Αρχική Γωνιά του μαθητή "Να κεντήσω τις λέξεις" - Άσκηση διάκρισης των γραμμάτων για παιδιά με δυσλεξία

"Να κεντήσω τις λέξεις" - Άσκηση διάκρισης των γραμμάτων για παιδιά με δυσλεξία

Για να εμπλέξουμε το παιδί με Δυσλεξία αποτελεσματικά, σε ασκήσεις ενίσχυσης της φωνημικής του ενημερότητας και της δυνατότητας να διακρίνει τις μορφικές διαφορές των γραφημικών συμβόλων (γραμμάτων), θα πρέπει να εμπλουτίζουμε το σχέδιο παρέμβασης με δραστηριότητες ενεργούς συμμετοχής που ξεφεύγουν από τη στείρα αναγκαιότητα της γραφής με μολύβι και χαρτί.

Αποτελεί κανόνα ότι το παιδί που αντιμετωπίζει ειδικές μαθησιακές δυσκολίες χρειάζεται να ενεργοποιεί τις αισθήσεις του για να βιώνει καλύτερα τη μαθησιακή εμπειρία και να καταγράφεται το γνωστικό αποτέλεσμα με επιτυχία. Μια τέτοια άσκηση αποτελεί και αυτή που ονομάζεται "Να κεντήσω τις λέξεις!". Τα οφέλη της άσκησης είναι πολλαπλά αφού απαιτεί λεπτή κινητικότητα, συγκέντρωση, ανάγνωση και αποκωδικοποίηση της λέξης σε κινήσεις που πρέπει να ακολουθήσει για να τη συνθέσει εκ νέου.

na kenthsw tis lexeis-dyslexia9

Τι θα χρειαστείτε: 

Χάρτινα πιάτα, κορδόνι (κλωστή, νήμα), μηχάνημα για τις τρύπες, μαύρο μαρκαδόρο

Η βασική ιδέα είναι ότι γράφουμε στο κέντρο ή λέμε μια λέξη. Γράφουμε γύρω-γύρω τα γράμματα και ανοίγουμε ισάριθμες τρύπες ή περισσότερες για να κάνουμε την άσκηση πιο πολύπλοκη. Επίσης, μπορούμε να σημειώσουμε περισσότερα γράμματα ή να αφήσουμε ένα κενό γράμμα στη λέξη που θα πρέπει να συμπληρώσει το παιδί. Ύστερα, πρέπει να περάσει το κορδόνι με τη σωστή σειρά, ώστε να σχηματιστεί η λέξη. Η άσκηση μπορεί να πάρει πολλές μορφές, όπου θα ενισχύεται κάθε φορά και διαφορετική δεξιότητα, διατηρώντας το ενδιαφέρον των δυσλεξικών παιδιών!

Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός – Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
E-mail: amitrakaki@gmail.com
dyslexiaathome.blogspot.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.