Μύθοι και αλήθειες για την μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο που αποτελεί τον «εφιάλτη» των γονιών

Η μηνιγγίτιδα είναι μία φοβερή λοίμωξη των μεμβρανών που καλύπτουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό στην σπονδυλική στήλη του παιδιού. Σε βρέφη και μικρά παιδιά, ο θάνατος μπορεί να επέλθει μέσα σε λίγες ώρες αλλά ακόμα και σε μεγαλύτερα παιδιά, έστω και αν θεραπευτούν μπορεί σε μεγάλο ποσοστό να αφήσει νευρολογικά προβλήματα για όλη τη ζωή.Σε σύγκριση με άλλες αρρώστιες είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να διαγνωστεί έγκαιρα η μηνιγγίτιδα ώστε το παιδί να έχει περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης και ποιότητας ζωής.

Η μηνιγγίτιδα έχει κάποια κοινά συμπτώματα με άλλες αρρώστιες και γι” αυτό καθίσταται δύσκολη η αναγνώρισή της. Έχει όμως και 3 χαρακτηριστικά τεστ που μπορεί να τα κάνει ο γονιός ακόμα και στο σπίτι προκειμένου να υποψιαστεί ότι κάτι δεν πάει καλά και να ειδοποιήσει έγκαιρα τον παιδίατρο.

Τα κοινά συμπτώματα είναι:
1. Πυρετός
2. Εμετός
3. Διάρροια
4. Απώλεια της όρεξης
5. Υπνηλία
6. Πόνος στο κεφάλι

Τα πιο σοβαρά συμπτώματα περιλαμβάνουν σπασμούς και κώμα. Στα βρέφη, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, ευερεθιστότητα, κακή διατροφή και λήθαργο.
Meningitis-In-Children1

Άλλες πιθανά συμπτώματα της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου:

Τα πρόσθετα συμπτώματα της μηνιγγιτιδόκοκκικής λοίμωξης όταν έχει εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος είναι:

Αλλαγή στο χρώμα του δέρματος
-Κράμπες στο στομάχι
-Κρύα χέρια και πόδια
-Δερματικό εξάνθημα
-Πόνος στους μύες ή στις αρθρώσεις
-Ταχεία αναπνοή
-ρίγη

Θα πρέπει να ζητήσετε ιατρική περίθαλψη για τη μηνιγγίτιδα, άν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας ή κάποιος που γνωρίζετε έχει μηνιγγίτιδα. Καλέστε τον γιατρό σας και περιγράψτε του τα συμπτώματα. Διαφορετικά, πηγαίνετε αμέσως στο πλησιέστερο τμήμα επειγόντων περιστατικών.

Η Θεοδωρίδου Μαρία, Ομότιμος Καθηγήτρια Παιδιατρικής- Λοιμωξιολόγος, Ιατρική σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών απαντά  στις πιο συχνές απορίες των γονιών αναφορικά με την μηνιγγίτιδα σε μια προσπάθεια να ενημερώσουν έγκαιρα και ορθά για το ζήτημα αλλά και να ευαισθητοποιήσουν τους γονείς για τη σημασία της πρόληψης.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των δηλωθέντων κρουσμάτων μηνιγγίτιδας και συγκεκριμένα από το μηνιγγιτιδόκοκκο.

Από τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Μηνιγγίτιδας (ΕΚΑΜ) τα τελευταία δέκα χρόνια παρατηρείται μείωση του αριθμού των δηλωθέντων κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής λοίμωξης με ετήσια επίπτωση 0,50 / 100000 πληθυσμού, δηλαδή είναι σχετικά σπάνια λοίμωξη, που όμως μπορεί να αποβεί θανατηφόρος ή να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών. Ενδεικτικά σε περιόδους επιδημίας, η επίπτωση της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου κυμαίνεται από 10 – 1000 περιπτώσεις ανά 100000.

