NESUSR: Το αγωνιστικό φόρμουλας που δημιούργησαν 19 φοιτητές του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

formoula-panepistimioΜήνες δουλεύουν με πάθος στα εργαστήρια του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, οργώνουν την αγορά να βρουν τα καλύτερα υλικά, σχεδιάζουν, κατασκευάζουν, χαλάν, ξαναφτιάχνουν, δοκιμάζουν και τελειοποιούν, για να αγγίξουν το καλύτερο αποτέλεσμα το οποίο ακούει στο όνομα: «NESUSR», ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο φόρμουλας, που είναι έτοιμο και μαρσάρει για την πίστα του Hockenheim, της Γερμανίας, στις 28 Ιουλίου.

Η ομάδα τους ονομάζεται «Κένταυρος» και τα μέλη της έχουν καταθέσει το 100% των δυνατοτήτων τους και των γνώσεών τους, ώστε να κατακτήσουν μια θέση, με το δημιούργημά τους, στον παγκόσμιο φοιτητικό διαγωνισμό «Formula SAE», που διοργανώνεται από τις SAE (Society of Automotive Engineers), IMECHE (Institution of Mechanical Engineers) και τους εταίρους τους.

Το μονοθέσιό τους, είναι η εξέλιξη ενός περσινού μοντέλου που κατασκεύασαν ,του «NESUS», το οποίο τελειοποίησαν φέτος, με σκοπό να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί στον διαγωνισμό, έχοντας ήδη όμως από προηγούμενες συμμετοχές τους, λάβει διακρίσεις και κριτικές που αναδεικνύουν την Ελλάδα σε υπολογίσιμο αντίπαλο, σε διεθνές επίπεδο.

Όπως είπαν οι φοιτητές στην εφημερίδα Ελευθερία, η ομάδα «Κένταυρος» είναι σχετικά νέα στον διαγωνισμό, καθώς υπάρχουν άλλες χώρες που παίρνουν μέρος πολλά χρόνια, έχουν μεγαλύτερη εμπειρία και μεγαλύτερα «μπάτζετ», σημαντικό «ατού» για την κατάκτηση του καλύτερου.

Η Ελληνική συμμετοχή όμως, έστω και με μικρότερο οικονομικό προϋπολογισμό, μπροστά στα γιγάντια ποσά που χορηγούν εταιρείες σε τέτοιου είδους φοιτητικές ομάδες, κατάφερε με τις μέχρι σήμερα συμμετοχές της, αξιόλογα αποτελέσματα και μάλιστα κατακτώντας πρώτες θέσεις. Για του λόγου το αληθές, οι ίδιοι μας παρουσίασαν τις διακρίσεις που έχουν αποσπάσει, σε διάφορες κατηγορίες της Φόρμουλα, από το 2011, απ΄ όταν έλαβαν για πρώτη φορά μέρος σε αυτή:

-2011 FSAE Italy (Varano), Class 3 (σχεδιασμός μονοθέσιου): 1η θέση στην γενική κατάταξη, 1η θέση στην ανάλυση κόστους

-2012 Formula Student England (Silver- stone), Class 2 (σχεδιασμός και μερική κατασκευή μονοθέσιου): 3ηθέση στο αγώνισμα του Σχεδιασμού, 5η θέση στην Παρουσίαση Επιχειρηματικού Πλάνου, 9η θέση στην γενική κατάταξη

-2013 FSAE Italy (Varano) Class 1(σχεδιασμός και πλήρη κατασκευή μονοθέσιου): 1η θέση, στην παρουσίαση επιχειρηματικού πλάνου, 4η θέση στην ανάλυση κόστους, με το μονοθέσιο αγωνιστικό «Χείρωνας».

-2014 FSAE Hungary (Qyor) Class 1: 10η θέση στο δυναμικό αγώνισμα του SKidpad, 12η θέση στην παρουσίαση επιχειρηματικού πλάνου.

