Νηστίσιμα νιόκι

Για όσους νηστεύουν αλλά και για όσους θέλουν να κάνουν ένα διάλλειμμα από την κατανάλωση κρέατος, που συνήθως συνοδεύει το Σαββατοκύριακο, σήμερα σας προτείνουμε νηστίσιμα νιόκι.

Υλικά

100 γρ. βούτυρο
1 κιλό πατάτες
λίγο αλάτι
125-200 γρ. αλεύρι
1 σκελίδα σκόρδο
φρέσκο ή ξερό φασκόμηλο τριμμένο
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτελεση

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε στο μίξερ ή σε ένα μπολ. Προσθέτουμε 50 γρ. βούτυρο και κάνουμε τις πατάτες πουρέ.

Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη (να κολλάει ελαφρά στα δάχτυλα). Το πόσο αλεύρι θα ρίξουμε εξαρτάται από το πως θα γίνεται σιγά-σιγά η ζύμη. Ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε για περίπου μισή ώρα ώστε να δέσει. Στη συνέχεια μοιράζουμε τη ζύμη και την πλάθουμε σε στενόμακρες μπουκίτσες, πασπαλίζοντας με λίγο αλεύρι. Πατάμε ελαφρά την επιφάνεια με ένα πηρούνι. Τα αφήνουμε στο ψυγείο για 20-30 λεπτά ώστε να σφίξουν.

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε νερό και ρίχνουμε λίγα-λίγα τα νιόκι. Όταν ανέβουν στην επιφάνεια τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε μια πιατέλα. Σε ένα μικρό τηγάνι λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και σοτάρουμε το σκόρδο σε χαμηλή φωτιά. Δυναμώνουμε και προσθέτουμς το φασκόμηλο. Μόλις μαραθεί προσθέτουμε λίγο νερό και περιμένουμε λίγο να δέσει η σάλτσα. Στη συνέχεια περιχύνουμε τα νιόκι με την σάλτσα και πασπαλίζουμε με το φρεσκοτριμμένο πιπέρι.