την υγεία τους.

Το πρόγραμμα των ενημερωτικών ημερίδων της πρώτης περιόδου (Οκτώβριος 2014-Μάρτιος 2015), σε 31 Δήμους εντός και εκτός Αττικής, σημείωσε μεγάλη επιτυχία, με ευρεία συμμετοχή και ανταπόκριση των πολιτών και έντονη δραστηριοποίηση των Δήμων, ενώ αρκετοί εξέφρασαν την επιθυμία για περαιτέρω ενημέρωση, επί του θέματος. Το ενδιαφέρον των ειδικών συντακτών για τις εκδηλώσεις και η προβολή τους μέσω του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου συνέβαλαν στην επιτυχή έκβαση της καμπάνιας.
Η εμπειρία και τα συμπεράσματα από την περσινή χρονιά βοήθησαν στην οργάνωση του φετινού προγράμματος, που θα αναπτυχθεί σε δύο άξονες:
1ον : Ενημερωτικές ημερίδες σε 26 Δήμους όλης της χώρας.
Από τις 20 Ιανουαρίου έως τις 27 Φεβρουαρίου 2016, πανεπιστημιακοί καθηγητές, διακεκριμένοι ιατροί λοιμωξιολόγοι, μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας και της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, οι οποίοι συμμετέχουν εθελοντικά στο πρόγραμμα, θα διατρέξουν την Ελληνική περιφέρεια, από την Ξάνθη έως την Κρήτη και από τα Ιωάννινα έως τη Μονεμβασιά, με ομιλίες, προβολή σχετικών διαφανειών, διανομή ενημερωτικών εντύπων και κυρίως προσωπική συζήτηση με τους δημότες, για την υπεύθυνη ενημέρωσή τους.

2ον : Σχεδιασμός εκπαιδευτικών προγραμμάτων για δασκάλους, καθηγητές και γονείς, από το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, με σχετικό εκπαιδευτικό υλικό για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών, ώστε να γίνει η κατάλληλη προσέγγιση των παιδιών, ανάλογα με την ηλικία τους.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.