Φέτος η ομάδα κατάφερε να αντεπεξέλθει με επιτυχία στα τεστ γνώσεων που αποτελούσαν απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή της, ενώ την προσπάθειά της στην κατασκευή του αγωνιστικού αυτοκινήτου, στήριξαν πολλές επιχειρήσεις του Βόλου, μηχανουργεία με τους μεγαλύτερους όμως και πιο ένθερμους χορηγούς της να είναι οι Lazaroubrotherssheetmetalworksκαι η BETACAESystemsS.A.

998622_534165773309450_2029068036_n

Η ΟΜΑΔΑ «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ»

Η ομάδα Κένταυρος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2009, από δώδεκα προπτυχιακούς φοιτητές του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών. Σκοπός της ήταν ο σχεδιασμός και η κατασκευή ενός αγωνιστικού μονοθέσιου, με στόχο την συμμετοχή τους σε παγκόσμιους διαγωνισμούς Formula SAE. Πέρα από τις βασικές γνώσεις που είχαν αποκομίσει από τη σχολή, η ομάδα ξεκίνησε με μηδενικές βάσεις πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Η ομάδα αποτελείται από φοιτητές που προέρχονται κυρίως από το τμήμα των Μηχανολόγων Μηχανικών. Ωστόσο, συμμετέχουν εξίσου ενεργά και φοιτητές από τους Πολιτικούς Μηχανικούς και το Οικονομικό.

Συγκεκριμένα, στην ομάδα φέτος συμμετέχουν οι εξής: Πετριτσόπουλος Κωνσταντίνος, Φώτης Καρδαράς, Αναστάσιος Σαμαράς, Παπαδημητράκης Μύρων, Αναδιώτης Γεώργιος, Αλιμονάκης Θεόδωρος, Στάμου Φειδίας, Δούκα Στεφανία, Αναγνωστόπουλος Κωνσταντίνος, Βασιλόπουλος Διονύσιος, Καλαμπέτσου Σταματία, Ντιούδης Σταύρος, Σχίζα Αγλαΐα, Γιαννακού Νικολέτα, Μερκούρη Μαρία-Μαρίνα, Καϊμενόπουλος Κωνσταντίνος, Κοσμίδης Πασχάλης, Λιόντος Κωνσταντίνος και Χατζηχαραλάμπους Ελευθερία.

Τι είναι οι διαγωνισμοί «Formula Student»

Οι φοιτητές μας ενημερώνουν για τον διαγωνισμό: «Πρόκειται για έναν παγκόσμιο φοιτητικό διαγωνισμό που διοργανώθηκε από τις SAE (Society of Automotive Engineers), IMECHE (Institution of Mechanical Engineers) και τους τοπικούς εταίρους τους ξεκινώντας το 1978 στην Αμερική.

Ο διαγωνισμός αποτελείται από το σχεδιασμό και την κατασκευή ενός μικρού μονοθέσιου τύπου φόρμουλα, το οποίο συνοδεύεται από μια σειρά στατικών και δυναμικών εκδηλώσεων. Τα παραπάνω δεν έχουν να κάνουν μόνο με την ταχύτητα που αναπτύσσει ή τις οδικές ικανότητες των μελών της ομάδας, αλλά και με καινοτομίες στο σχεδιασμό, την κατασκευή τη σκληρότητα και την αντοχή όταν τίθεται ένα όριο.

Ο διαγωνισμός βασίζεται στην ιδέα ότι, μια φανταστική κατασκευαστική εταιρεία ανέθεσε σε μια ομάδα σχεδιασμού την ανάπτυξη ενός μονοθέσιου τύπου φόρμουλα. Αυτό το όχημα δεν εξετάζεται μόνο στο αγωνιστικό κομμάτι, αλλά και στο στατικό, κατά το οποίο η ομάδα βαθμολογείται στο σχεδιασμό και την κατασκευή του μονοθέσιου, το κόστος του, καθώς και την ικανότητα να παρουσιάσει ένα ικανοποιητικό επιχειρηματικό πλάνο για την παραγωγή του».