Αρχική InfoDad Νεότερα για τη θεραπεία της αϋπνίας

Νεότερα για τη θεραπεία της αϋπνίας

sleep

Η αϋπνία είναι σοβαρό πρόβλημα για εκατομμύρια ανθρώπους. Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα μελέτης ύπνου στις ΗΠΑ περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες έχουν αϋπνία κάποιες νύχτες την εβδομάδα. Πρόκειται για μια κατάσταση πολύ ενοχλητική δεδομένου ότι ο ύπνος είναι μία από τις βασικότερες ανθρώπινες ανάγκες. Αν δεν κοιμάστε καλά τότε πάσχει η ποιότητα της ζωής σας.

Σε κάποιους ανθρώπους η αϋπνία κρατάει μία νύχτα ή δύο. Άλλοι ταλαιπωρούνται για μήνες ή χρόνια. Μπορεί να αποτελέσει διαταραχή από μόνη της αλλά συνήθως είναι ένα μόνο σύμπτωμα μιας άλλης ψυχικής πάθησης, συνηθέστερα αγχώδους ή καταθλιπτικής διαταραχής.

Σήμερα, οι ιατρικές εξελίξεις μάς φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στην έγκριση από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενός ανταγωνιστή υποδοχέα ορεξίνης της  MSD, (γνωστή ως Merck στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά) ο οποίος είναι υπό εξέταση για τη θεραπεία της αϋπνίας. Πρόσφατα, η Συμβουλευτική Επιτροπή για τα Φάρμακα του Περιφερειακού και Κεντρικού Νευρικού Συστήματος της Αμερικάνικης Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων συνεδρίασε για το θέμα διατυπώνοντας τις συστάσεις της προς την Υπηρεσία.

Η ερευνητική ομάδα της Merck Research Laboratories με επικεφαλής τον Darryle Schoepp, Ph.D. δηλώνει ενθουσιασμένη με τις δυνατότητες του συγκεκριμένου ανταγωνιστή υποδοχέα ορεξίνης, καθώς προσφέρει μια νέα και διαφορετική προσέγγιση στη θεραπεία της αϋπνίας, μιας σοβαρής πάθησης που επηρεάζει μέχρι και το ένα τρίτο του ενήλικου πληθυσμού.

Εάν εγκριθεί, το συγκεκριμένο φάρμακο θα είναι το πρώτο σε μια νέα κατηγορία φαρμάκων, που ονομάζονται ανταγωνιστές υποδοχέων ορεξίνης και προορίζονται για χορήγηση σε ασθενείς με αϋπνία. Ο νέος μηχανισμός είναι διαφορετικός από αυτόν των υπαρχουσών θεραπειών. Σχεδιάστηκε ως αποκλειστής των υποδοχέων ορεξίνης, η οποία είναι νευροδιαβιβαστής που έχει κομβικό ρόλο στη διατήρηση της αφύπνισης. Εμποδίζοντας προσωρινά τη δράση των ορεξινών, ο εν λόγω ανταγωνιστής υποδοχέας ορεξίνης διευκολύνει τον ύπνο.

Η Αμερικάνικη Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων θα εξετάσει τις συστάσεις της Επιτροπής στο πλαίσιο της διαδικασίας επανεξέτασης της αίτησης της MSD για το νέο φάρμακο. Η FDA δεν δεσμεύεται από τις οδηγίες της Επιτροπής, αλλά λαμβάνει υπόψη τις συστάσεις της κατά την επανεξέταση των υπό δοκιμή φαρμάκων. Η MSD αναμένει απάντηση από πλευράς της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων για το συγκεκριμένο φάρμακο στα μέσα του έτους. Εφόσον η Υπηρεσία το εγκρίνει, το νέο φάρμακο θα είναι διαθέσιμο μετά και την αντίστοιχη έγκριση της US Drug Enforcement Administration, η οποία συνήθως έρχεται χρονικά μετά την έγκριση από την FDA.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.