Νέες δεσμεύσεις για φρέσκο γάλα πέντε ημερών

New_Homegrown_milk_123214720«Το χρωστάμε στους αγελαδοτρόφους να επαναφέρουμε το φρέσκο γάλα των 5 ημερών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για τα αποτελέσματα του Συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με δημοσίευμα του epiruspost.gr ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι στο επόμενο Συμβούλιο θα τεθεί το θέμα του γάλακτος ώστε να υπάρχει πάνω στο προϊόν η χώρα προέλευσης λέγοντας ότι αν δεν ληφθούν προστατευτικά μέτρα θα έχουμε πιθανότατα αθρόες εισαγωγές και πιο φθηνές τιμές.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική πρόταση του τότε υπουργείου Ανάπτυξης, βασισμένη στις συστάσεις του ΟΟΣΑ προέβλεπε ότι η διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος δεν θα καθορίζεται από το κράτος, αλλά από τον παραγωγό αναλόγως της μεθόδου παστερίωσης που χρησιμοποιεί. Υπό την απειλή της μη υπογραφής του νομοσχεδίου από τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρη -και ενώ ήδη είχε παραιτηθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας ο τότε αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Χαρακόπουλος- και τον κίνδυνο καταψήφισης του νομοσχεδίου, η ρύθμιση που τελικά υιοθετήθηκε με τον νόμο 4254/2014 ήταν απλώς η αύξηση της μέγιστης διάρκειας ζωής του παστεριωμένου γάλακτος από τις πέντε στις επτά ημέρες.

Η σύσταση του ΟΟΣΑ είχε γίνει με στόχο την αύξηση των εισαγόμενων προϊόντων και συνακόλουθα τη μείωση της τιμής του «φρέσκου» γάλακτος, με δεδομένο ότι η Ελλάδα συγκαταλεγόταν στις τρεις ακριβότερες χώρες σε ό,τι αφορά το βασικό αυτό προϊόν. Ως γνωστόν, βεβαίως, οι τιμές στο γάλα υποχώρησαν, όχι όμως λόγω της ρύθμισης αλλά λόγω της άτυπης «συμφωνίας κυρίων» μεταξύ Γ. Γιακουμάτου – λιανεμπόρων – βιομηχανίας, την οποία ο πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης «βάφτισε» εταιρική κοινωνική ευθύνη.

Διαβάστε επίσης:

Διάρκεια ζωής γάλακτος: Τι θα ισχύει τελικά;