Ποιοι ήταν οι δώδεκα θεοί του Ολύμπου στην αρχαία Ελλάδα;

θεοί του ολύμπουΟι δώδεκα θεοί ήταν οι κυριότεροι θεοί που λατρεύονταν στην αρχαία Ελλάδα και λέγεται ότι κατοικούσαν στην κορυφή του Ολύμπου.

Στην πραγματικότητα οι αρχαίοι Έλληνες δεν είχαν κάποιο συγκεκριμένο δωδεκάθεο, αλλά υπήρχαν μεγάλοι και μικρότεροι θεοί και άλλοι που λατρεύονταν τοπικά. Το δωδεκάθεο είναι έννοια που σχηματίστηκε τον 16ο – 17ο αιώνα.

Δίας: Ήταν η ύψιστη θεότητα του αρχαιοελληνικού πανθέου, καθώς και θεός του ουρανού και του κεραυνού. Λατρευόταν ως ο θεός που καθόριζε τις τύχες των ανθρώπων και ρύθμιζε την ηθική τάξη του κόσμου.

Ήρα: Στην ελληνική μυθολογία, η Ήρα ήταν αδερφή και γυναίκα του Δία, κόρη του Κρόνου και της Ρέας. Ήταν η θεά του γάμου και προστάτιδα των γυναικών. Προς τιμή της Ήρας γίνονταν γιορτές σε πολλές πόλεις της αρχαίας Ελλάδας που ονομάζονταν Ηραία. Τα λαμπρότερα Ηραία γίνονταν στο Άργος, τη Σάμο και την Ολυμπία.

Ποσειδώνας: Γιος του Κρόνου και της Ρέας και αδελφός του Δία. Στην Ελληνική μυθολογία ο Ποσειδώνας ήταν ο Θεός της θάλασσας, των ποταμών, των πηγών και των πόσιμων νερών. Με την τρίαινά του μπορούσε τόσο να δημιουργεί τρικυμίες όσο και να ηρεμεί τα νερά. Θεωρούνταν προστάτης των ναυτικών και των ψαράδων.

Δήμητρα: Μια από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες θεές της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας. Θεά της βλάστησης και της γεωργίας, προστάτευε ιδιαίτερα τις καλλιέργειες δημητριακών και τους αγρότες. Ήταν επίσης αυτή που θέσπισε τα Ελευσίνια Μυστήρια.

Εστία: Προστάτιδα της οικογενειακής ευτυχίας, είχε ως ιερό της το κέντρο του σπιτιού. Ήταν η μεγαλύτερη κόρη και το πρώτο παιδί του Κρόνου και της Ρέας, για αυτό και τέθηκε επικεφαλής όλων των μεγάλων Θεοτήτων.

Ήφαιστος: Ήταν πανέξυπνος και εφευρετικότατος, άρχοντας των κατασκευών και της μεταλλουργίας, επιδέξιος και δυνατός τεχνίτης.

Αφροδίτη: Η Αφροδίτη αναδύθηκε από τη θάλασσα και αποτέλεσε το συνώνυμο της γυναικείας ομορφιάς κατά την αρχαιότητα. Θεά του έρωτα και της αγάπης. Θεοί και θνητοί, ήταν όλοι μπλεγμένοι στα ερωτικά της δίχτυα.

Ερμής: Ήταν ο αγγελιοφόρος που έφερνε μηνύματα σε Θεούς και ανθρώπους. Προστάτης των εμπόρων, των οδοιπόρων και των παλαιστών, εξελίχθηκε σε Θεό του πνεύματος.

Απόλλων: Ο Απόλλωνας ήταν ο Θεός του φωτός, της μουσικής και της Αρμονίας. Γεννημένος στο ιερό νησί της Δήλου, ανέβηκε από την πρώτη κιόλας μέρα στον Όλυμπο. Όπως και στη Θεά Αθηνά, ιερός αριθμός του ήταν το «7», δηλαδή ο αριθμός της πληρότητας, του πνεύματος και του μακρόκοσμου.

Άρης: Ήταν γιος του Δία και της Ήρας. Θεός του πολέμου, εμφανίζεται προκλητικός και εκπροσωπεί την παρορμητική φύση του. Χαρακτηριστικό του αποτελούν οι πολλές διαμάχες με την έτερη πολεμική Θεά, την Αθηνά, έτσι όπως τις περιγράφει και ο Όμηρος στην Ιλιάδα.

Άρτεμις: Δίδυμη αδελφή του Απόλλωνα, ήταν η Θεά της άγριας φύσης και του κυνηγιού, προστάτιδα των λεχώνων γυναικών και της υπαίθρου. Τα σύμβολα της Άρτεμις ξεκινούσαν από ζώα και φυτά και κατέληγαν σε όπλα όπως κατσίκα, ελάφι, φίδι, δάφνη, φοίνικας, σπαθί, φαρέτρα, ακόντιο και άλλα.

Αθηνά: Θεά της σοφίας, της στρατηγικής και του πολέμου. Ο Παρθενώνας στην Αθήνα είναι ο πιο διάσημος ναός αφιερωμένος σε εκείνη. Η Αθηνά ήταν η αγαπημένη κόρη του Δία. Συμβολίζεται από μια κουκουβάγια και έφερε μια ασπίδα από δέρμα κατσίκας.