Αρχική InfoTeens Σχέσεις - Ψυχολογία Negobot: Μια ηλεκτρονική παγίδα για τους παιδόφιλους του Διαδικτύου

Negobot: Μια ηλεκτρονική παγίδα για τους παιδόφιλους του Διαδικτύου

teen-computerΤα κρούσματα παιδοφιλίας στο διαδίκτυο δυστυχώς αποτελούν μια αναπόφευκτη πραγματικότητα στο αχανές και εν πολλοίς ανεξέλεγκτο ψηφιακό κόσμο που τα παιδιά και οι έφηβοι αρέσκονται να σπαταλούν τον ελεύθερο τους χρόνο. Kατά καιρούς έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για να περιοριστούν οι παιδόφιλοι αλλά η ανωνυμία και τα ηλεκτρονικά κόλπα καθιστούν ανέφικτο αυτό το εγχείρημα.

Παρολαύτα, οι προσπάθειες συνεχίζονται με μια «παγίδα» τεχνητής νοημοσύνης για παιδόφιλους στο Ίντερνετ που δημιούργησαν Ισπανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ντεούστο . Ο λόγος για το Negobot που χρησιμοποιεί εξελιγμένο λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης για να αναπαραστήσει ένα 14χρονο κορίτσι το οποίο περιπλανιέται σε chatrooms και συναντά κόσμο, μιμούμενο την γλώσσα και τον τρόπο των εφήβων.

Όπως αναφέρει το BBC, η εν λόγω «εικονική Λολίτα» ξεκινά «ουδέτερα», αλλά στη συνέχεια «υιοθετεί» μία από επτά προσωπικότητες, αναλόγως της έντασης και του χαρακτήρα της συνομιλίας.

Οι κριτικές πάνω στο Negobot είναι ανάμεικτες, καθώς κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί να βοηθήσει όντως την αστυνομία στο κυνήγι των επιδόξων παιδεραστών στο Διαδίκτυο, αλλά ενδεχομένως να αποτελεί μέθοδο άδικης αντιμετώπισης των χρηστών.

NegobotΣύμφωνα με τον δρ. Κάρλος Λαόρντεν, έναν εκ των δημιουργών του, στο παρελθόν τέτοιου είδους «chatbots» ήταν εξαιρετικά προβλέψιμα, και η συμπεριφορά τους ήταν «επίπεδη». Ωστόσο, το Negobot χρησιμοποιεί εξελιγμένες στρατηγικές (θεωρία παιγνίων) για να κάνει «πειστικές» συζητήσεις, παίρνοντας πρωτοβουλίες στην κουβέντα και ενθυμούμενο προηγούμενα σημεία της συνομιλίας. Επίσης, χρησιμοποιεί «παιδικές» εκφράσεις και σλανγκ, κάνοντας επίτηδες ορθογραφικά λάθη και «κόβοντας» λέξεις για να ξεγελάσει τον συνομιλητή.

Το Negobot προορίζεται για χρήση σε chatrooms όπου υπάρχουν υποψίες ότι συχνάζουν παιδόφιλοι. Στην αρχή τηρεί παθητική στάση, αλλά μετά προσαρμόζεται βάση της συμπεριφοράς των συνομιλητών απέναντί του (για παράδειγμα, εάν ο ύποπτος δεν φαίνεται πρόθυμος να συνεχίσει την κουβέντα, παίρνει «προσβεβλημένη» ή πιο επίμονη στάση).

Επίσης, εάν ο συνομιλητής είναι ιδιαίτερα «επιθετικός», ζητώντας προσωπικά δεδομένα κλπ, τότε προσπαθεί να μάθει περισσότερα για αυτόν, ζητώντας με τη σειρά του πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την αστυνομία (προφίλ σε κοινωνικά δίκτυα, αριθμούς τηλεφώνων κ.α). Μέχρι τώρα, έχει δοκιμαστεί στην υπηρεσία chat της Google, ενώ το ενδιαφέρον της έχει εκδηλώσει η βασκική αστυνομία.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.