Νέα έρευνα αποκαλύπτει τα οφέλη της καθημερινής κατανάλωσης σοκολάτας στην εγκυμοσύνη

Με την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου να πλησιάζει, έχουμε μια πολύ σημαντική είδηση για τις μέλλουσες μανούλες: η σοκολάτα μπορεί να έχει μεγάλα οφέλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Έρευνα που παρουσιάστηκε στην ετήσια σύνοδο εμβρυομητρικής ιατρικής στην Ατλάντα, δείχνει ότι η καθημερινή – ναι, η καθημερινή! – κατανάλωση σοκολάτας βελτιώνει τη ροή αίματος στον πλακούντα και βοηθά την ανάπτυξη του εμβρύου.

Οι ερευνητές εξέτασαν κατά πόσον οι πλούσιες σε φλαβονοειδή σοκολάτες μειώνουν τον κίνδυνο προεκλαμψίας, της διαταραχής που μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από σοβαρά προβλήματα υγείας τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο. Η σοκολάτα έχει αποδειχθεί ότι περιορίζει τα περιστατικά προεκλαμψίας, αλλά επειδή τα αποτελέσματα ήταν αντικρουόμενα, η παρούσα μελέτη θέλησε να εξετάσει το ρόλο των φλαβονοειδών.

Κατά τη διάρκεια 12 εβδομάδων, οι 129 συμμετέχουσες στη μελέτη μεταξύ της 11ης και 14ης εβδομάδας κύησης, κατανάλωναν καθημερινά 30 γραμμάρια είτε πλούσιας, είτε χαμηλής σε φλαβονοειδή σοκολάτας. Και οι δύο ομάδες έδειξαν βελτίωση στη ροή του αίματος, εμφανώς καλύτερη από εκείνη του γενικού πληθυσμού.

«Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση σοκολάτας θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο τόσο στην ανάπτυξη του πλακούντα όσο και σε εκείνη του εμβρύου, καθώς και ότι οι ευεργετικές ιδιότητες της σοκολάτας δεν οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στα ποσοστά φλαβονοειδών που περιέχει”, αναφέρει ο ερευνητής Emmanuel Bujold, MD, καταρρίπτοντας την κοινώς διαδεδομένη πεποίθηση ότι μόνο η μαύρη σοκολάτα – που είναι πλούσια σε φλαβονοειδή – προσφέρει οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί το συμπέρασμα αυτό και να εξεταστεί η επίδραση διαφορετικών ποσοτήτων σοκολάτας.