Νέα έρευνα υπογραμμίζει τους κινδύνους του τοκετού στο νερό

article-2584760-1C72DC7200000578-882_634x380Λέγεται ότι διευκολύνει τη στιγμή της γέννησης και προσφέρει στο νεογέννητο μία πιο ήπια είσοδο στη ζωή, όμως ο τοκετός στο νερό μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνος, όπως υποστηρίζουν κορυφαίοι γιατροί.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα η γέννα μέσα στο νερό μπορεί να δημιουργήσει σπάνια αλλά σοβαρά προβλήματα στα νεογνά, μεταξύ των οποίων μολύνσεις, σοβαρές αιμορραγίες και αναπνευστικά προβλήματα.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής και το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες δεν θα πρέπει να επιλέγουν να γεννήσουν μέσα στο νερό.

pregnant-woman-with-midwife

Ο τοκετός στο νερό γίνεται όλο και πιο διαδεδομένος σε πολλές χώρες στον κόσμο, με τις περισσότερες μαιευτικές-γυναικολογικές κλινικές να διαθέτουν τουλάχιστον μία πισίνα τοκετού. Οι μέλλουσες μαμάδες μπορούν επίσης να νοικιάσουν πισίνες και να γεννήσουν το μωρό τους στη ζεστασιά και την άνεση του σπιτιού τους.

Πολλοί είναι εκείνοι που επικρίνουν τη θέση των Αμερικανών μαιευτήρων σχετικά με το θέμα του τοκετού μέσα στο νερό, υποστηρίζοντας ότι επικαλούνται οικονομικούς λόγους.

Από την άλλη, οι Αμερικανοί ειδικοί στην εγκυμοσύνη και την εμβρυϊκή υγεία αναφέρουν ότι απαιτείται μεγαλύτερη έρευνα, αλλά η χρήση της πισίνας στο πρώτο στάδιο του τοκετού θα μπορούσε να μειώσει την ανάγκη για ισχυρά παυσίπονα και να συντομεύσει τη διαδικασία της γέννας.

Ωστόσο, όπως δήλωσαν στο περιοδικό Paediatrics, υπάρχουν ελάχιστες μελέτες για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της παραμονής μέσα στο νερό κατά το δεύτερο στάδιο του τοκετού, όπου το μωρό στην πραγματικότητα είναι έτοιμο να γεννηθεί.