Αρχική InfoBaby Εγκυμοσύνη Νέοι δείκτες υπερηχογραφικής εξέτασης του εμβρύου για την πρώιμη διάγνωση βλαβών της σπονδυλικής στήλης

Νέοι δείκτες υπερηχογραφικής εξέτασης του εμβρύου για την πρώιμη διάγνωση βλαβών της σπονδυλικής στήλης

shutterstock_111436997
Ένα νέο υπερηχογραφικό δείκτη στον εγκέφαλο του εμβρύου που επιτρέπει τη διάγνωση σοβαρών ανωμαλιών του νωτιαίου σωλήνα στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης,  ανέπτυξε και εφαρμόζει το Τμήμα Υπερήχων και Ιατρικής Εμβρύου του Μαιευτηρίου ΛΗΤΩ σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αττικό Νοσοκομείο.

Η ανοιχτή βλάβη της σπονδυλικής στήλης είναι μια σοβαρή συγγενής ανωμαλία στην οποία η σπονδυλική στήλη μένει ανοιχτή και βλάπτεται ο νωτιαίος μυελός και τα νεύρα που προέρχονται από αυτόν. Τα άτομα με ανοιχτή βλάβη συχνά έχουν πνευματική καθυστέρηση και αντιμετωπίζουν σοβαρά κινητικά προβλήματα. Περίπου 1 έως 2 στα 1.000 έμβρυα πάσχουν από αυτή την ασθένεια που συνήθως φαίνεται στον πέμπτο μήνα της εγκυμοσύνης στο αναλυτικό υπερηχογράφημα Β’ επιπέδου.

Όπως τόνισε η Υπεύθυνη του Τμήματος Υπερήχων και Ιατρικής Εμβρύου του Μαιευτηρίου ΛΗΤΩ, κα Αθηνά Σούκα «Η νέα αυτή εξέταση γίνεται στη διάρκεια του υπερηχογραφήματος στις 11-13 εβδομάδες για τη μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας που αποτελεί εξέταση ρουτίνας για όλες τις έγκυες. Ο έλεγχος για ανοιχτές βλάβες του νωτιαίου σωλήνα βασίζεται στην απεικόνιση των τεσσάρων φυσιολογικών γραμμών στον οπίσθιο εγκέφαλο του εμβρύου, που ονομάζεται «σημείο των τεσσάρων γραμμών». Η φυσιολογική εικόνα διαταράσσεται σε μεγάλο ποσοστό των εμβρύων με ανωμαλία στο νωτιαίο σωλήνα στα οποία φαίνονται τρεις αντί για τέσσερεις γραμμές. Η ανώμαλη αυτή εικόνα οδηγεί σε πρώιμο λεπτομερή έλεγχο της σπονδυλικής στήλης και σε πρώιμη διάγνωση του προβλήματος».


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.