Νίκος Φίλης: «21 χιλιάδες αναπληρωτές στα σχολεία και 20 χιλιάδες προσλήψεις σε βάθος τριετίας»

«Το ζήτημα με την κατοχύρωση στοιχειωδών δικαιωμάτων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών αφορά την αξιοπιστία του σχολείου, δεν πρόκειται για κλαδικό ζήτημα» δήλωσε ο Νίκος Φίλης, στον απόηχο των δημοσιευμάτων περί αντιδράσεων της τρόικας, στις προωθούμενες αλλαγές του υπουργείου Παιδείας στο καθεστώς λειτουργίας των ιδιωτικών σχολείων και κυρίως στο νέο εργασιακό πλαίσιο των εκπαιδευτικών.

Ο υπουργός Παιδείας μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι «αν ο σύλλογος καθηγητών των ιδιωτικών σχολείων λειτουργεί υπό το κράτος πιέσεων, δεν μπορεί εγγυηθεί ούτε την αξιοπιστία των τίτλων σπουδών». Είπε μάλιστα ότι «τώρα ο σχολάρχης απολύει όποιον θέλει, όποτε θέλει και αυτό δεν μπορεί να διαμορφώσει εκπαιδευτικό ήθος».

Σημείωσε ότι θα γίνονται απολύσεις που θα οφείλονται όχι σε συρρίκνωση τμημάτων, αλλά δεν θα μπορούν να γίνουν αναιτιολόγητες απολύσεις. Ο υπουργός μάλιστα κατήγγειλε ότι πήγαιναν στα σχολεία επιθεωρητές εργασίας και οι σχολάρχες καλούσαν τους σεκιούριτι για να τους εμποδίσουν. Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, η παρούσα κυβέρνηση συνεχίζει την εκπαιδευτική πολιτική των κυρίων Ράλλη και Παπανούτσου του 1977.

Ο υπουργός Παιδείας είπε επίσης ότι ένα ιδιωτικό σχολείο θα μπορεί να προσφέρει επιπλέον ιδιωτικές παροχές, αλλά θα πρέπει να τις δηλώνει και αν γίνονται επί πληρωμή να φορολογούνται.

Αναφερόμενος στο δημόσιο σχολείο ο υπουργός είπε ότι δεν υπάρχει θέμα μαζικών συγχωνεύσεων σχολείων και πρέπει να διαφυλάξουμε το σχολείο της γειτονιάς.

Εκανε γνωστό ότι έχουν εγκριθεί οι πιστώσεις για 21 χιλιάδες αναπληρωτές, όσα είναι δηλαδή τα κενά στα σχολεία, ενω για πρώτη φορά έχουν ήδη πάει όλα τα βιβλία στα σχολεία.

Σχετικά με τις μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών ο Νίκος Φίλης είπε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε περίπου 20 χιλιάδες προσλήψεις σε βάθος τριετίας και απαντώντας σε ερώτηση για το αν έχει προηγηθεί συνεννόηση με την τρόικα, επέμεινε ότι αυτό είναι ένα θέμα που αφορά την ελληνική κυβέρνηση.

Ο υπουργός Παιδείας προανήγγειλε ακόμα την ίδρυση επιπλέον 400 τμημάτων ένταξης, ενώ τα ολοήμερα θα λειτουργούν όπως και πέρυσι, χωρίς όμως επτάωρα μαθήματα για τους μαθητές του δημοτικού, σε μη λειτουργικά κτήρια.

Τέλος ο κ Φίλης, επανέλαβε ότι σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων θα δημιουργηθούν τμήματα υποδοχής των παιδιών των προσφύγων, αλλά και νηπιαγωγεία και δομές δημιουργικής απασχόλησης, ώστε τα παιδιά να μπορέσουν να μπουν σταδιακά στα σχολεία.