boy-in-hospital-with-meningitis

Η κλινική διάγνωση της μηνιγγίτιδας είναι απλή και εύκολη για το γιατρό

Η διάγνωση της μηνιγγίτιδας μπορεί να διαφύγει στα αρχικά στάδια της λοίμωξης και ιδιαίτερα στα νεογνά και βρέφη. Η μηνιγγίτιδα δεν έχει κάποιο παθογνωμικό εύρημα και η αξιολόγηση του ασθενούς πρέπει να γίνεται με συνεκτίμηση όλων των συμπτωμάτων. Τα τυπικά συμπτώματα και σημεία εκδηλώνονται σε προχωρημένη φάση της λοίμωξης. Στις περιπτώσεις της μηνιγγιτιδοκοκκικής σηψαιμίας, η διαπίστωση και ενός αιμορραγικού στοιχείου στο δέρμα είναι καθοριστική για την έγκαιρη διάγνωση.

Κάθε παιδί που νοσεί από μηνιγγίτιδα θα έχει νευρολογικά κατάλοιπα.

Οι πιθανές νευρολογικές βλάβες που μπορεί να εκδηλωθούν μετά τη νόσηση από μικροβιακή μηνιγγίτιδα εξαρτώνται από την ηλικία, το αίτιο και τις επιπλοκές που παρουσίασε ο ασθενής. Η πρόγνωση είναι δυσμενέστερη σε νεογνά και βρέφη. Νευρολογικές διαταραχές με συχνότερη τη νευροαισθητήρια βαρηκοΐα παρατηρείται στο 10-20% των περιπτώσεων. (Feigin 2009). Στα παιδιά που νοσούν με μηνιγγίτιδα είναι επιβεβλημένος ο ακοολογικός έλεγχος.Οι επιπλοκές γενικά είναι συχνότερες στη μικροβιακή μηνιγγίτιδα από πνευμονιόκοκκο.

Παιδί που νόσησε από μηνιγγίτιδα αντενδείκνυται να εμβολιασθεί με τα συνιστώμενα εμβόλια της παιδικής ηλικίας.

Ο εμβολιασμός με όλα τα συνιστώμενα στο εθνικό χρονοδιάγραμμα εμβόλια γίνεται κανονικά, όπως σε όλα τα παιδιά. Η νόσηση δεν αποτελεί παράγοντα αυξημένου κινδύνου για ανεπιθύμητες ενέργειες από τα εμβόλια.

toddler-getting-vaccine

Παιδί που εμβολιάστηκε το 2005 με μηνιγγιτιδοκοκκικό εμβόλιο είναι προστατευμένο από τη λοίμωξη.

Το 2005 στη χώρα μας υπήρχε το μονοδύναμο συζευγμένο εμβόλιο οροομάδας C (MCC). Το παιδί πρέπει να εμβολιασθεί και με το τετραδύναμο συζευγμένο εμβόλιο (MCV4) για τις οροομάδες A, C, W135 και Υ. Πρόσφατα κυκλοφόρησε και το πρωτεϊνικό εμβόλιο οροομάδας Β, Bexsero (4CMenB).O τίτλος των αντισωμάτων μειώνεται με την πάροδο του χρόνου και η ανάγκη για επανεμβολιασμό θα καθοριστεί με μελλοντικές μελέτες.

Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος θα εξαλειφθεί.

Οι προοπτικές είναι ευοίωνες. Τα συζευγμένα εμβόλια (MCC, MCV4) έχουν μέχρι σήμερα δείξει ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά και επηρεάζουν την ανοσία της κοινότητας. Η παρασκευή του πολυσυστατικού εμβολίου και για την οροομάδα Β, Bexsero (4CMen B) διευρύνει σημαντικά τις δυνατότητες πρόληψης.Η προσδοκία για την εξάλειψη της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Διαβάστε επίσης:

Να καλυφθεί από τον ΕΟΠΠΥ το εμβόλιο για την μηνιγγίτιδα ζητούν οι φαρμακοποιοί

Μηνιγγίτιδα Β: Ο χειρότερος εφιάλτης του γιατρού και του γονέα

Επιτακτική ανάγκη η ένταξη του μοναδικού εμβολίου για τη μηνιγγίτιδα τύπου Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Υποχρεωτικού Εμβολιασμού

Μηνιγγίτιδα Β: Ο χειρότερος εφιάλτης του γιατρού και του γονέα