- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Ν. Κεραμέως: Νέες διευκρινίσεις για την επιστροφή των μαθητών από την Ιταλία – Ποια σχολεία βρίσκονται εκεί

Η χθεσινοβραδινή απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για αναστολή όλων των προγραμματισμένων εκπαιδευτικών εκδρομών στην Ιταλία [2] λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κορονοϊού άνοιξε μια τεράστια συζήτηση για το τι μέλλει γενέσθαι με τους μαθητές των 10 σχολείων που βρίσκονται ήδη στο πλαίσιο εκδρομής στην γείτονα χώρα.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας οι μαθητές των 10 ελληνικών σχολείων που βρίσκονται σε εκδρομές στην Ιταλία, 2 στο Μιλάνο και 8 σε περιοχές της Κεντρικής και Νότιας Ιταλίας, μόλις επιστρέψουν δεν θα μπουν σε καραντίνα, καθώς δεν έχουν επισκεφθεί καμία από τις πληγείσες περιοχές.

Νέες διευκρινίσεις για την επιστροφή των μαθητών έδωσε η Νίκη Κεραμέως, στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Mega. Ειδικότερα, η υπουργός δήλωσε «Αμέσως μόλις είχαμε νέα για την εξάπλωση του κορονοϊού [3] στην Ιταλία η πρώτη μας σκέψη ήταν στους μαθητές και τους φοιτητές που βρίσκονται στην γειτονική χώρα».

«Σπεύσαμε προληπτικά προκειμένου να ανασταλούν οι προγραμματισμένες εκδρομές στην Ιταλία. Ήταν να αναχωρήσουν κάποια σχολεία σήμερα για την Ιταλία αλλά οι εκδρομές δεν θα γίνουν. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή δέκα σχολεία στην Ιταλία και διερευνούμε εάν είναι και παραπάνω» σημείωσε.

«Δεν υπάρχει κανένα σχολείο που να βρίσκεται σε περιοχή που είναι σε καραντίνα»

Εν συνεχεία, η υπουργός τόνισε «Δεν υπάρχει κανένα σχολείο που να βρίσκεται σε περιοχή που είναι σε καραντίνα. Δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας».

Οι μαθητές θα ελεγχθούν για κορονοϊό μόνο εάν έχουν συμπτώματα

Ερωτηθείσα για το εάν θα πρέπει να υποβληθούν σε εξετάσεις όσοι μαθητές επιστρέψουν από Ιταλία, η κυρία Κεραμέως ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνουν προληπτικές εξετάσεις. «Μόνο εάν εμφανίσουν κάποιο ανησυχητικό σύμπτωμα θα ελεγχθούν», συμπλήρωσε.

Τέλος, αναφέρθηκε και στη  σύσκεψη ποσημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζοντας πως το ζητούμενο είναι «να δράσουμε προληπτικά και να οργανώσουμε την κάθε λεπτομέρεια στο σχέδιο δράσης που εκπονείται από το υπουργείο Υγείας».

Επέστρεψαν οι πρώτοι Έλληνες μαθητές από την Ιταλία

Στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» προσγειώθηκαν τα ξημερώματα οι πρώτοι μαθητές που βρίσκονταν στη Ρώμη. Πρόκειται για μαθητές που είχαν μεταβεί στην Ιταλία, συνοδεία ενηλίκων, όχι όμως στο πλαίσιο οργανωμένης σχολικής εκδρομής. Δύο πτήσεις από τη Ρώμη αναμένονταν σήμερα μέχρι τις 11.15 στην Αθήνα, ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται ότι θα βρίσκονται μεταξύ των επιβατών και Έλληνες μαθητές.

Ποια σχολεία βρέθηκαν εκεί

Ηράκλειο Κρήτης

Άρον άρον επέστρεψαν από την Ιταλία μαθητές του 5ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου που είχαν προγραμματίσει εκπαιδευτική εκδρομή στη νότια χώρα. Όπως δήλωσε στοekriti.gr o περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κρήτης κ. Μανόλης Καρτσωνάκης, την ομάδα αποτελούσαν 5 με 6 μαθητές και εκπαιδευτικοί. Την Κυριακή το πρωί πέταξαν για Ρώμη και στη συνέχεια με τραίνο θα κατευθύνονταν προς την νότια Ιταλία και συγκεκριμένα στην Νάπολη. Σύμφωνα με το zarpanews.gr οι Ιταλικές αρχές έδωσαν εντολή το τραίνο να επιστρέψει στη Ρώμη λόγω των κρουσμάτων και των τριών θανάτων από τον κορωνοϊό ενώ έκαναν και θερμομέτρηση στους επιβάτες. Διατηρώντας την ψυχραιμία τους οι μαθητές και εκπαιδευτικοί αλλά και ανησυχώντας για την κατάσταση και τον πανικό που επικρατούσε, φτάνοντας στη Ρώμη αποφάσισαν άμεσα να επιστρέψουν και στην Ελλάδα. Βρήκαν άμεσα εισιτήρια και πτήση και στη συνέχεια μετά ταλαιπωρία ωρών πήραν το δρόμο της επιστροφής. Προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος’ το απόγευμα της Κυριακής και το βράδυ με πτήση της AEGEAN έφτασαν στο Ηράκλειο.

