Αρχική InfoSchool Εκπαιδευτικά Νέα Νίκος Φίλης: Άλλο ο ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία και άλλο στα φροντιστήρια - Επιστρέφει η ενισχυτική διδασκαλία στα σχολεία

Νίκος Φίλης: Άλλο ο ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία και άλλο στα φροντιστήρια - Επιστρέφει η ενισχυτική διδασκαλία στα σχολεία

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η σύνταξη των δυο πρώτων νομοσχεδίων του υπουργείου Παιδείας που θα αφορούν, το πρώτο στην πρόσθετη διδακτική στήριξη στα σχολεία και το δεύτερο στην ειδική αγωγή. Όπως ανέφερε, σε συνέντευξη του στο «Bήμα της Κυριακής», ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, «η ενισχυτική διδασκαλία επανέρχεται από φέτος στα σχολεία. Έχουμε εξασφαλίσει πιστώσεις. Θα λειτουργήσει δε αυτό και ως στοιχείο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών καθώς προσβλέπουμε στην εθελοντική βοήθεια τους. Γιατί λοιπόν όταν ένας εκπαιδευτικός προσφέρει δυο ώρες εθελοντικής εργασίας για τη διδακτική στήριξη των μαθητών να μην προσμετρείται αυτό ως κριτήριο στην αξιολόγηση του;»

Ο κ. Φίλης προσθέτει ακόμα ότι «εκκρεμεί μια συνολική πρόταση για τις αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευση με χρονικό ορίζοντα την άνοιξη. Όμως θα προηγηθεί ο εθνικός και κοινωνικός διάλογος για την εκπαίδευση.»

Προανήγγειλε ακόμα ότι «τον Ιούνιο θα προχωρήσουμε σε δραστική μείωση των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών. Επίσης τον Ιούνιο θα ολοκληρώνονται οι μεταθέσεις, θα διαπιστώνουμε τα κενά και θα αναρτούμε τους πίνακες των αναπληρωτών. Είναι η τελευταία χρόνια που γίνονται τόσες πολλές αποσπάσεις εκπαιδευτικών», τόνισε. Επεσήμανε ακόμα ότι «το θέμα της αύξησης των ωρών διδασκαλίας και της μείωσης των ειδικοτήτων που είναι περίπου 120, θα τεθεί στον δημόσιο διάλογο καθώς είναι θέμα διαλόγου και όχι επιβολής».

ΦΠΑ

Όσον αφορά στον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση ο κ. Φίλης σημείωσε: «Κυβερνητική πρόθεση είναι να καταργηθεί το 23% ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Κατά τη γνώμη μου όμως είναι άλλο ο ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία και άλλο στα φροντιστήρια. Τα φροντιστήρια καλύπτουν ανεπάρκειες της δημόσιας εκπαίδευσης και η αύξηση διδάκτρων μέσω ΦΠΑ επιδεινώνει το λαϊκό εισόδημα και θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία χιλιάδων μικρών δομών παράλληλης εκπαίδευσης. Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι καταστροφικά και για τα παιδιά και για τις οικογένειες. Αν μάλιστα κανείς αναλογιστεί τα λογιστικά τρικ με τα οποία μειώνει κάποιος τον ΦΠΑ, τότε εξαρχής υπονομεύεται και το δημοσιονομικό σκέλος του μέτρου».

Τέλος, σχετικά με τις αλλαγές μάθημα των θρησκευτικών επισημαίνει ότι στη χώρα μας έχει ομολογιακό χαρακτήρα, κάτι που αντιβαίνει τη σημερινή κοινωνική πολιτισμική πραγματικότητα.

«Και η Ιεραρχία αντιλαμβάνεται τα προβλήματα που προκαλούνται από μια τέτοια αναχρονιστική επιβίωση. Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής μελετά τρόπους αναμόρφωσης του μαθήματος προκειμένου να γίνει μάθημα θρησκειολογίας και του φαινομένου του Θείου με ιδιαίτερη έμφαση στην Ορθοδοξία. Το σχολείο είναι αναγκασμένο να σέβεται την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης των πολιτών» καταλήγει.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter