Αρχική InfoSchool Εκπαιδευτικά Νέα Νίκος Φίλης: To δημοκρατικό σχολείο αντίδοτο στη σχολική βία

Νίκος Φίλης: To δημοκρατικό σχολείο αντίδοτο στη σχολική βία

Παρουσία του Υπουργού παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκου Φίλη και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Κ. Ιερωνύμου άρχισαν οι εργασίες που συνδιοργάνωσε το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και το Ίδρυμα Νεότητας και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Θέμα του συνεδρίου : « Συμμετοχή και Αλληλεγγύη στην Εκπαίδευση. Η αντιμετώπιση των φαινομένων βίας».

Ο κ. Φίλης κηρύσσοντας την έναρξη της διημερίδας αφού αναφέρθηκε στη σημερινή εικόνα του φαινομένου της βίας μέσα στο σχολείο αναφέρθηκε στο στόχο της σημερινής πολιτικής ηγεσίας λέγοντας : Στις σύγχρονες πολυπολιτισμικές και σύνθετες κοινωνίες που ζούμε, τα σχολεία θα πρέπει να αποδεσμευθούν από τις παραδοσιακές πρακτικές και να ανταποκριθούν στα ζητήματα των καιρών. Το όραμά μας είναι ένα δημοκρατικό σχολείο, που σέβεται το δικαίωμα στη διαφορετικότητα χωρίς στιγματισμό του διαφορετικού, που σέβεται τους εργαζόμενους σε αυτό και όλους τους παράγοντες της σχολικής κοινότητας, που είναι ανοικτό στη τοπική κοινωνία και τους γονείς, που δε κάνει διακρίσεις λόγω εθνότητας, φυλής, φύλου, θρησκείας και κοινωνικής προέλευσης. Αυτό είναι το στοίχημά μας, να καταπολεμήσουμε τις διακρίσεις και να εμπεδωθούν οι βασικές αρχές της δημοκρατίας στη συνείδηση των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμος στην ομιλία του υπογράμμισε ότι « Πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μαζί για το καλό που θέλουμε να φέρουμε στην κοινωνία μας».

Ο Προϊστάμενος του Γραφείου Α’ του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, θεολόγος Σταύρος Γιαγκάζογλου στην παρέμβασή του ανέφερε ότι : « Η βία είναι γενεσιουργός αιτία άγχους και διασαλεύει τόσο την κλίμακα του σχολείου όσο και τη μαθησιακή διαδικασία» και τόνισε ότι σχολείο οφείλει να είναι ασφαλής χώρος διαμόρφωσης αλληλέγγυου και συνεκτικού εδάφους».

Το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων με απόφαση του Υπουργού συνεχίζει τη λειτουργία της Κεντρικής Επιστημονικής Επιτροπής για την επιστημονική υποστήριξη των φορέων του ΥΠΠΕΘ και της εκπαιδευτικής κοινότητας σε θέματα που αφορούν τη λειτουργία του δικτύου πρόληψης και αντιμετώπισης φαινομένων σχολικής βίας και εκφοβισμού στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.