- InfoKids - https://www.infokids.gr -

Nike Hypervenom: Το νέο ποδοσφαιρικό παπούτσι για τη νέα γενιά παικτών

Η Nike παρουσίασε την πιο πρόσφατη καινοτομία της στις ποδοσφαιρικές επιδόσεις – το Nike Hypervenom – ένα εντελώς νέο προϊόν που δημιουργήθηκε με την καθοδήγηση και σε συνεργασία με τους Neymar, Wayne Rooney και Zlatan Ibrahimovic. Οι αθλητές αυτοί, όπως και πολλοί άλλοι, είχαν την ανάγκη για ένα παπούτσι που θα μπορούσε να τους βοηθήσει να δημιουργούν γρήγορα χώρο μέσα και γύρω από την περιοχή των πέναλτι, αλλά και να σουτάρουν με ακρίβεια από οποιαδήποτε γωνία.

Οι αθλητές μίλησαν για την αυξημένη ευκινησία των αντιπάλων τους, κάνοντας αναφορά σε σημερινούς αμυντικούς, που είναι πλέον το ίδιο γρήγοροι, ευκίνητοι και επιδέξιοι, όσο και κάποιοι από τους κορυφαίους επιθετικούς. Ο Neymar έδωσε με πιο άμεσο τρόπο τη γνώμη του, “Βοηθήστε με να δημιουργώ χώρο πιο συχνά και πιο γρήγορα. Θέλω ένα παπούτσι που να με βοηθά να βελτιώνω την ευκινησία μου και να μου δίνει το χώρο που χρειάζομαι για να κάνω το σουτ μου πριν με κλείσουν.”

“Η γνώμη του Neymar ήταν ανεκτίμητη. Φορούσε το Mercurial Vapor IX, ένα παπούτσι σχεδιασμένο να βοηθά τους αθλητές να αναζητούν και να βρίσκουν χώρο για να ξεπεράσουν τον αντίπαλο. Είναι ένα προϊόν φτιαγμένο για απόλυτη ταχύτητα. Το Hypervenom εστιάζεται στη δημιουργία του χώρου που χρειάζεται για να φτάσει η μπάλα στο δίχτυ. Είναι μια μικρή, αλλά σημαντική λεπτομέρεια. Είναι σχεδιασμένο για να αυξάνει την ευκινησία του παίκτη και την ικανότητά του να σουτάρει.” είπε ο Phil McCartney, Αντιπρόεδρος του τμήματος παπουτσιών της Nike Football.

Η ομάδα σχεδιασμού της Nike Football, με επικεφαλής τον Denis Dekovic, Διευθυντή Σχεδιασμού της Nike Football, ξεκίνησε εξετάζοντας τις δυνάμεις επίθεσης στο σύγχρονο παιχνίδι. “Το παιχνίδι αλλάζει. Παλιά, η ταχύτητα ήταν αυτό στο οποίο εστιάζονταν οι επιθετικοί. Σήμερα όμως, όλοι κινούνται με απίστευτα γρήγορους ρυθμούς. Η δημιουργία του Nike Hypervenom είναι μια αντίδραση στον τρόπο με τον οποίο αλλάζει το παιχνίδι. Οι παίκτες θέλουν να είναι γρηγορότεροι. Όχι μόνο στο τρέξιμο, αλλά γρηγορότεροι με τη μπάλα στα πόδια τους μέσα σε περιορισμένες περιοχές. Θέλουν να αξιοποιήσουν τη φυσική ευελιξία που ήδη διαθέτουν για να βρίσκουν χώρο στη συχνά συνωστισμένη περιοχή του πέναλτι. Θέλουν να δημιουργούν ευκαιρίες από το τίποτα. Πρέπει να μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτούς τους ταχύτερους, πιο ευκίνητους αμυντικούς και το Hypervenom είναι σχεδιασμένο ακριβώς για αυτό.”

