- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Νικήτριες της ζωής: Οι γυναίκες που γέννησαν ενώ νοσούσαν με Covid-19 γιορτάζουν τη μητρότητα και εξομολογούνται

Ημέρα γιορτής η χθεσινή (9/5) για όλες τις μαμάδες, όμως για κάποιες είχε ακόμα μεγαλύτερη σημασία, αφού ο αγώνας τους να φέρουν στον κόσμο το μωρό του, ενώ νόσησαν με Covid-19 ήταν πραγματικός αγώνας ζωής!

Η Γ’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), στο Αττικό Νοσοκομείο, και το Γ.Ν.Α. «Η ΕΛΠΙΣ» διοργάνωσαν, με αφορμή την Γιορτή της Μητέρας, ένα εξαιρετικά συγκινητικό web-event, αφιερωμένο σε όλες αυτές τις μαμάδες, καθώς και στο προσωπικό που μεσολάβησε για να πάνε όλα καλά και αυτή τη στιγμή να βρίσκονται όλες χαμογελαστές στα σπίτια τους, με τα παιδάκια τους.

Η Γ’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική ΕΚΠΑ έχει αναλάβει με επιτυχία τη διαχείριση εγκύων και λεχωϊδων με λοίμωξη COVID-19,  με παγκόσμιες πρωτιές, όπως με ενδομήτριες επεμβάσεις κατά την κύηση, τοκετό σε γυναίκα με μεταμόσχευση νεφρού αλλά και με τη διενέργεια επείγουσας καισαρικής τομής σε μητέρα που ήταν διασωληνωμένη λόγω βαριάς πνευμονίας από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Στο παρακάτω βίντεο οι μαμάδες που γέννησαν ενώ νοσούσαν από τον κορωνοϊό και οι μητέρες-υγιειονομικούς του Αττικού Νοσοκομείου μιλούν για πρώτη φορά για τη συγκλονιστική εμπειρία τους και στέλνουν το δικό τους μήνυμα για τη Γιορτή της Μητέρας:

“Είπα: Πρέπει να βγεις από εδώ μέσα – Έχεις παιδί να μεγαλώσεις”

Μεταξύ των συγκλονιστικών μαρτυριών και αυτή της Δήμητρας, της μαμάς που τον περασμένο Μάρτιο έφερε στον κόσμο το μωρό της στις 30 εβδομάδες και ενώ ήταν διασωληνωμένη στη ΜΕΘ του Αττικού Νοσοκομείου [1].

Η νέα γυναίκα, μιλώντας στο πλαίσιο της εκδήλωσης, είπε:

«Δεν μπορώ να βρω λόγια να περιγράψω όλο αυτό που νιώθω. Είμαι πολύ συγκινημένη όμως και ταυτόχρονα πάρα πολύ χαρούμενη και πολύ αισιόδοξη ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Όταν θέλουμε μπορούμε να τα καταφέρουμε. Με δύναμη, με πίστη και τη βοήθεια κυρίως τη δική σας δεν το συζητώ αλλά και τη δύναμη που έχει πραγματικά μία μητέρα. Μια μητέρα όταν γίνεται μάνα δεν ξέρω από που βγάζει τόση δύναμη ψυχής. Εγώ είπα θα τα καταφέρω και θα βγω ζωντανή από όλο αυτό και θα πάρω το παιδί μου στα χέρια μου. Πραγματικά αυτές οι σκέψεις ήταν μέσα στο μυαλό μου και είναι ακόμα. Δεν θα τις ξεχάσω ποτέ. Δηλαδή όταν μία γυναίκα γίνεται μάνα, δεν ξέρω, το ένστικτο, η φύση, λίγο η βοήθεια του Θεού, λίγο όλα μαζί δίνει πολύ δύναμη και κουράγιο».

Αναφερόμενη στη στιγμή που ξύπνησε, ύστερα από 16 ημέρες, είπε: «Βρέθηκα σε ένα σοκ εκείνη τη στιγμή και η πρώτη κίνηση που έκανε το σώμα μου και το μυαλό μου ήταν ήταν να βάλω το χέρι μου στην κοιλιά μου. Θυμάμαι με το που άνοιξα τα μάτια μου και είδα ότι βρίσκομαι σε ένα κρεβάτι διασωληνωμένη με φλεβοκαθετήρες στα χέρια, με ιατρικά καλώδια, μηχανήματα που δεν γνώριζα τι ήταν, η κίνηση έγινε ασυναίσθητα τελείως και αυθόρμητα, το χέρι να πάει στην κοιλιά και όταν είδα ότι δεν υπάρχει η κοιλιά σοκαρίστηκα. Και αυτό διότι ξύπνησα στην εντατική και δεν ήξερα τι είχε προηγηθεί. Το προηγούμενο βράδυ κοιμήθηκα με κοιλίτσα και νόμιζα ότι ξύπνησα την επόμενη μέρα, ενώ είχαν περάσει αρκετές μέρες χωρίς κοιλίτσα. Βρέθηκα λίγο σε πανικό αλλά αυτό ήταν για δευτερόλεπτα».

Και κατέληξε: «Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό με καθησύχασαν μέσα στην εντατική και μου είπαν ότι το μωρό υπάρχει, ότι είναι καλά και ζωντανό, ότι βρίσκεται στη θερμοκοιτίδα και όλα πάνε πάρα πολύ καλά. Μέχρι να με καθησυχάσουν ήμουν τόσο ανήσυχη, στην αρχή ήμουν και λίγο δύσπιστη καθώς φοβόμουν ότι το μωρό δεν τα έχει καταφέρει μέχρι που μου έφεραν και μου έδειξαν φωτογραφίες και βίντεο και πραγματικά εκείνη την ώρα είπα «Δήμητρα πρέπει να βγεις από εδώ μέσα. Έχεις παιδί να μεγαλώσεις».

Διαβάστε ακόμα: Η Σ. Καλανταρίδου μιλά στο Infokids.gr για την έγκυο που γέννησε ενώ ήταν διασωληνωμένη στο Αττικόν και τον πατέρα-ήρωα [2]

Η εκδήλωση για τη γιορτή της μητέρας έγινε στο πλαίσιο του κύκλου σεμιναρίων «ΑΤΤΙΚΟΡΑΜΑ στη Μαιευτική και Γυναικολογία 2021» και ήταν υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και του ΕΚΠΑ. Την γιορτή προλόγισαν ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κ. Μπακογιάννης, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Καθηγητής κ. Α.Μ. Δημόπουλος, η Διευθύντρια της Γ’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ Καθηγήτρια Σ. Καλανταρίδου και ο Πρόεδρος του Γ.Ν.Α. «Η ΕΛΠΙΣ», Επ. Καθηγητής κ. Χαλβατσιώτης.