Βόλος

O διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σωκράτης Σαβελίδης ανέφερε πως «ενημερωθήκαμε χθες νωρίς το βράδυ από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και μέσω του υπουργείου Παιδείας πως μεταξύ των δέκα σχολείων που βρίσκονται στην Ιταλία αυτές τις ημέρες, είναι και ένα Γυμνάσιο του Βόλου. Οι έντεκα μαθητές με τους δύο συνοδούς καθηγητές τους, ταξίδεψαν στην Περούντζια, που είναι στην κεντρική Ιταλία, εκτός δηλαδή των δεκατριών περιοχών που μπήκαν σε καραντίνα λόγω του κορωνοϊού». Ο ίδιος πρόσθεσε πως «από την ενημέρωση που έχουμε, οι μαθητές ταξίδεψαν αεροπορικώς από την Αθήνα μέχρι τη Ρώμη έχοντας τις μάσκες, ενώ το βράδυ της Κυριακής αφίχθησαν στην Περούντζια, όπου έγινα δεκτοί από τις οικογένειες των Ιταλών που θα φιλοξενηθούν στα σπίτια τους» αναφέρει το e-thessalia.gr.

Tρίκαλα

Στη Ρώμη βρίσκονται μαθητές του Λυκείου Οιχαλίας, ενώ τρία σχολεία επέστρεψαν μέσα στο Σαββατοκύριακο από την Ιταλία αναφέρει το trikalavoice.gr. Από τα Τρίκαλα τρία σχολεία επέστρεψαν μέσα στο Σαββατοκύριακο στη βάση τους, ενώ ένα σχολείο ακόμη παραμένει στη Ρώμη και είναι προγραμματισμένο να επιστρέψει αύριο.

Κεντρική Μακεδονία

Ανάμεσα στους μαθητές που βρίσκονται στην Ιταλία, περίπου 230 παιδιά είναι από την Κεντρική Μακεδονία, σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρο Κόπτση. «Από τα δέκα σχολεία που βρίσκονται στην Ιταλία, τα τέσσερα είναι από την Κεντρική Μακεδονία» δήλωσε ο κ. Κόπτσης στο makthes.gr. Σύμφωνα με τον κ. Κόπτση, τα δυο σχολεία από την Κεντρική Μακεδονία είναι προγραμματισμένο να επιστρέψουν στην Ελλάδα στις 2 Μαρτίου και τα άλλα δυο στις 25 και 28 Φεβρουαρίου. «Θα εξετάσουμε το πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές και θα τους ενημερώσουμε άμεσα για τις διαδικασίες» σημείωσε.

«Μιλώ συνεχώς με τους διευθυντές των σχολείων και τους υπευθύνους των αποστολών. Τα παιδιά είναι όλα πολύ καλά στην υγεία τους και με εξαιρετικά ακμαίο ηθικό, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Εφαρμόζουμε σε συνεργασία με τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα και τις οδηγίες που μας δίνονται. Θα επιστρέψουν τα παιδιά άμεσα, εντός των επόμενων ημερών θα είναι στα σπίτια τους υγιέστατα και χωρίς κανένα πρόβλημα. Θεωρώ ότι θα πάνε όλα καλά.», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης. Ερωτηθείς εάν υπάρχει πρόβλεψη σχετικά με την επιστροφή χρημάτων για τις εκπαιδευτικές εκδρομές που είχαν προγραμματιστεί και αναστέλλονται, απάντησε ότι η Διεύθυνση Εκπαίδευσης είναι σε επικοινωνία με το υπουργείο Παιδείας από όπου θα δοθούν και οι σχετικές οδηγίες.

Αγρίνιο

Ένα από τα δέκα ελληνικά σχολεία που αυτές τις ημέρες βρίσκεται στην Ιταλία με πρόγραμμα ERASMUS είναι και το 1ο ΕΠΑΛ Αγρινίου. Οι 15 μαθητές από το Αγρίνιο με τη συνοδεία δύο εκπαιδευτικών τους βρίσκονται στην γειτονική χώρα από τις 19 Φεβρουαρίου και παρά το γεγονός ότι η επίσκεψή τους ήταν προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί στις 4 Μαρτίου, με τη βοήθεια του Υπουργείου Παιδείας και της ελληνικής πρεσβείας, αναμένεται να βρουν εισιτήρια για την επιστροφή τους στην Ελλάδα σήμερα ή αύριο αναφερει το agriniopress.gr.

Σπάτα

Οι 75 μαθητές του Λυκείου Σπάτων και τοι 5 συνοδοί τους πραγματοποιούν εκδρομή στη Γαλλία και την Ιταλία και μετά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα Κορωνοϊού, κυρίως στη Βόρεια Ιταλία, ο Δήμος Σπάτων Αρτέμιδας με άμεσες ενέργειες έλυσε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, ώστε να αποφευχθεί η επιστροφή τους από Ιταλία. Έτσι μισθώθηκε από το Δήμο αεροσκάφος για απευθείας πτήση από Γαλλία στο Ελ. Βενιζέλος.