“Οι παίκτες αυτοί παίζουν με ένα πάθος και μια ευκινησία που συναρπάζει τα πλήθη. Είναι οι παίκτες που οι φίλαθλοι, οι συμπαίκτες και οι αντίπαλοί τους περιμένουν ότι θα αποτελέσουν τη μεγαλύτερη απειλή μέσα στο γήπεδο. Η πρόκληση για εμάς είναι να βρούμε τρόπο να τιθασεύσουμε όλο αυτό και να δώσουμε στον παίκτη ένα καλύτερο προϊόν, που θα αυξήσει το παραπάνω πλεονέκτημα.”

Η ομάδα σχεδιασμού γνώριζε ότι το προϊόν έπρεπε να είναι επαναστατικό όσον αφορά τον τρόπο δημιουργίας του. “Κατά παράδοση, ένα νέο παπούτσι εστιάζεται σε μια επανάσταση όσον αφορά στην εφαρμογή, στο υλικό του πάνω τμήματος ή στο έλασμα της σόλας και στη διαμόρφωση των καρφιών. Το Hypervenom διαθέτει ολοκαίνουριες λύσεις για όλα αυτά τα σημεία. Όταν μιλήσαμε με τους παίκτες, γνωρίζαμε ότι η μόνη λύση ήταν να δημιουργήσουμε ένα εντελώς νέο προϊόν”, είπε ο McCartney.

“Το πάνω τμήμα του Hypervenom έχει δημιουργηθεί με το νέο σύστημα NIKESKIN. Αυτή η εκδοχή του NIKESKIN περιλαμβάνει ένα μαλακό, ευλύγιστο δικτυωτό υλικό συγκολλημένο σε μια λεπτή μεμβράνη πολυουρεθάνης και είναι φινιρισμένο με την τεχνολογία All Conditions Control (ACC) της Nike. Η τεχνολογία ACC παρέχει το ίδιο επίπεδο ελέγχου της μπάλας από το πέλμα, τόσο σε υγρές όσο και σε ξηρές συνθήκες.” πρόσθεσε ο Dekovic.

Το δικτυωτό υλικό παρέχει ένα εκπληκτικό επίπεδο άνεσης και αίσθησης. Οι αθλητές μας ζήτησαν να δημιουργήσουμε ένα παπούτσι που να τους δίνει όσο το δυνατόν περισσότερο την αίσθηση ότι παίζουν με γυμνά πέλματα. Το δικτυωτό υλικό είναι ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Το φινίρισμα All Conditions Control (ACC) διατηρεί το δικτυωτό υλικό στεγνό, χωρίς όμως να μειώνει την ευλυγισία ή την άνεση, οπότε η απόδοση και ο στόχος του σχεδιασμού δεν επηρεάζονται.”

Το Hypervenom διαθέτει επίσης ένα νέο πάτο, η κατασκευή του οποίου εστιάζεται στην αφαίρεση των υλικών που περισσεύουν, ώστε το πέλμα να βρίσκεται όσο το δυνατόν πιο κοντά στο έδαφος και στη μπάλα. Πρόκειται για τον πιο ανατομικό πάτο που δημιούργησε ποτέ η Nike.

Το αποτέλεσμα φαίνεται από την αυλάκωση στη μύτη του παπουτσιού, η οποία επιτρέπει τη γρήγορη ενεργοποίηση του πρώτου τμήματος του μεταταρσίου. Αυτό το τμήμα του πέλματος καθορίζει το χρόνο αντίδρασης για την πρώτη κίνηση του πέλματος.

Το πλαίσιο της εξωτερικής σόλας διαθέτει συμπιεσμένο νάιλον ώστε να δημιουργεί ένα έλασμα με υψηλή απόκριση και μικρό βάρος που εξασφαλίζει αντοχή και παράλληλα είναι εξαιρετικά ελαφρύ. Τα καρφιά έχουν σχεδιαστεί με κατάλληλη διαμόρφωση και μήκος ώστε να επιτρέπουν την ταχύτερη διείσδυση στην επιφάνεια και, τελικά, την πιο γρήγορη απελευθέρωση από αυτήν –όλα τα παραπάνω είναι σχεδιαστικές καινοτομίες που επιτρέπουν στους παίκτες να δημιουργούν χώρο γρηγορότερα από ποτέ άλλοτε.