Αρχική InfoSchool Εκπαιδευτικά Νέα Νέα διδακτική μέθοδος Μαθηματικών για την προσχολική ηλικία από το Online Οικουμενικό Σχολείο

Νέα διδακτική μέθοδος Μαθηματικών για την προσχολική ηλικία από το Online Οικουμενικό Σχολείο

Μετά την ολόθερμη υποδοχή από χιλιάδες μαθητές, γονείς και δασκάλους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, το πρώτο δωρεάν Online Οικουμενικό Σχολείο «Αθηνά» καινοτομεί για μία ακόμα φορά, εφαρμόζοντας μια νέα εξελιγμένη διδακτική προσέγγιση για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, που μετατρέπει την ενασχόληση με τα μαθηματικά σε μια ευχάριστη, ελκυστική και ζωντανή διαδικασία. Πρόκειται για τη μέθοδο Cuisenaire, η οποία μέσω της χρήσης σύγχρονων διαδικτυακών τεχνολογιών αποσκοπεί να οικοδομήσει στέρεα τη γέφυρα που συνδέει την εργασία του παιδιού πάνω στο μαθηματικό υλικό με την αφαιρετική του σκέψη στα σύμβολα - αριθμούς. Κλειδί της νέας μεθόδου διδασκαλίας που παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα του Οικουμενικού Σχολείου www.arnos.gr αποτελεί η ενίσχυση της αυτενέργειας και της δημιουργικότητας του παιδιού, μέσα από διαδικασίες πειραματισμού και αυτοελέγχου.

Τη μέθοδο Cuisenaire συνθέτουν ένα κουτί με χρωματιστά ραβδάκια, μία «πίστα», δηλαδή ένα ορθογώνιο πλαίσιο με αυλάκια και αριθμούς για επαλήθευση πράξεων, αλλά και μια οθόνη υπολογιστή αντί του κλασικού μαυροπίνακα. Η φιλοσοφία του εκπαιδευτικού υλικού βασίζεται στη δημιουργία περιβάλλοντος μάθησης μέσα από τη χρήση χειραπτικού υλικού, αλλά και την αξιοποίηση της δύναμης της γεωμετρίας να αναπαριστά τις βασικές μαθηματικές ιδέες που αποτελούν και μαθησιακούς στόχους της δράσης. Το παιδί έχει την ευκαιρία να παρατηρήσει τον αριθμό στη ουσία του και στην ολότητά του, να ελέγχει και να επαληθεύει μόνο τους υπολογισμούς του και να διορθώνει τα σφάλματά του. Επίσης, η συστηματική ενασχόληση με το υλικό Cuisenaire οξύνει την παρατηρητικότητα του παιδιού και συμβάλλει στην ανάπτυξη αφαιρετικής σκέψης.

ΦΩΤΟ2_ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΑναλυτικότερα, η μέθοδος Cuisenaire διευκολύνει το παιδί να επιχειρήσει πολλές προκαταρκτικές ασκήσεις, προκειμένου να κατανοήσει τους αριθμούς και τη σχέση τους, το δεκαδικό σύστημα, το περιεχόμενο των τεσσάρων πράξεων, τους κλασματικούς αριθμούς και τις μονάδες μέτρησης, προετοιμάζοντάς το για το επόμενο στάδιο, των νοερών υπολογισμών και των συμβόλων των αριθμών. Επιπλέον, η αντίληψη των σχέσεων πάνω στις οποίες έχουν δομηθεί τα μαθηματικά επιτυγχάνεται μέσω της αξιοποίησης της φυσικής τάσης του παιδιού για παιχνίδι, γεγονός που καθιστά τη μέθοδο Cuisenaire τον πιο κατάλληλο τρόπο για να εξασφαλιστεί η βαθύτερη κατανόηση των διδασκόμενων εννοιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατες επιστημονικές μελέτες και έρευνες κατέδειξαν ότι τα παιδιά ηλικίας 4-8 ετών ανταποκρίνονται θετικότερα σε σημαντικές μαθηματικές έννοιες, σε σύγκριση με μαθητές μεγαλύτερης ηλικίας, ενώ όπως επισημαίνεται κατά την προσχολική περίοδο τίθενται τα θεμέλια της μαθηματικής σκέψης. Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί υπογραμμίζουν ότι μια καλή αρχή στην προσχολική ηλικία καθορίζει τη σχέση του παιδιού με τα μαθηματικά και κατά συνέπεια με ένα ολόκληρο σύστημα σκέψης και κριτικής αντίληψης που θα του είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στην καθημερινή του ζωή.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα εκπαιδευτικά προγράμματα του «Αθηνά» μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα: 210 382 24 95 & 210 382 21 57.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.